Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прибират ечемика

4
Снимка: Росица Стайкова

Край Велики Преслав започна жътвата на ечемик.

Кооперация „Напредък” прибира зърно от 1000 дка. В масивите работят два комбайна и 4 трактора за извозване на ечемика. Механизаторите следят влажността на зърното на всеки блок и ако тя се задържи в нормите, прибирането ще приключи до края на седмицата.

„Не работим с високо натоварване, не започваме рано сутрин заради по-високата влажност, а първите резултати от жътвата са обнадеждаващи”, заяви председателят на кооперацията Йордан Спасов. Той каза, че още е рано да прогнозира изкупните цени, но очаква те да бъдат по-добри от миналогодишните.

В самото начало на кампанията зърнопроизводителите не искат да се ангажират с добиви, защото времето е много променливо, а реколтата е зависима от него. Сигурно е обаче, че първите 250 тона от ечемика ще бъдат заделени за рента, семена и за животните в кравефермата.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват пръскания, пазете пчелите

Пръскане на овошки ще има през следващата седмица в землището на Шумен, информират от Общината. От понеделник (2 март) до четвъртък (5 март) ще се обработват кайсиеви насаждения в местността Горен сусурлук. От вторник (3 март) до неделя (8 март) с наземна техника ще се третират череши в същата местност. От неделя (8 март) до 10 март ще се пръскат..

публикувано на 29.02.20 в 12:37

Двама рожденици във Велики Преслав

Двама жители на Велики Преслав са родени на забележителния 29 февруари. Белла Топалова посреща рожден ден за 16 път в живота си. Тя е внучка на известната баба Яна, изпратила долари от Америка за изграждане на часовника в центъра на село Драгоево. Рожденичката посрещна първите си гости на матине тази сутрин. На днешния ден 40 години навършва и..

публикувано на 29.02.20 в 11:01
Община Смядово

Превантивни мерки срещу коронавирус

Отлагат се всички прояви от културния календар на Община Смядово, които се провеждат на закрито. Това е една от превантивните мерки срещу коронавируса, съобщава кметът Иванка Петрова. На заседание на Общинския кризисен щаб в Смядово е решено без промяна да се проведат планираните събития на открито – Сирни Заговезни на 1 март от 18 ч. и честването..

публикувано на 29.02.20 в 08:08

Валежите спират

Слаб дъжд преваля тази нощ на много места в Североизточна България. Измерените в 5 ч. сутринта температури в региона са 2 градуса в Разград, 3 в Шумен, Русе и Търговище, 4 в Силистра. Мъгла има в Разградско, като видимостта е ограничена до 500 метра.  Постепенно валежите ще спрат, следобед облачността ще се разкъса. Ще духа слаб до умерен северозападен..

публикувано на 29.02.20 в 07:46

Изследваните за коронавирус са изписани

Изписани са тримата шуменци, които бяха под наблюдение в МБАЛ Шумен, след като се завърнаха от Италия. И вторите им тестове за коронавируса са били отрицателни, научи Радио Шумен. На тримата е препоръчано още няколко дни да останат изолирани у дома .

публикувано на 28.02.20 в 18:58

Подводни камъни на пътната карта

Създаването на Национална пътна карта на висшето образование предвиждат промените в Закона за висшето образование. Те вече са обнародвани в Държавен вестник и засягат определянето на професионалните направления, които са нужни за съответните региони. Според доц. Стефка Калева, зам.-ректор на Шуменския университет, картата би трябвало да промени..

публикувано на 28.02.20 в 16:09

Спешна сесия за водата

Консултативният съвет към Общинския съвет уточни точките, които ще бъдат обсъдени по време на предстоящата извънредна сесия по проблемите с водата в Шумен. Тя ще се проведе на 10 март. По време на заседанието ще бъдат представени анализ за състоянието на ВиК системата в Шумен, както и перспективите за реализация на проекта за нов довеждащ водопровод и..

публикувано на 28.02.20 в 15:43