Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Скандал в приюта

Снимка: Общински приют Тонка Петрова

Нов управител ще има Общинският приют за кучета „Тонка Петрова“ в Шумен. Това съобщи за Радио Шумен д-р Светлана Маркова, заместник-кмет по здравеопазване и социална политика.

Предстои документите си за назначаване на длъжността да подпише досегашният технически сътрудник на приюта Златина Пенева. Предишният управител Дария Георгиева е освободена по настояване на Катрин Флюкигер - представител на немския спонсор на приюта.

„Община Шумен няма да прави проверка на финансовото състояние на приюта“, каза д-р Маркова. От хазната на местната администрация се осигуряват 40 процента от парите за издръжка. Останалите 60 процента са ангажимент на немската организация. Общината плаща сметките за ток и вода на приюта, като парите се превеждат директно на дружествата и няма вариант за отклоняване на средства", коментира още д-р Маркова.

Ето и позицията на досегашния управител на приюта Дария Георгиева.

"Напуснах приюта, защото от февруари с представителя на немския спонсор имаме принципни различия относно приюта. Според мен, когато един приют за бездомни животни е общински, той би трябвало да обслужва целите на Община Шумен, а не търговски интереси. Затова реших да се оттегля", посочи тя.

„Шуменският приют е един от примерите, които трябва да се следват, когато се говори за ограничаване на популацията на бездомни животни", каза за Радио Шумен Лозинка Бакалска от Фондация Дана. Той е единствен в България, в който е документирано намаляване на животните от 450 на 250. Фондация Дана също беше представител на немските спонсори, преди тези функции да поеме г-жа Катрин Флюкигер.

 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Медали за шуменски информатици

Бронзови медали от международното състезание Romanian Master of Informaticsспечелиха Иван Смиленов и Даниел Койнов от шуменската Школа А&Б . Това съобщи за Радио Шумен тяхната ръководителка Бисерка Йовчева. В престижното съревнование участвата 10 информатици от Шумен. Тази година надпреварата се проведе онлайн при правилата на международните..

публикувано на 05.12.20 в 13:22

Показват реставрирани владетелски печати

100 владетелски печата от колекцията на археологически музей „Велики Преслав” претърпяха пълна реставрация и консервация и вече са в трезора на културната институция. Преславският музей разполага с най-голямата у нас сбирка от печати, намерени на едно място. Това уникално богатство беше причина местните историци да направят проект за консервация..

публикувано на 05.12.20 в 12:11

Урок по добрина за шуменски деца

"Дарението е предадено, искам сърдечно да благодаря, че отразихте нашия клас. Децата са възхитени, че жестът им е отразен в статия . За доброто трябва да се говори, за да става все по-голямо ! Благодаря ви! С вас дадохме пример за добро на едни подрастващи деца". Това ни е написала нашата слушателка Мария Миленова. Радио Шумен припомня, че родителите..

публикувано на 04.12.20 в 16:43
Паметник

Шумен благодари на дарителите

В навечерието на Деня на дарителя, 6 декември, 100 фирми, сдружения и граждани, помогнали при реализацията на значими обществени каузи в Шумен през 2020 година, получиха (лично и по куриер) специални благодарствени писма и сертификати. От общинската администрация съобщават, че традиционното тържество за Деня на дарителя тази година няма да се проведе..

публикувано на 04.12.20 в 14:53

Билкарите на отчет

Билкозаготвителите трябва да предадат годишните си отчети до 20 януари. За това напомнят от Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. Отчетите трябва да съдържат информация за събраните, изкупени, реализирани и налични количества лечебни растения в складовете, както и копия на издадените позволителни за ползване на билки от..

публикувано на 04.12.20 в 14:29

Няма новозаразени ученици

65 жители на област Шумен са с положителен PCR тест от 3 декември, съобщиха от РЗИ. Най-много са заразените в община Шумен – 48. В цялата област са регистрирани нови случаи без община Никола Козлево. На 3 декември няма установени с положителен тест за коронавирус ученици. Най-възрастният е мъж на 77 години и е от с. Мадара. Най-младият..

публикувано на 04.12.20 в 11:52

МБАЛ - Шумен най-натоварена в страната

253 пациенти са приети за лечение на COVID-19 в МБАЛ - Шумен. Чакащи резултат от PCR тест са 51, останалите са с потвърден резултат. В интензивното отделение са шестима, а петима от тях са интубирани. В шуменската болница 59% от леглата са заети с COVID болни. Превърнати в COVID отделения са Инфекциозното, Първо вътрешно, Второ вътрешно в Нови..

публикувано на 04.12.20 в 11:46