Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отпадъци пред блока

Снимка: iStock

20 нарушения за струпване на строителни отпадъци констатираха контрольорите на Община Търговище за юни. В повечето случаи строителните материали са струпани пред входове на жилищни сгради, което затруднява преминаването на живеещите там.

В тази връзка Община Търговище напомня, че осигурява безплатна услуга за извозване на строителни отпадъци до 1 кубик. За целта гражданите трябва да подадат заявка в местната администрация на телефони 0601/6 86 58 или 0601/6 86 86. Транспортирането се извършва всеки петък до обяд. Отпадъците  трябва да бъдат поставени в чували и да се изнесат пред обекта ден по-рано.

За транспортиране на по-големи количества отпадъци гражданите следва да подадат заявление в Центъра за административно обслужване в Общината. Цената е 1,60 лв. на кубик за строителни отпадъци и 0,80 лв. за земни маси. Транспортирането се извършва със собствен транспорт или с такъв на БКС. Цената се определя в зависимост от разстоянието от адреса до склада за строителни отпадъци в село Пролаз.

Община Търговище има сключени и договори за събиране на излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и за опасни и едрогабаритни отпадъци.

Опасните и едрогабаритни отпадъци от домакинствата се приемат безвъзмездно от фирма „Марекс“ ООД в Промишлената зона, на ул. „Железничарска”. Извозването им се осъществява единствено със собствен транспорт.

Непотребната електрическа и електронна техника пък се извозва безплатно от екипи на фирмата, с която Общината има сключен договор. Определената дата за това е 21 число на всеки месец. Заявки се подават на телефони 0800 14100, 0887 771 973 и e-mail: order@marketmetal.eu.

Негодни за употреба батерии се събират в специални контейнери в над 100 пункта на територията на града. Такива има в повечето детски и учебни заведения, общинската и областната администрации и други обществени сгради и институции.

Регистърът на площадките за предаване на различните видове отпадъци в Търговище е публикуван в сайта на Общината: https://www.targovishte.bg/index.php?nav=222


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Финалът на Евро 2024 на площада

Финалът на Европейското първенство по футбол ще бъде излъчен на открито в центъра на Търговище. Двубоят между финалистите Испания и Англия започва в 22.00 ч. на 14 юли, неделя. Любителите на футбола ще могат да проследят срещата на два екрана, които ще бъдат разположени в близост до ритуалната зала на ул. „Васил Левски“. Община..

публикувано на 11.07.24 в 14:47

Нов президент на Ротари клуб

Предприемачът Николай Димитров е новият президент на Ротари клуб – Търговище, след традиционната годишна ротация в организацията. Той пое щафетата от досегашния президент Светослав Кънчев, който му предаде ротарианските символи: огърлицата, камбаната и клубните знамена.  Кънчев благодари на своите приятели, че са приели присърце каузата за..

публикувано на 10.07.24 в 09:27
Община Търговище

Отчитат бюджет 2023

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Търговище ще има днес. То е от 17.00 ч., в зала № 74 на местната администрация.  Поканени са представителите на бизнеса, неправителствения сектор, общинските съветници, кметове на кметства и всички граждани.  Материалите по публичното обсъждане са публикувани в сайта на община Търговище в раздел..

публикувано на 10.07.24 в 08:59

Индустриален парк за милиони

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен и в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище...

публикувано на 09.07.24 в 15:44

Търсят широко ляво обединение

Единственият път пред БСП е на обединението, категорични бяха социалистите в Търговище при среща с председателя на парламентарната група и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов. Той запозна Областния съвет в града със стъпките, предприети от новото ръководство за единение както вътре в партията, така и в търсене на широко ляво..

публикувано на 09.07.24 в 09:34

Подкрепа за областния лидер в Търговище

Декларации в подкрепа на областния лидер Хамди Илиязов разпространяват структурите на ДПС в Търговищко. Те са в отговор на публикация в социалните медии от хора, които твърдят, че са от структурите от Търговище и свалят доверие от областния председател.  „Те не са застанали с имената си. Посочват, че прилагат подписка от 33-ма души, но тази..

публикувано на 08.07.24 в 12:49

Хор "Родна песен" – в Китай

Хор "Родна песен" при Образцовото народно читалище "Напредък 1864" в Търговище получи покана за участие в Седемнайсетият Международен китайски хоров фестивал и конкурс China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли в Пекин. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на диригента на хора Красимира Коларова...

публикувано на 07.07.24 в 13:26