Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

813 лв. за всеки шуменец

5
Снимка: Радио Шумен

Бюджетните структури са нормално финансирани, приоритетно са извършени плащания по общинския дълг, осъществено е финансиране на проекти по оперативни програми съгласно поетите ангажименти, оказана е и финансова подкрепа на държавни дейности. Това каза зам.-кметът по бюджет и финанси Татяна Костова по време на днешното обществено обсъждане на изпълнението на бюджета на Община Шумен за 2018 година.

По думите й, общият бюджет на Община Шумен за 2018 г. е в размер на 73 072 803 лв. Данъчните приходи са изпълнени на 98%, като Костова определя добрата събираемост на общинските приходи като „тенденция с продължаващо действие“. „Това дава увереност, че доброто планиране съответства на действителното изпълнение“, каза тя и допълни, че най-голям дял от общите разходи е имал сектор „Образование“ – 42, 64%. За благоустрояване, строителство и екология са изразходвани 13,48% от общите разходи, за социални грижи – 8,27%, за икономически дейности – 8,33%, за капиталови разходи и инвестиции – 9,07% , а за култура и спорт – 6,39 %.

Разходите за държавно делегирани дейности са 58 %, а за местни дейности – 42%.

Извършени са плащания по общинския дълг в размер на 5 069 138 лв.. Общината е поела и нов дълг за мостово финансиране по проекти от ОП „Региони в растеж“ за 2 500 000 лв. 

Разходите за жител на общината през 2018 г. са били 813 лв.

Директорът на дирекция „Финанси“ Десислава Петрова, от своя страна, коментира, че спрямо 2017 година дори се наблюдава увеличение на приходите от 2 %. Тя уточни още, че за поредна година Община Шумен няма просрочени задължения.

Кметът на Община Шумен Любомир Христов пък изрази задоволството си от добрата събираемост и финансова дисциплина. „От това по-хубаво едва ли има“, каза той.

Общественото обсъждане на бюджета  на Общината за 2018 година почти не предизвика интереса на гражданите, въпреки че отправена покана към тях имаше.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дом за стари хора - Шумен

Отворени врати в Старческия дом

Домът за стари хора в Шумен организира на 28 февруари от 10.00 до 12.00 ч. ден на отворените врати по повод 145 години от рождението на д-р Стефан Смядовски, създател и патрон на Дома. Посетителите и гостите ще имат възможност да разгледат новата база и да се запознаят с условията и услугите, които се предлагат на възрастните хора. В 10.00 ч...

публикувано на 26.02.20 в 12:37

Тържествена проверка за 3 март

С вечерна заря-проверка Шумен ще отбележи тържествено 142 години от Освобождението и националния празник на България – 3 март. Събитието ще започне в 18,30 ч. на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров...

публикувано на 26.02.20 в 12:03

Съмнение за коронавирус в Шумен

Двама младежи, наскоро завърнали се от Милано, са тествани за коронавирус в МБАЛ Шумен, научи Радио Шумен от свой източник. По непотвърдена официално информация, местните здравни власти са изпратили изследванията им в софийска лаборатория. Директорът на областната болница д-р Димитър Костов свиква пресконференция след час. Срещата с журналисти е във..

публикувано на 26.02.20 в 11:35

Спипаха трима изнудвачи

Трима души от Нови пазар са задържани за изнудване на 45-годишен мъж, който живее в Германия. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Вчера е бил получен сигнал в районното управление, че са разпространени позорящи го обстоятелства в интернет. Чрез система за парични преводи е превел сума на обща стойност от 1250 евро, като парите са..

публикувано на 26.02.20 в 11:11

Спецоперация в Разград

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград започна рано тази сутрин на територията на областния град. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор за противодействие на конвенционалната престъпност и за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Извършват се процесуално-следствени действия на два..

публикувано на 26.02.20 в 09:39

Джипитата без защита от коронавирус

Личните лекари у нас не са подготвени да реагират срещу заплахата от коронавирус, заяви д-р Милен Чолаков - председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шуменска област. Според него, в указанията, които са получили от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ, се казва, че има няколко болници, в които могат да се изолират болните...

публикувано на 26.02.20 в 09:22

Промяна в движението

Заради строително-ремонтни дейности по ул. „Петър Парчевич“ в Шумен се въвежда временен режим със и без спиране на движението. От днес до 28 февруари включително има ограничение в участъците от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Братя Миладинови“. В участъка от ул. „Васил Априлов“ до ул...

публикувано на 26.02.20 в 08:43