Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверки заради чумата по свинете

Снимка: архив

Продължава засиленият контрол на Агенцията по безопасност на храните в района на индустриалната свинеферма в русенското село Николово, където в събота беше открито огнище на Африканска чума по свинете. Това съобщава Българската национална телевизия. Забранен е достъпът на външни лица на територията на комплекса, където се отглеждат 17 000 животни. Задължително се прави дезинфекция на влизащите и излизащите автомобили и хора. Между селата Николово и Просена полицейски патрул спира и проверява автомобилите за нелегален превоз на животни. Специално сформирана комисия установява дали стопаните, които гледат прасета за лични нужди, вече са умъртвили животните.

Държавата започна санитарен отстрел на глигани, който се извършва в три зони по 20 километра: около огнищата на заразата, около свинекомплексите и край базите за изкуствено развъждане на дивеч.

В Разградска и Силистренска област се правят проверки за отглеждане на нерегистрирани прасета в задните дворове. В Силистренско санкциите са от 300 до 500 лева, следващата стъпка е евтаназиране на животните. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шести протест в Русе

За шеста поредна вечер протестът в Русе събра на площада пред Съдебната палата стотици граждани, които направиха шествие и отново настояха за оставките на правителството и главния прокурор. Всяка вечер в Русе ще има протест, докато няма реакция от столицата. В това бяха единодушни тази вечер хората на площада. По повод записите, които..

публикувано на 14.07.20 в 20:00

Дигитален ден на отворените врати

За първи път в областната управа в Русе се проведе изцяло онлайн ден на отворените врати. В инициативата, която се реализира с техническата помощ на Русенски университет, се включиха почти 40 души, съобщават от администрацията. Специално внимание беше отделено на възможностите за провеждане на стаж и започване на административна кариера. Проведена..

публикувано на 14.07.20 в 18:17

Пръскат срещу комари

Пръскане срещу комари с наземна техника ще бъде извършено днес на територията на град Русе. В 21:00 ч. стартират пет съвместни екипа с участието на служители на отдел „Екология“, които осъществяват пряк контрол върху обработените площи. Планираното за днешния ден третиране по река Дунав се отлага заради неблагоприятни метеорологични..

публикувано на 14.07.20 в 16:28

Двама смелчаци с отличия от МВР

Двамата русенци Мирослав Шенков и Пламен Цанев днес получиха благодарност и грамоти от Областната дирекция на МВР в крайдунавския град. Признанието е за проявена от тях смелост, гражданска доблест и съпричастност към сигурността на обществото. Мъжете се притекли на помощ на малолетно момиче, което било жертва на грабеж, и съдействали при..

публикувано на 14.07.20 в 14:51

Библиотекари за един ден

Ученици от Долна Студена влязоха в ролята на библиотекари за един ден. Инициативата „Библиотекар за един ден“ се реализира по идея на НЧ „Пробуда“ в селото. „Интересът на децата беше много голям. Всички останаха впечатлени от разнообразието във всекидневието на библиотекаря. Участниците не скриха желанието си, че биха работили с удоволствие в..

публикувано на 14.07.20 в 12:15
Община Русе , Русе

Няма заразен служител в Областната управа

Отрицателна е PCR пробата за COVID-19 на служителката от Информационния център на Областната управа – Русе. Това съобщиха от пресцентъра на администрацията. Тази сутрин служителката, която работи във фронт офиса, била с повишена температура. Поради тази причина и от съображения за сигурност в 11,30 ч. днес Информационният център на Областната..

публикувано на 13.07.20 в 19:54

Пети ден на протести в Русе

Протестът в Русе за пети пореден ден събра на площада пред Съдебната палата граждани, които заявиха недоволството си от управлението на страната.  В обичайния час – 18,30, те се обявиха отново за оставка на правителството. Част от протестиращите заявиха, че не подкрепят никоя политическа партия, а искат промяна в държавата, други коментираха, че..

публикувано на 13.07.20 в 19:46