Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Мерки за биосигурност

3
Снимка: Областна администрация - Силистра

От 300 до 500 лева глоба грози собствениците на нерегистрирани прасета в Силистренско. Това стана ясно от провелото се заседание на Областната епизоотична комисия в Силистра, на което бяха набелязани нови мерки за борба с африканската чума по свинете.

От следващата седмица служители на Областната дирекция по безопасност на храните ще започнат съставяне на актове за административно нарушение за отглеждане на прасета тип заден двор и ще налагат санкции. В случая ще бъде налаган максималният размер на глобата, тъй като стопаните вече са предупредени веднъж. След това ще се пристъпи към евтаназиране на животните.

Всички стопани са информирани за опасността от заболяването. Информационната кампания, започнала миналата година, продължава и досега. Към момента в Силистренско няма регистрирано огнище. Като една от причините се сочи намаленото поголовие на прасетата на територията на областта.

Извършват се дезинфекция на ГКПП в Силистра, а на пункта при Кайнарджа има и служител с временно назначение към дирекцията. Общинските ветеринарни лекари обхождат населените места, проверяват личните стопанства и предоставят декларации на собствениците, в които те заявяват, че са запознати с опасността от заболяването и с мерките за биосигурност.

Обходени са първо населените места около двата индустриални свиневъдни комплекса в Попина и Ветрен, както и Ситово, където има по-голямо частно стопанство. Следващата седмица ще започне евтаназия на нерегистрирани прасета в област Силистра, но процесът няма да е масов, а ще се набляга отново предимно на убеждаването.

Общинската епизоотична комисия е разгледала и темата  за гъбарите, събиращи трюфели с обучени кучета. Проблемът е в броя на нерегистрираните пунктове. За област Силистра законни са три пункта, намиращи се на територията на община Дулово. Предвидено е да се разговаря със собствениците им, тъй като към тях ще бъде засилен контролът.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Река Дунав - Силистра

Западнонилска треска по животните

Открита е западнонилска треска по животни в село Сребърна, стана ясно на днешното заседание на Областния кризисен щаб в Силистра. Директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Себахтин Халид съобщи на участващите в заседанието, че на 25 юни са взети 15 проби от животни в село Сребърна, защото е близо до р. Дунав. При 9 от тях..

публикувано на 10.07.20 в 16:36

Арест за имотна измама

Имотна измама със земеделски земи за около 17 000 лв. предотвратиха служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при Областната дирекция на МВР-Силистра, съобщават от полицията. За срок до 24 часа е бил задържан 63-годишен мъж от Каварна, заподозрян като извършител на престъплението. На 8 юли той е бил заловен пред..

публикувано на 10.07.20 в 15:08

Млад мъж е новият случай в Силистра

Млад мъж с положителен тест за коронавирус, доказан след лабораторно изследване в населеното място, откъдето идва в Силистра, е новият случай в крайдунавския град, съобщиха от РЗИ. Тъй като е част от уеб базираната система, независимо че е привнесен отвън, той подлежи на наблюдение по т. нар. местообитаване, тоест от местните здравни инспектори...

публикувано на 10.07.20 в 11:56

Пари за болницата вместо цветя

Младоженци от Силистра дариха 900 лева на Детското отделение на болницата, съобщи директорът д-р Данила Костадинова. Парите са събрани на сватбата, защото младото семейство е помолило гостите си да направят малки парични дарения, вместо да им купуват цветя. „Трогнати сме от жеста и се надяваме, че хората като семейство Йорданови, които ценят..

публикувано на 10.07.20 в 10:38

Спешните медици в Силистра остават

Силистра няма да остане без спешна медицинска помощ. Това стана ясно след трудни разговори в многопрофилната болница. Опасността цялата област да остане без спешна помощ бе реална, след като преди две седмици екипът на Спешното приемно отделение заяви, че ще подаде   колективна оставка заради проявена агресия от пациент. „Решихме, че ще останем..

публикувано на 10.07.20 в 10:21

Хероин в джоба

39-годишен е заловен с наркотици, съобщават от силистренската полиция. Вчера на обществено място в крайдунавския град при полицейска проверка у него били намерени 0.7 грама метамфетамин и 0.9 грама хероин, идентифицирани с полеви наркотест. Мъжът е задържан за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно производство.

публикувано на 10.07.20 в 09:36

Шарен свят в градината

Опитно поле ще имат възпитаниците на детската градина в Главиница. Там те ще садят различни видове билки, подправки и зеленчуци, а децата ще полагат грижи за тях през различните сезони. В градината е обособена и нова площадка за обучение по безопасност на движението по пътищата. Подрастващите ще се учат как се пресичат кръстовище и пешеходна..

публикувано на 09.07.20 в 16:56