Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спешни мерки срещу чумата

4
Снимка: архив

Още от тази сутрин е започнало умъртвяването и загробването на животните от зоните на установени огнища от африканска чума на територията на област Русе. Точните местонахождения са в животновъден обект за отглеждане на свине за лични нужди, намиращ се в село Ценово, и в животновъден обект – свинеферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. В тази връзка са определени 3 и 10-километрови зони. Обявени са и мерките за предотвратяване разпространението на болестта. 

Всички животни от свинефермата в Пет кладенци вече са хуманно умъртвени, загробени, а мястото се дезинфекцира. Това съобщи директорът на Общинската служба по безопасност на храните д-р Николай Ненов по време на извънредното заседание на Областната епизоотична комисия в Русе.

Той допълни, че екипът се мести в Долна Студена, където ще бъдат умъртвени 17 прасета в 6 стопанства. В едното стопанство има 8 свине майки, един стопанин отглежда една, а четирима - по две. 

Най-често източник на заразата са фуражите, стана ясно по време на заседанието. В конкретния случай едва от утре ще започне установяването на източника. От утре започва и обследването на 10-километровата зона.

Мерките, които се предпиемат за предотвратяване разпространението на заразата в Русенска област са забрана на влизането и излизането на хора и автомобили без разрешението на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в района на обектите, с изключение на служители на МВР,  медицински лица, представители на централната и местната власт, областната администрация и лицата, имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Също така в област Русе се забранява търговията, придвижването и транспортирането на домашни свине с изключение на тези от индустриалните свиневъдни стопанства и ферми тип А, намиращи се в извън населените места от 3 и 10-километровите зони, предназначени за незабавно клане и за доотглеждане до технологично свързани обекти при спазване на съответните условия.

Забраняват се още организирането и провеждането на пазари и изложби за свине, както и свободното пасищно отглеждане на източно балкански свине и техните кръстоски. Същите трябва незабавно да бъдат затворени и да се отглеждат затворено по начин, недопускащ контакт с диви свине.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

В Румъния – с декларация

Хората, които влизат в Румъния, трябва да попълнят декларация, че са запознати с рисковете от разпространението на коронавируса и ако проявяват симптоми, ще се поставят под карантина. Това става ясно от комюнике на Териториалния инспекторат на Граничната полиция в Гюргево. Пътуващите могат да изтеглят и попълнят декларацията още преди да..

публикувано на 10.07.20 в 20:07

Горят стърнища в Гюргево

Запалени са стърнища в Гюргевско. Това съобщават от областната администрация в Русе по повод сигнали от граждани за задимяване, забелязано на северния бряг на река на Дунав на територията на Румъния. След разговор на заместник-областния управител на област Русе Валентин Колев с префекта на окръг Гюргево Анета Матей, е станало ясно, че всички..

публикувано на 10.07.20 в 17:48

Превозвачите на протест

Обявеният за 15 юли протест на превозвачите ще се състои въпреки уверенията на пътната агенция, че системата работи и малките грешки могат да бъдат отстранени. Това стана ясно след среща между представители на транспортния бранш и проф.Олег Асенов от Агенция "Пътна инфраструктура" в Русе днес. Според Мариета Иванова - управител на транспортна..

публикувано на 10.07.20 в 13:25

Горещи телефони в Русе

Нова заповед издаде и. д. кмет на Русе Димитър Недев. В нея се набляга на противоепидемичните мерки и стриктната организация на предлаганите услуги в Общината. Община Русе обявява телефон – 082 506 769, на който може да се заявят закупуването на хранителни продукти и лекарства всеки ден от седмицата, помощ за болни и трудно подвижни лица,..

публикувано на 10.07.20 в 11:52

Четирима заразени в Русенско

Четири нови случая на коронавирус са установени през последното денонощие в Русенска област, сочат данните на Регионалната здравна инспекция. Всички те са от Русе. Единият е 19-годишен футболист от „Дунав“ Русе. За момента е в стабилно състояние и е под домашна карантина. Що се касае до обявената по-рано информация за двама болни от COVID-19..

публикувано на 09.07.20 в 15:27

Отрицателни проби в Русе

Пробите на служители на Община Русе, тествани за коронавирус, са отрицателни, съобщават от местната администрация. Това показват резултатите от PCR тестовете на служители на Община Русе, които са били в контакт с ръководството. От Община Русе уточняват, че са изпълнени всички санитарни предписания и сградите са отворени за работа с граждани..

публикувано на 09.07.20 в 15:12

Глоба за стрелба в града

100 лева глоба за русенец, заплашвал друг мъж с пистолет, наложи Районният съд в крайдунавския град. За това съобщават от полицията. Случаят е от вторник. Около обяд пред газстанция на булевард „Липник“ започнало пререкание между двамата граждани. Изпратените на адреса служители на реда изяснили, че 43-годишен русенец извадил газов пистолет и с..

публикувано на 09.07.20 в 13:46