Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пазете гората!

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Пожароопасният сезон е обявен и в Североизточното държавно предприятие са въведени засилени мерки за противодействие на горските пожари.

Забранено е паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние, по-малко от 100 метра от границите на горските територии. Забрана има и за изгарянето на стърнища и други растителни отпадъци.

Сухото време от началото на 2019 г. доведе до увеличаване на опожарените площи, каза инж. Стоян Саров - началник на отдела по опазване и защита на горите в предприятието.

"Имаме 23 запалвания през март и април. От края на май започнаха да падат валежи и затова няма пожари. Най-честата причина за запалванията е човешката небрежност - 95%. Само 5% включват някакви непредвидени инциденти като гръмотевици и далекопроводи", посочи той.

"Продължаваме обновяване на оборудването, с което разполагаме. Закупена е  нова специализирана техника. Имаме закупени два специализирани автомобила през миналата година и през тази още един. Общо са осем с нагласата да станат девет. Това са високопроходими коли", обясни инж. Стоян Саров.





БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват 13 училища

13 училища от Шуменска област ще получат финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са по Националната програма на Министерството на образованието „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Финансиране..

публикувано на 05.08.24 в 13:37

Д-р Димитър Костов отново директор

Д-р Димитър Костов спечели нов тригодишен мандат за управление на Многопрофилната болница в Шумен. Конкурсът за директор и членове на Съвета на директорите на областната болница бе проведен от Министерство на здравеопазването.  „Най- важното за МБАЛ- Шумен са кадрите, да задържим добри специалисти и да няма текучество, защото областната болница е..

публикувано на 05.08.24 в 12:40

Двама зад волана без книжки

Двама мъже са засечени от полицията в Шуменска област в периода от 2 до 5 август да шофират без свидетелство за управление на МПС. Това съобщават от шуменската полиция. 34-годишен мъж с "Пежо" с чужда регистрация е бил проверен на 2 август около 11:25 часа на пътя между селата Крива река и Църквица. Водачът не е представил свидетелство за управление на..

публикувано на 05.08.24 в 12:12

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал след удар от лек автомобил. Това съобщават от шуменската полиция. Пътният инцидент е станал на 3 август около 21:25 часа в град Каспичан на ул. "Александър Стамболийски".  Лек автомобил "Дачия", управляван от 54-годишен мъж, е ударил 61-годишен мъж, който се е движил вдясно по пътното платно. Пешеходецът е загинал на място...

публикувано на 05.08.24 в 11:50

Отмениха присъда за купуване на гласове

Ефективната присъда от 1 г. затвор и 10 000 лв. глоба, наложена на шуменец за купуване на гласове за парламентарните избори през октомври 2022 г., е отменена, а   делото се връща за ново разглеждане от нов състав на Районния съд в Шумен. Решението е на Окръжния съд в Шумен, след като магистрати са открили процедурно нарушение. Както Радио Шумен..

публикувано на 05.08.24 в 11:32

Удължават гратисния период

За втори път се удължава гратисният период за ползване на новите сини зони в Нови пазар, съобщиха от общинската администрация. Засега въвеждането им се отлага до края на август, тъй като все още има живущи около зоните, които не са предприели действия за облекченото им ползване.  Първият гратисен период за въвеждането на сините зони изтече в края на..

публикувано на 05.08.24 в 09:19

Безопасна ваканция за всички

От днес в цялата страна започва лятна кампания срещу СПИН, която ще продължи до 12 август. Безплатни тестове ще се извършват в Шумен в сградата на Регионалната здравна инспекция на пл. „Освобождение” №1.  От 9:00 до 15:00 ч. в рамките на седмицата всеки, който желае ще може да се изследва безплатно за ХИВ, хепатит B, C и сифилис чрез бързи скринингови..

публикувано на 05.08.24 в 08:53