Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветно лято в библиотеката

Снимка: pixabay.com

Приключиха заниманията в част от ателиетата на Детската работилница за изкуство, която Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен организира за 13-та поредна година. Работилницата продължава с клубовете „Роботко“ , „Бонсай“ и „Роден край“ и ателиетата „Сръчни ръчички“ и „Весел лесен декупаж“. Интересът към летните занимания е огромен, каза за Радио Шумен библиотекарката Пламена Стоянова.

Тя отбеляза, че Детският отдел на шуменската библиотека е пълен през цялото лято, защото децата проявяват голям интерес към организираните занимания. По време на работата си в творческите ателиета те добиват нови умения и сръчности.

Заниманията в клубовете и ателиета на работилницата са безплатни. Единственото условие е децата да са читатели на библиотеката. Записването става на място в Детски отдел на библиотеката от възрастен член на семейството.


.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Вера Бонева

Националната и регионалната история в нова книга

Книгата „Разград и войните на Османската империя XV-XIX век” ще бъде представена в Разград днес. Тя е написана от Иво Стоянов. А кцент е регионалната история, която обаче се полага в контекста на историята на Османската и Руската империя, към събитията в хода на националното конструиране на българите през периода на Възраждането. Представянето на..

публикувано на 28.02.20 в 12:18
Кадър от романтичния уестърн с Джоко Росич „Под краката им свири вятърът“

Спомен за Джоко Росич

Вечер, посветена на 88-годишнина от рождението на легендарния актьор Джоко Росич ще се проведе днес в Шумен. Организатори  са Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” със съдействието на Унгарския културен институт в София. В рамките на събитието ще бъде представен филмът на режисьора Дьорд Сомяш „Под краката им свири вятърът” с участието на..

публикувано на 28.02.20 в 11:30

„Звезда в капчука“ на Дойчин Дойнов

Дойчин Дойнов ще представи на 27 февруари в Шумен стихосбирката си „Звезда в капчука“. В нея на 90 страници той е събрал лирични текстове, обърнати към пейзажа на душата. Дойчин Дойнов е автор още на книгите „Зимни пътеки“ и „Стихове на любовта и забравата“. Той  е син на разградския поет Иван Дойнов и брат на редактора на "Литературен вестник" Пламен..

публикувано на 26.02.20 в 15:20

Виктория Василенко и Сергей Редкин на сцената

Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин ще бъдат солисти на концерта на Симфониета Шумен на 26 февруари. Под диригентската палка на Калина Василева те ще изпълнят Четвъртия и Петия клавирен концерт от Бетовен. Програмата включва и увертюрата към операта „Фиделио“.  Виктория Василенко е спечелила десет първи награди от международни конкурси (в..

публикувано на 25.02.20 в 17:32

10 години SEVI

Група SEVI ще има концерт в русенски рок клуб днес, 21 февруари. Популярната българска метъл банда навършва 10 години през настоящата 2020 година и гостува в Русе само няколко дни преди с голям концерт в София да отбележи годишнината от създаването си. Организаторите на концерта са осигурили видео излъчване онлайн, със съдействието на Ruse Live. Рок..

публикувано на 21.02.20 в 13:23

"Ренегат" в Русе

Група „Ренегат“ ще има концерт в русенски рок клуб на 22 февруари. Музикантите създават бандата в Пловдив през 1999 година. Залагат основно на хард рок и хеви метъл звучене, както и само на текстове на български език. Вокалът на "Ренегат" Константин Кацаров, освен с музика, се занимава и с писане на литература, по-специално художествени романи. Негови са..

публикувано на 21.02.20 в 13:08
Река Дунав - Силистра

Дунавски приказки в болницата

„Дунавски приказки“ е изложбата от фотоси на река Дунав, която се открива днес (21.02) от 17 ч. в Регионалната библиотека в Силистра. Снимките са правени от фотографи от крайдунавския град по инициатива на неформалното сдружение „Рицари на доброто“. Фотосите са поставени в рамки и след приключване на изложбата част от тях ще бъдат дарени на..

публикувано на 21.02.20 в 10:55