Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Индустриална ферма засегната от африканската чума по свинете

Снимка: БГНЕС

Индустриална ферма в русенското село Николово е засегната от огнище на болестта африканска чума по свинете, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните. Взети са проби, които са потвърдени като положителни от Националната референтна лаборатория. Обектът се намира на 9 км от границата с Румъния и попада в зона с регионализация на база риск, свързан с епизоотичната обстановка с африканска чума по свинете. Положителните за наличието на вируса проби, са получени в рамките на провеждан засилен лабораторен надзор на заболяването в свиневъдните обекти. Засегнатият свинекомплекс е със затворен производствен цикъл, в който се отглеждат общо около 17 000 броя свине от различна възрастова категория. Областната дирекция по безопасност на храните в Русе е издала веднага акт за възбрана за движение на свине към и от обекта. Проведено е епизоотично проучване за движението на свине, фураж, транспортни средства и хора от и към обекта. Извършени са и проверки на кланиците, в които са изпращани свине за клане. Месо и продукти, добити от свине от тази ферма, са възбранени и подлежат на унищожаване.

Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона. В 10 км надзорна зона се намира една индустриална ферма в село Юделник, община Сливо поле, както и обекти – тип „лично стопанство“. Забранява се търговията, придвижването и транспортирането на живи свине в 10 км зона.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хачкар в двора на Арменската църква

Церемония по освещаването на каменен кръст хачкар се състоя днес в двора на Арменската църква "Света Богородица" в Русе. Свещеният символ е в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът беше воден от епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян -..

публикувано на 21.07.24 в 15:18

Община забрани пиротехниката

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в община Сливо поле. Заповедта за това е на заместник-кмета Михаил Чиликов, а причината – използването на пиратки може да предизвика пожари в населените места и извън тях. Фойерверки не могат да се използват на сватбени тържества и на политически, спортни, религиозни, културни и други събития. Забранена..

публикувано на 21.07.24 в 14:03

Ръст на пожарите

С над 63% са се увеличили пожарите в Русенско от 1 юни насам спрямо същия период на миналата година. Информацията беше представена по време на работна среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов заради повишения риск от пожари. Според данните възпламеняванията в региона за изминалите седем седмици са 185 при 113 за същия период на..

публикувано на 21.07.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

1 евро на час за синя зона

Платеното паркиране в така наречената „синя зона“ и двата покрити паркинга в Русе поскъпва. Това гласуваха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права в община Русе.  В наредбата цените вече са посочени и в евро. Цената за паркиране за 1 час става 1.50 лв. с..

публикувано на 19.07.24 в 14:09

Осигуряват достъпна среда

Общинският съвет одобри новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе за периода 2024-2027 г., съобщиха от общинската администрация.  Тя е разработена в съответствие със Закона за хората с увреждания, както и с международните и европейските нормативни актове.  Основната цел е поетапно осигуряване на достъпна градска и..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

Търсят 15 директори

15 училища в Русенска област ще бъдат с нови директор.  В Русе това са  основните училища „Ангел Кънчев“ и „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив.Лазарова“ и по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол..

публикувано на 19.07.24 в 08:58

Училище за родители

„Училище за родители“ организира община Русе в партньорство с университетските болници „Канев“ и „Медика“.  Програмата предвижда безплатни лекции за родители със специалисти от различни области. Темите, които ще бъдат засегнати, са за майчинството и отглеждането на дете по съвременни методи и добри практики, утвърдени от Световната здравна..

публикувано на 18.07.24 в 10:38