Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Проверки на РИОСВ

Снимка: Радио Варна

Три сигнала за замърсяване на въздуха са подадени на „зеления телефон“ в Регионалната инспекция по околната среда и водите през юли, информират от службата.

Първият е от жители на Попово и е за системно обгазяване от инсталация за производство на тухли. При проверка, извършена от експерти на Регионалната лаборатория – Шумен и екоинспекцията, не е установено превишение над допустимите емисии на концентрациите на измерените вещества в атмосферния въздух.

Жители на село Троица са сигнализирали за системно замърсяване на атмосферния въздух от дейността на цех за производство на хидратна вар. В близост е инсталирана мобилната автоматична станция на Регионалната лаборатория – Варна, като предстои резултатите да бъдат предоставени в инспекцията.

По третия сигнал, който е за силна миризма в Търговище, са проверени две предприятия. Установено е, че те не са изпускали в атмосферния въздух вредни вещества над допустимите емисии.

През юли експертите са направили и една проверка по отношение опазването на водите. Сигналът е за разнасяне на неприятна миризма от предприятие в Попово, не е установено нарушение на екологичното законодателство.

Осем сигнала за бедстващи животни са подадени също в Регионалната инспекция. Оказана е помощ на пет щъркела, един малък ястреб, една чапла и един черен бързолет. Пернатите са изпратени за лечение и отглеждане в Спасителния център за диви животни „Зелени Балкани“ в Стара Загора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вода от система "Дунав" - до 2 години

Очаквам изграждането на цялостната система „Дунав“ да завърши в рамките на следващите две години и това не е нереален срок. Това каза за Радио Шумен областният управител на Търговище Митко Стайков.   С изграждането на системата „Дунав“ се очаква да бъде решен проблемът с водоснабдяването в областите Шумен, Търговище и Разград. По проект..

публикувано на 29.09.20 в 15:21

Превалявания с гръмотевици

Днес облачността ще е променлива. На места ще превали, възможни са и гръмотевици. Ще духа умерен вятър от югозапад и запад, който следобед ще се обърне от запад-северозапад. Максимални температури от 20 до 25 градуса.

публикувано на 29.09.20 в 06:07

11 с COVID-19 в Североизтока

11 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в Североизточна България, сочат данните на Единния информационен портал за последното денонощие. Осем са заразените в Търговищко и трима в Шуменско. В областите Русе, Силистра и Разград системата не отчита нови случаи. Общо в страната са регистрирани 216 заразени, при направени малко над 3300 PCR..

публикувано на 29.09.20 в 05:29

Без ток днес

Разград Днес от 08:30 ч. до 17:00 ч., поради извършване на профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Разград, улиците: "Абритус", № 11, 15, 17, 19, 21, 23, 25, 27, 29; "Свети Климент" № 104, 106; част от "Свети Климент"; ЖК "Абритус", Детска градина "Детелина",..

публикувано на 29.09.20 в 05:19

Вода ще има

  Клиентите на водното дружество няма да пострадат по никакъв начин от спирането на електрозахранването, обявено от Енерго Про. Това заяви за Радио Шумен управителят на ,,В и К -  Шумен"  Жанета Панайотова, по повод съобщението че утре от 9 до 11 часа ще бъде прекъснато електрозахранването в административната сграда на дружеството. Става дума за..

публикувано на 28.09.20 в 19:14

Помощ за бъдещи медици

5135 лева са събрани от двата благотворителни концерта на Фондация "Гален Темелков" в Шумен и Варна, съобщава във фейсбук профила си организацията. Със средствата ще бъдат осигурени стипендии на кандидат-студент по медицина от Профилираната природоматематическа гимназия "Нанчо Попович" в Шумен и на студент от Медицинския университет във Варна...

публикувано на 28.09.20 в 11:21

Децата в клас на живо

Четири на 1000 паралелки в страната са карантинирани от началото на учебната година, заразените ученици са 0,01 процентd, а учителите – 0,09 процента, без да се смятат 16-те учители в Габрово, които са първия клъстер в учебно заведение на заразата. Това съобщи във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той допълни, че..

публикувано на 28.09.20 в 11:08