Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

2-ри международен турнир в Плиска

5
Личен архив

В стрелба с исторически достоверен лък ще мерят уменията си участници от страната и чужбина. Събитието  - днес и утре, предизвиква за втора година хора, пленени от историята и уменията на нашите предци.

Турнирът започва в 10 часа в Националния историко-археологическия резерват „Плиска“ - на поляната пред музея, а състезанията във всички спортни дисциплини ще се проведат в съботния ден до 18 часа.

Какви са те, по какви мишени се стреля, какво отличава историческият лък от съвременните, използвани в спортната стрелба и защо турнирът набира все повече популярност- любопитните факти от Емил Нешкински, който  е организатор на събитието, заедно със Сдружението за възстановяване и съхранение на българските традиции - Авитохол. От години Емил Нешкински се е посветил изцяло на изработка на лъкове, стрели и колчани.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Хвърляме пластмасовите чашки

До 3 юли в българското законодателство трябва да бъдат въведени изискванията на европейската директива, с която да се ограничи използването на пластмасовите продукти за еднократна употреба. Целта е да се намали въздействието им върху околната среда. Документът е в процес на съгласуване в Министерството на околната среда и водите и в..

публикувано на 24.06.21 в 08:39

Сложен казус с водата

Разрешение за ползване на вода от сондаж, публична общинска собственост, искат Стъкларските заводи край Търговище. Ако го получат, се очаква голям скок в цената на водата, предупреди управителят на ВиК - Търговище инж. Явор Миланов. Сондажът, който разбуни духовете, е от 80-те години, намиращ се тогава на територията на Завода за мебелни плоскости...

публикувано на 23.06.21 в 14:13

Птицевъдите предупреждават

Промишленото птицевъдство е в криза, алармират от браншовата асоциация. Заради пониженото потребление и високите цени на фуражите и другите компоненти секторът е изправен пред фалити на ферми. От Асоциацията на промишленото птицевъдство казват още, че мярката за сектора се оказала неефективна и настояват да бъдат включени във всички антикризисни..

публикувано на 23.06.21 в 13:03
Румен Гълъбинов

Криза, чао!

Глобалната икономика започва да навлиза във фазата на възстановяване. Отчетливото рестартиране след Covid кризата ще продължи през второто полугодие. Това прогнозира за Радио Шумен финансовият експерт Румен Гълъбинов. „Видимо е, че излизаме от кризата. Увеличи се международната търговия. В момента има дефицит на контейнери. Такива тенденции се..

публикувано на 23.06.21 в 09:50
Златни пясъци

Туризъм по време на пандемия

Около 10 процента от хотелите, предимно по южното крайбрежие, ще останат затворени през лятото. Това показват проучванията в бранша. Според Илин Димитров от Варненската туристическа камара, проливните дъждове също са фактор за закъснението на сезона. Какви туристи очакват по Черноморието това лято и с какви нови трудности се налага да се..

публикувано на 22.06.21 в 13:24

Повече пари за „Еразъм +“

През май Европейският парламент прие бюджета на програмата „Еразъм +“ за периода 2021 – 2027 г. Финансирането е над 28 милиарда евро. В преговорите със Съвета на Европейския съюз евродепутатите договориха бюджетът на програмата да нарасне почти двойно спрямо този от 2014-2020 г. Друга приета програма, „Европейският корпус за солидарност“,..

публикувано на 21.06.21 в 08:47

Трябва ли да се ваксинират децата?

8 са ваксинираните срещу COVID-19 малолетни и непълнолетни в област Силистра. С първата доза на „Пфайзер“ са имунизирани деца на 12 и на 13 години, тийнейджър на 16 и петима на 17 години. Имунизациите са направени в зелените коридори и в кабинетите на двама общопрактикуващи лекари. В България имунизирането на деца на 12 години е разрешено от 3 юни,..

публикувано на 18.06.21 в 12:48