Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Полиция и граждани срещу измамите

13
Снимка: МВР

Над 2500 жители от Шуменско се събраха на инициативата на Областната дирекция на МВР Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами“. На събитието присъстваха жертва на телефонни измамници, журналист, вербуван за помагач, и полицейски служители. От тях публиката получи съвети как да се предпази от ало измамници.

„Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си, реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки. Те използваха всичко това много добре“. Така започна разказът  на 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите в  зала „Арена Шумен".

Журналистът от вестник „Монитор“ Красимир Крумов разказа как е бил вербуван от измамниците да им помага. Обещанията били за атрактивно заплащане. С негова помощ са предотвратени седем измами. „Помня всеки един от хората, при които ме изпращаха да вземам  пари. Сред тях имаше болни, възрастни. Всички бяха уплашени. Обяснявах им, че това е измама. Вярвам, че след всичко, което се говори тук, няма да напиша за нито един от вас, че е бил измамен по телефона“,  обобщи Красимир Крумов.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама. „Заплахите са много описателни. Те са за живота – вашият или на член от вашето семейство. Жестоки са. Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши", заяви инспектор Цветкова. "Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени. И вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона, трябва да знаете, че това е измама", допълни инсп. Господинов.

Всички присъстващи в зала „Арена“ получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала- концерт на група „Сигнал“, танцов ансамбъл „Луди млади“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Славка Калчева.

Инициативата „Заедно можем да спрем телефонните измами“  се проведе с любезното съдействие и финансова подкрепа на фирма „ Алкомет“  АД и  Община Шумен.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Спират тока на ВиК - Шумен

От утре започва поетапното изключване на електрозахранването на обекти на водните дружества в Шумен и Добрич, съобщават от „Енерго про Варна“. Причина за това са неплатени задължения в размер на 10,5 милиона лева. За периода от 9 ч. до 11 ч. без захранване ще останат част от административните сгради на двете водоснабдителни дружества в Шумен,..

публикувано на 28.09.20 в 16:42

Поискаха канализация от кмета

Жители на ул. „Найден Геров“ търсят съдействие за изграждане на канализация. Те информираха за проблема кмета на община Шумен Любомир Христов в приемния му ден. По думите на Антон Котев, кооперацията е построена без канализация, не било задължително през 90-те години. Мръсната вода изтичала в каменни улеи, които често се запушвали. Кметът се..

публикувано на 28.09.20 в 15:52

Вода в Мътница до две седмици

До две седмици ще възстановим почти напълно водоподаването на шуменския квартал "Мътница". Ще бъде изградена връзка от сондаж номер 5 и той ще бъде включен аварийно към захранването на квартала, за да се осигури вода за хората. Това каза за Радио Шумен управителят на ВиК - Шумен Жанета Панайотова. "Самото водочерпене ще става отново с временно..

публикувано на 28.09.20 в 14:20
КОЦ - Шумен

Шумен дарява за здраве

Малко над 5 млн лева са нужни за нов линеен ускорител на Комплексния онкологичен център в Шумен. Това съобщи днес управителят на центъра д-р Свилен Арнаудов. Той обяви дарителска кампания за набиране на средства. Причината е в ръста на пациентите, чието лечение не може да бъде обхванато с наличната апаратура, както и амбицията за високачествено..

публикувано на 28.09.20 в 14:00

Дрогирана зад волана

18-годишна от Велики Преслав била установена да шофира след употреба на наркотични вещества, информират от Областната дирекция на МВР – Шумен. Проверката е направена вчера вечерта на ул. „Староселска“ в квартал „Кирково“. Момичето управлявало лек автомобил „Опел“, собственост на 45-годишна жена от Велики Преслав. Направеният тест дал..

публикувано на 28.09.20 в 13:03

269 пребориха COVID-19

Четири случая на коронавирусна инфекция са регистрирани в Шуменска област през последните три дни на изминалата седмица при направени 46 PCR теста, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Заразени са жена на 63 години от Шумен и 43-годишен жител на областния град, както и мъж на 71 години от село Вълнари и 59-годишен мъж от Върбица...

публикувано на 28.09.20 в 12:39

Мъж подпали селска къща

Сигнал за пожар в къща в село Панайот Волов е бил приет в петък вечерта. Към ул.“Александър Стамболийски“ е насочен екип. На място огнеборците заварили да гори покрив на къща. Пламъците, които обхванали площ от около 100 кв. м покривна конструкция, са погасени с помощта на 26 тона вода от 3 противопожарни екипа. При извършения оглед станало..

публикувано на 28.09.20 в 12:13