Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Посрещат лятото в носии

2
Снимка: novosianie.com

Детски празник „Здравей, лято” организира днес читалище „Надежда” в преславското село Имренчево. Проявата започва в 17 ч. и е старт за лятната ваканция, съобщи читалищният председател Геновева Кирилова.

Детският празник ще пресъздаде моменти от живота на село през миналия век. Това ще стане на площадката в центъра с участието на жени от местното читалище. Те са разпънали селски чардак, под който ще пекат на сачове катми и питки за участниците в тържеството.

Спонсор от Велики Преслав е осигурил печени пилета, ще има и домашна лимонада. „След почерпката са предвидени игри от едно време, като всеки участник се включва в празника, облечен с местна народна носия”, обясни Геновева Кирилова.

Читалището е осигурило носии за 30 деца, заедно с които ще се забавляват 15 възрастни самодейци, родители и жители на Имренчево.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват пръскания, пазете пчелите

Пръскане на овошки ще има през следващата седмица в землището на Шумен, информират от Общината. От понеделник (2 март) до четвъртък (5 март) ще се обработват кайсиеви насаждения в местността Горен сусурлук. От вторник (3 март) до неделя (8 март) с наземна техника ще се третират череши в същата местност. От неделя (8 март) до 10 март ще се пръскат..

публикувано на 29.02.20 в 12:37

Двама рожденици във Велики Преслав

Двама жители на Велики Преслав са родени на забележителния 29 февруари. Белла Топалова посреща рожден ден за 16 път в живота си. Тя е внучка на известната баба Яна, изпратила долари от Америка за изграждане на часовника в центъра на село Драгоево. Рожденичката посрещна първите си гости на матине тази сутрин. На днешния ден 40 години навършва и..

публикувано на 29.02.20 в 11:01
Община Смядово

Превантивни мерки срещу коронавирус

Отлагат се всички прояви от културния календар на Община Смядово, които се провеждат на закрито. Това е една от превантивните мерки срещу коронавируса, съобщава кметът Иванка Петрова. На заседание на Общинския кризисен щаб в Смядово е решено без промяна да се проведат планираните събития на открито – Сирни Заговезни на 1 март от 18 ч. и честването..

публикувано на 29.02.20 в 08:08

Валежите спират

Слаб дъжд преваля тази нощ на много места в Североизточна България. Измерените в 5 ч. сутринта температури в региона са 2 градуса в Разград, 3 в Шумен, Русе и Търговище, 4 в Силистра. Мъгла има в Разградско, като видимостта е ограничена до 500 метра.  Постепенно валежите ще спрат, следобед облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен северозападен..

публикувано на 29.02.20 в 07:46

Изследваните за коронавирус са изписани

Изписани са тримата шуменци, които бяха под наблюдение в МБАЛ Шумен, след като се завърнаха от Италия. И вторите им тестове за коронавируса са били отрицателни, научи Радио Шумен. На тримата е препоръчано още няколко дни да останат изолирани у дома .

публикувано на 28.02.20 в 18:58

Подводни камъни на пътната карта

Създаването на Национална пътна карта на висшето образование предвиждат промените в Закона за висшето образование. Те вече са обнародвани в Държавен вестник и засягат определянето на професионалните направления, които са нужни за съответните региони. Според доц. Стефка Калева, зам.-ректор на Шуменския университет, картата би трябвало да промени..

публикувано на 28.02.20 в 16:09

Спешна сесия за водата

Консултативният съвет към Общинския съвет уточни точките, които ще бъдат обсъдени по време на предстоящата извънредна сесия по проблемите с водата в Шумен. Тя ще се проведе на 10 март. По време на заседанието ще бъдат представени анализ за състоянието на ВиК системата в Шумен, както и перспективите за реализация на проекта за нов довеждащ водопровод и..

публикувано на 28.02.20 в 15:43