Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юлиян Вълчев пак виновен

Снимка: Радио Шумен

Потвърдена е осъдителна присъда за умишлена безстопанственост на бившия ръководител на „Напоителни системи“ в Шумен Юлиян Вълчев. Това се случи на третото поред въззивно производство и второ по отношение на проверяваната присъда, поставена от Шуменския окръжен съд.

Състав на Апелативния съд във Варна е потвърдил осъдителната присъда на Шуменския окръжен съд, като я е изменил частично. Тогава първата съдебна инстанция призна Юлиян Вълчев за виновен, че като длъжностно лице, което не е положило достатъчно грижи за възложената му работа, е причинил вреди за „Напоителни системи“ в размер на 49 003 лева.

Окръжният съд в Шумен му наложи наказание 2 години лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок. С присъдата на първата съдебна инстанция управителят бе лишен от право да заема държавна или обществена длъжност за срок от 2 години, което с решението си от 17 юни тази година Апелативният съд отмени.

Съдебната сага на осъдения ръководител на „Напоителни системи“  започва, след като от началото на август до 13 септември 2013 г. в землището на село Стоян Михайловски и с. Памукчи той не положил достатъчно грижи за язовир „Нови пазар 1“, собственост на търговското дружество.

Осъденият ръководител наредил на пазача на язовира да изпусне водата, за да улесни нерегламентиран стопански риболов. Така Юлиян Вълчев причинил значителни вреди на „Напоителни системи“. По това време в язовира е имало близо 500 000 куб. метра вода на стойност 49 003 лева, а в края на инкриминирания период водата била едва 5000 куб. метра. Основното предназначение на язовир „Нови пазар 1“ е за напояване. 

Решението на Апелативния съд подлежи на касационна проверка.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Силанизация на детските зъби

Започва ежегодната кампания за силанизиране на първите постоянни кътни зъби на децата от 5 навършени години до 9 ненавършени години в област Шумен. Тази година тя се провежда от 1 октомври и ще продължи до 10 ноември 2024 г., съобщиха от Регионална здравна инспекция (РЗИ) - Шумен. Кампанията е финансирана от Министерство на здравеопазването, като е част..

публикувано на 03.10.24 в 13:53

Неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"

Независимият депутат Джейхан Ибрямов, който е и кандидат за депутат от коалиция "Алианс за права и свободи", е задържан снощи в момент на получаване на 100 000 предварително белязани лева.  За ареста, който е по закона за МВР, са уведомени Централната избирателна комисия и председателят на Народното събрание Рая Назарян, тъй като..

публикувано на 03.10.24 в 13:25

Все още няма ваксини срещу грип

Все още не са получени безплатните противогрипни ваксини за хората над 65 години. Това съобщиха лични лекари от Шумен.  „Поръчал съм за всички мои желаещи пациенти и очаквам безплатните ваксини до 10 октомври“, каза д-р Милен Чолаков. Според д-р Чолаков, до средата на ноември е най-подходящият период за противогрипни ваксини. „В шуменските аптеки..

публикувано на 03.10.24 в 11:39

Арестуваха насилник на жена

41-годишен мъж бил задържан в полицейския арест след сигнал от 50-годишна жена, с която живее на семейни начала. Тя го обвинила, че й нанесъл психически и физически тормоз.  Сигналът в РУ- Шумен бил приет снощи. Към ул. “Черешово топче“ в града е насочен полицейски екип. Мъжът бил установен и задържан. Образувано е досъдебно производство.

публикувано на 03.10.24 в 09:49

Къща горя в Риш

Къща горя снощи в смядовското село Риш, съобщават от шуменската полиция. Съобщението е прието около 21:00 часа на 2 октомври. Към адреса е насочен екип на участъка на пожарната в Смядово. Огнеборците заварили да гори покрив на имота. На помощ в гасенето пристигнал и противопожарен екип от Шумен.  Пожарът, който тръгнал след късо съединение, е..

публикувано на 03.10.24 в 09:38

Полицията - по селата

Мобилни екипи на Областната дирекция на МВР- Шумен ще проведат срещи с жителите на отдалечени и малки населени места на територията на област Шумен през октомври. На 3 октомври  екипите ще посетят селата Изгрев и Осеновец. Срещите ще се проведат в кметствата. Началният час в село Изгрев е в 10:00 часа, а в село Осеновец в 11:00 часа. На 10..

публикувано на 03.10.24 в 09:27

Реставрират срутената къща

Собствениците на къщата на художника Стефан Петров на ул. „Цар Освободител“ в Шумен, която се руши от години, трябва да извършат необходимите реставрационни и консервационни дейности, разпореди със заповед кметът на община Шумен проф. Христо Христов, информира БТА.  Ако собствениците не изпълнят указанията за аварийно временно укрепване, това ще бъде..

публикувано на 03.10.24 в 08:39