Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тишо вече в словашки води

Тихомир Радев
Снимка: Личен архив

Шуменецът Тихомир Радев преплава австрийския етап от „Приключението по Дунав” за шест дни. Рано сутринта с едноместния си каяк полицаят влезе в територията на Словакия.

„Преди обяд в десетия ден от плаването подминах Братислава, а пред мен Дунав вече прилича на море. В момента съм до огромна рафтинг база”, обясни за Радио Шумен приключенецът.

Тишо имаше възможност още вчера да напусне Австрия. Не го направи заради лошото време. В понеделник той остана на брега, за да изсуши екипировката си след дъждовете през уикенда. Въпреки непредвидената почивка Тишо вече изпреварва графика на плаването със седмица.

Най-изморителен се оказа осмият ден (вторник, 18 юни) от „Приключението по Дунав”. Полицаят с лекота изгреба дневната си цел от 60 км. Трябваше обаче да преодолее допълнителни 32 км, за да намери подходящо място за лагеруване в близост до Виена. Ден след като премина германския етап, в събота Тишо бе забавен и от технически проблем с количката, която му позволява да придвижва каяка по суша. Дефектиралото колело бе обезопасено с помощни средства.

В себе си полицаят носи пари само за покупка на бутилирана вода и се изхранва с това, което намери от и около реката. Четири пъти получи хранителни продукти от непознати австрийци. „Все още имам запаси. Снощи си сварих ориз с тиквичка. Сега от мен се иска само да греба”, добави шуменецът.

„Приключението по Дунав” започна от германския град Инголщат на 11 юни. През август с каяка си Тихомир Радев трябва да достигне водите на Черно море. Така полицаят ще преповтори част от литературната пътека на българския герой в „Дунавският лодкар” от Жул Верн.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отворен е пътят Шумен - Силистра

Възстановено е движението по главния път Шумен -  Силистра в района на Хитрино. За това информираха от Областното пътно управление в Шумен. Участъкът, където около 16 ч. днес стана катастрофа, е разчистен. От полицията съобщиха, че са се ударили лек и товарен автомобил. Водач на лек автомобил Опел „Вектра“ със силистренска регистрация се движил в..

обновено на 29.05.20 в 20:03

Катастрофа затвори пътя край Хитрино

Затворен за движение е главният път Шумен – Силистра в района на Хитрино заради катастрофа, научи Радио Шумен. Това потвърдиха от Областното пътно управление. Инцидентът е станал около 16 ч. днес. До 20 ч. ще остане затворен този участък, като има обходен маршрут през Хитрино. По непотвърдена информация има пострадали при катастрофата. Движението се..

публикувано на 29.05.20 в 16:48

Промяна в движението

Временен режим на движение без пълно затваряне на пътното платно по ул. „Строител“ в Шумен в участъка от ул. „Индустриална“ до фирма „Контракс“ се въвежда утре - 30 май, събота, от 8.00 до 16.30 часа. Промяната се налага заради планирано премахване на опасни дървета в тази част на улицата. Временната организация на движение ще бъде..

публикувано на 29.05.20 в 16:10
Административен съд - Шумен

Спрени производства

Административният съд в Шумен спря производствата, образувани по жалби на ГЕРБ срещу решения на Общинската избирателна комисия. На свои заседания на 14 и 15 май членовете й не прекратиха предсрочно правомощията на кметовете на шуменските села Мадара и Мараш Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Срещу тях преди няколко месеца бяха..

публикувано на 29.05.20 в 16:06

Дарение за социално уязвими групи

Поредна дарителска кампания за раздаване на хранителни продукти от първа необходимост се проведе тези дни в Шумен. Акцията е съвместна с Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Българо-турската търговско-индустриална камара. Раздадени са 300 хранителни пакета на две неправителствени организации – на Съюза на инвалидите и на..

публикувано на 29.05.20 в 15:49

Детските центрове отварят врати

От първи юни се разрешават всички извънкласни дейности. Оттогава работа могат да възобновят детските занимални, центрове и клубове. Те ще функционират при намалена заетост, като за всяко дете трябва да бъдат осигурени 4 квадратни метра площ. Повечето от детските центрове в Шумен ще отворят врати през втората седмица на юни. Посещението ще е..

публикувано на 29.05.20 в 15:40
ДГ

Градините в готовност

Работата на детските ясли и градини на територията на община Шумен се възстановява от 1 юни при спазване на всички противоепидемични мерки . Посещенията ще стават след деклариране на съгласие от родителите за спазване на правилата за работа на детските заведения. В своя заповед кметът на община Шумен Любомир Христов разпорежда приемът да се..

публикувано на 29.05.20 в 14:39