Спад на престъпленията

Снимка: Радио Шумен

Спад на престъпленията за първото шестмесечие на 2019 г. отчитат от Областната дирекция на МВР - Шумен.

От януари до края на юни в областта са регистрирани 964 престъпни деяния, срещу 1 100 през същия период на изминалата година.

Разкрити са 441 от престъпленията за първото полугодие. Регистрирани са 21 измами, спрямо 45 за предишния период.

Общоопасните престъпления са 252, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР - Шумен, старши комисар Ялчън Расим.

"Това е положителен резултат. Имаме спад на регистрираните престъпления против собствеността - 20,78% на територията на ОДМВР - Шумен. През 2019 г. имаме регистрирани 347 криминални престъпления. Наблюдаваме спад на регистрираните кражби, грабежи и измами и повишаване на разкриваемостта им", добави комисар Расим.

374 катастрофи са станали от началото на годината в Шуменска област, 65 от тях са тежки.

Загинали са 9 души, 72 са ранени. Най-много тежки инциденти са ставали в дните петък и неделя. Няма загинали единствено в сряда.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтирано читалище

Приключва ремонтът в читалищната сграда в преславското село Кочово. Направени са подобрения в голямата и малката зала на библиотеката, в лекционната зала и в помещенията на етнографската музейна сбирка. Сменена е дограмата, стаите са боядисани, подът е лакиран е и подменено ел. осветлението, каза председателят на читалище „Съединение” Марчо..

публикувано на 08.12.19 в 15:10

Къщичка за книги

"Библиотека в дървото" ще бъде открита днес в 13 часа на детската площадка зад Военния факултет в Шумен. Тя е изградена по съвместен проект на Общинския младежки съвет, шуменско дизайнерско студио и подкрепата на Община Шумен. Посланието на проекта е: Нека да вдъхнем живот на мъртвото дърво! "Целта е да насочим вниманието на всички..

публикувано на 08.12.19 в 11:52
Снимка: ОД на МВР-Шумен

Младеж е в болница след катастрофа

Катастрофа между автобус и лек автомобил е станала в Шумен късно снощи. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР. Инцидентът е възникнал на кръстовището на бул.“Симеон Велики“ и ул.“Станционна“. Автобусът се е движил от Тракийския квартал в посока към автогарата в Шумен. При маневра за ляв завой към улица „Станционна“ бил ударен от движещия се по..

публикувано на 08.12.19 в 11:13

В неделя с „Котето Джаф“

Спектакълът „Котето Джаф“ ще бъде представен днес в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен. Той е дело на руския режисьор Олег Лабозин, който работи с актьорите по текста на Григорий Остер близо месец. Галина Абаджимаринова е сценограф, а Емил Неделчев - автор на куклите. Представлението започва от 11 часа.

публикувано на 08.12.19 в 09:05

Катастрофа без пострадали

Катастрофа на кръстовището между бул."Симеон Велики" и ул. "Гоце Делчев" в Шумен затруднява движението. Няма пострадали при пътния инцидент. Полицейски екип е на мястото и работи по случая, информират очевидци.

публикувано на 06.12.19 в 17:39

Математици в униформи

Ученически униформи ще имат от следващата календарна година учениците от шуменската природоматематическа гимназия „Нанчо Попович“. Патронният си празник днес те отбелязаха със спортни състезания в зала „Младост“. Там бяха представени и новите униформи. Празник днес има и друго училище в Шумен - Профилираната езикова гимназия „Никола..

публикувано на 06.12.19 в 16:13

КАТ на лов за пияни шофьори

От тази вечер в Шуменско започват проверки на водачи за шофиране в нетрезво състояние или след употреба на наркотични вещества. Контролът по пътищата ще бъде преди и по време на студентския празник, като целта на операцията е да се ограничат предпоставките за инциденти и водачите да не шофират след употреба на алкохол. Ще се проверява дали..

публикувано на 06.12.19 в 16:06