Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нови експертизи по делото "Хитрино"

Снимка: Радио Шумен

Вещи лица по нови експертизи назначи съдът по делото „Хитрино“. За електротехника и високо напрежение експертиза се очаква до края на септември да изготви Иван Костадинов от Висше транспортно училище „Тодор Каблешков“. Вещи лица за превози на опасни товари пък ще бъдат Симеон Ананиев и Валери Стоилов, като Ананиев изрази готовност да изготви експертиза до октомври, а Стоилов към момента не отговаря на телефона си. Пожаро-техническата експертиза ще бъде направена от акад. Стефан Воденичаров от БАН през септември.

Възражение беше отправено от защитата на обвиняемите единствено към Валери Стоилов, тъй като вещото лице е изпълнител на обществени поръчки към „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. Така обективността му беше поставена под съмнение. Възражението обаче не беше уважено от съда, тъй като БДЖ не е страна по делото.

Съдът обяви, че експертизите следва да се представят минимум 7 дни преди следващото съдебно заседание.

Прокурор Маргарита Георгиева пък поиска да бъде направена справка за обема на товара в участъка Капичан-Русе за периода 2000 г. - 2003 г. от „БДЖ-Пътнически превози“ и от 2003 г. – 2016 г. от Национална компания "Железопътна инфраструктура“.

По време на заседанието напрежение възникна между съдия Румяна Райкова и прокурор Маргарита Георгиева, като дори се стигна до заплаха със санкция. Напрежението бързо беше овладяно и делото продължи.

Защитата на машинистите в лицето на адв. Валентин Димитров поиска и допълнителна експертиза на товаропотока, който жп пътят може да понесе и съответно да се обследва каква е устойчивостта му, като бъде назначена допълнителна експертиза на Коста Костов и Мая Георгиева. Прокурор Маргарита Георгиева се противопостави на това искане с мотива, че така може до безкрайност да се правят експертни оценки без резултат, а адвокатът на пострадалите Николай Димитров заяви, че в такъв случай и той ще поиска допълнителна комплексна съдебно-техническа експертиза от шестте вещи лица, изготвили предната, разширена с още едно вещо лице – Мая Йорданова,  за причините за безконтролното увеличение на скоростта преди навлизането в гарата.

Съдът допусна и двете експертизи и насрочи следваща дата за заседанието 1 октомври.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Община Шумен

Проекти пред общинския фонд „Култура“, Шумен се подават до 1 юни

Наближава крайният срок за подаване на документи за финансиране на проекти със средства от общинския фонд „Култура“, напомнят от Община Шумен. С решение на Управителния съвет на фонда, датата е 30 май,но тъй като е събота, предложения ще се приемат и в първия работен ден от следващата седмица, 1 юни, понеделник. Тази година проектни..

публикувано на 30.05.20 в 14:38

Отворен е пътят Шумен - Силистра

Възстановено е движението по главния път Шумен -  Силистра в района на Хитрино. За това информираха от Областното пътно управление в Шумен. Участъкът, където около 16 ч. днес стана катастрофа, е разчистен. От полицията съобщиха, че са се ударили лек и товарен автомобил. Водач на лек автомобил Опел „Вектра“ със силистренска регистрация се движил в..

обновено на 29.05.20 в 20:03

Катастрофа затвори пътя край Хитрино

Затворен за движение е главният път Шумен – Силистра в района на Хитрино заради катастрофа, научи Радио Шумен. Това потвърдиха от Областното пътно управление. Инцидентът е станал около 16 ч. днес. До 20 ч. ще остане затворен този участък, като има обходен маршрут през Хитрино. По непотвърдена информация има пострадали при катастрофата. Движението се..

публикувано на 29.05.20 в 16:48

Промяна в движението

Временен режим на движение без пълно затваряне на пътното платно по ул. „Строител“ в Шумен в участъка от ул. „Индустриална“ до фирма „Контракс“ се въвежда утре - 30 май, събота, от 8.00 до 16.30 часа. Промяната се налага заради планирано премахване на опасни дървета в тази част на улицата. Временната организация на движение ще бъде..

публикувано на 29.05.20 в 16:10
Административен съд - Шумен

Спрени производства

Административният съд в Шумен спря производствата, образувани по жалби на ГЕРБ срещу решения на Общинската избирателна комисия. На свои заседания на 14 и 15 май членовете й не прекратиха предсрочно правомощията на кметовете на шуменските села Мадара и Мараш Неделчо Неделчев и Красимира Минкова. Срещу тях преди няколко месеца бяха..

публикувано на 29.05.20 в 16:06

Дарение за социално уязвими групи

Поредна дарителска кампания за раздаване на хранителни продукти от първа необходимост се проведе тези дни в Шумен. Акцията е съвместна с Генералното консулство на Република Турция в Бургас и Българо-турската търговско-индустриална камара. Раздадени са 300 хранителни пакета на две неправителствени организации – на Съюза на инвалидите и на..

публикувано на 29.05.20 в 15:49

Детските центрове отварят врати

От първи юни се разрешават всички извънкласни дейности. Оттогава работа могат да възобновят детските занимални, центрове и клубове. Те ще функционират при намалена заетост, като за всяко дете трябва да бъдат осигурени 4 квадратни метра площ. Повечето от детските центрове в Шумен ще отворят врати през втората седмица на юни. Посещението ще е..

публикувано на 29.05.20 в 15:40