Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал с КТД в просветата

Снимка: Радио Шумен

Спокойни старини и скорошно пенсиониране пожелаха с голяма доза ирония учителските синдикати днес на директора на СУ „Панайот Волов“ в Шумен Ема Радушева, която в качеството си на председател на работодателската организация в системата на образованието е провалила подписването на колективния трудов договор на ниво община в системата на училищното и предучилищното образование.

По думите на Радостин Павлов, експерт в Регионалния съвет на КНСБ, Община Шумен е била изключително лоялен партньор и към нея нямат никакви претенции. Ема Радушева обаче, според синдикатите, е нарушила една 15-годишна традиция, като по думите им социалният диалог е бил напълно бламиран.

Татяна Иванова, областен координатор на Синдиката на българските учители, изнесе хронологията на изминалите събития, според които трите учителски синдиката са изпратили на 14 януари 2019 г. покана за започване на преговори за сключване на Общински колективен трудов договор. Първият кръг от преговорите е проведен на 7 май. На 14 май се е провел вторият кръг на преговорите, където са изчистени всички спорни въпроси. На 18 юни е трябвало КТД да бъде подписан, но Ема Радушева е изразила претенции към членове  в договора, който вече е бил одобрен. Предложено е било да се подпише трудов договор само за детските градини.

„Винаги преди подписване на КТД тази жена е постъпвала така“, каза Татяна Иванова. По думите й, на работодателската организация е дадена възможност да преосмисли действията си. След разговор с депутата от ГЕРБ Димитър Александров тя се е съгласила да подпише при условие, че се вмъкнат думите „при възможност“ в члена за увеличаване на заплатите на административния персонал в училищата от новия бюджет от 01.01.2020 г. с 3 %. „Това значи, че никога няма да има възможност и директорите ще казват - Ние нищо не можем да направим“, беше категорична Иванова. Синдикатите, на свой ред, пък са поискали, тези пари да не се изплащат само при доказана невъзможност.

Ема Радушева беше обвинена и в изнасяне на невярна информация и създаване на напрежение в структурите.  Тя твърдяла и, че училищата в Мадара и Градище не могат да изпълнят тези договорености. Татяна Иванова отрече да е така с думите, че пари  в образованието има и училищата разполагат с преходни остатъци.

Синдикатите бяха категорични, ще се търсят помощ отвсякъде, ще пишат и до министър-председателя Бойко Борисов, и до кмета на Община Шумен Любомир Христов и до РУО-Шумен.

Учителите в община Шумен са над 2000. Синдикатите заявиха, че ще използват всички лостове те да бъдат удовлетворени и адекватно заплатени.

По време на пресконференцията стана ясно още, че след преговори с общината за медицинските сестри в детските ясли ще има увеличение на възнагражденията с 50 лв. сега и още толкова в началото на учебната година.

Потърсихме за коментар Ема Радушева. За Радио Шумен тя каза, че работодателската организация не е пожелала да подпише колективния трудов договор в училищното и предучилищното образование, тъй като той извивал ръцете на директорите. "Всеки си знае бюджета", посочи Радушева. По нейните думи, пари в просветата има, но те не са само за заплати. "Нима те биха били доволни, ако вземат по-високи заплати, а няма компютри за децата?", попита тя.

Що се отнася до предложението за пенсиониране Ема Радушева заяви, че е готова да го направи сега, но не и под натиск.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обществени чешми с негодна за пиене вода

Водата от четири местни водоизточника в Шумен е с отклонения от нормите и не се препоръчва за пиене. Това съобщават от Регионалната здравна инспекция след излизане на резултатите от проби, взети във вторник. Превишения на микробиологичните показатели има във водата от чешмите  на улица „Поройна“ в квартал „Дивдядово“; чешма №2 по пътя за село Лозево; в..

публикувано на 26.04.24 в 15:54

Следят рисковите язовири

Язовирите в община Шумен с първа и втора степен на потенциална опасност от преливане се следят и проверяват редовно. Това каза на днешното заседание на общинския съвет за намаляване риска от бедствия инж. Иван Сотиров – оператор на язовирни стени и съоръженията към тях. " Няма опасност от преливане на язовирите общинска собственост, дори напротив...

публикувано на 26.04.24 в 15:03

На десето място по трудови злополуки

Възпоменателна церемония в памет на загиналите при трудови злополуки се проведе в Шумен. Събитието е организирано и заради Световния ден за здравословен и безопасен труд – 28 април.  В знак на почит към паметта на загиналите бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча,  поставена на сградата на улица „Цар Калоян 1“. На церемонията присъстваха..

публикувано на 26.04.24 в 12:51
Снимката е илюстративна.

Купуват дробилка за клони

С 60 000 лева ще бъде купена мобилна дробилка за клони, която да обслужва всички населени места в община Шумен. Това решиха днес на заседанието на Регионалното сдружение за управление на отпадъците представителите на общините от Шуменска област. Към момента общинската система за разделно събиране на биоразградими отпадъци работи само в града, а..

публикувано на 26.04.24 в 11:06

Първа регистрирана листа

"Възраждане" регистрира листата си с кандидати за народни представители от Шуменския избирателен район за вота на 9 юни. Това показва справка в сайта на Районната избирателна комисия . Водач е настоящият депутат Веселин Вешев, на второ място е общинският съветник Ивайло Обретенов. Бившият заместник-кмет на община Шумен по образование..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

Случай на коклюш и в Шумен

35-годишен мъж от Шумен е диагностициран с коклюш, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Той бил с грипоподобни симптоми и първоначално бил лекуван в домашни условия, впоследствие е приет за лечение в болница. Мъжът и семейството му са с редовен имунизационен статус. От РЗИ – Шумен са издирили контактните на мъжа, направени са им изследвания,..

публикувано на 26.04.24 в 09:47
Община Шумен

Консултации при кмета

Консултациите за състава на секционните избирателни комисии в община Шумен за изборите на 9 юни за членове на Европейски парламент и за Народно събрание ще бъдат на 30 април (вторник) от 10 ч. в зала 363 на Община Шумен. Това съобщават от администрацията. Кметът проф. Христо Христов е изпратил покана за участие до парламентарно представените партии и..

публикувано на 26.04.24 в 09:21