Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„ПроКултура 2019“ в Североизтока

Община Разград стана носител на Годишната награда „ПроКултура 2019“. Специалната награда в категория „Фестивал“ в област „Танцов фестивал“ бе връчена на Лудогорската община за създаването на Първи национален фестивал на танцовия театър. Той е създаден от Община Разград в партньорство с Театрално танцова формация „Пулс“. Проектът е единствен по рода си в страната форум на Театъра на движението, създаден през 2017 година в Разград. Посветен е на Международния ден на танца – 29 април.

Годишна награда „ПроКултура 2019“ за развитието на достъпа на младите хора до култура получи и Драматичният театър в Търговище. Отличието е по повод 20-годишната традиция на Международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“.

Наградите бяха връчени в рамките на VII-та Национална конференция „Достъп на младите хора до култура: Ролята на фестивалите по изкуствата“, която се провежда във Варна.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Валентин Танев

Валентин Танев за изкуството на актьора

Валентин Танев е един от обичаните и популярни театрални и филмови актьори у нас. Участвал е и в редица телевизионни сериали. Бил е режисьор на няколко постановки, в момента учи режисура в НАТФИЗ. Бил е заместник-председател на Съюза на артистите в България. Носител е на "Аскеер" и на редица други награди. Зад гърба си има множество успешни..

публикувано на 23.01.20 в 09:38

По следите на златото

„Втората огърлица от Преславското съкровище“ е най-новата книга на проф. Станислав Станилов. Известният български археолог и учен прави нов и задълбочен анализ на част от находките, открити случайно през 1979 година. Проф. Станилов представя и примерна реконструкция на втората огърлица от съкровището. Изследването му е публикувано година след..

публикувано на 22.01.20 в 15:24

Семинар за творческо писане

„Семинар за занимаващи се с творческо писане“ започва на 9 февруари в София. Организира го родената в Шумен Кремена Димитрова, която е директор комуникации, маркетинг и PR в издателство "Колибри", както и мениджър на "Синелибри". Тя има над 15-годишен опит в PR сферата, трупан в редица театри в страната, където е била и драматург. Кремена Димитрова има..

публикувано на 21.01.20 в 16:19

Шуменски славеи с престижни номинации

Шуменски таланти ще се борят за наградите на предаването "Алегро виваче" на БНР. В тазгодишните номинации за „Музикант на годината“ отново е името на Славил Димитров – диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“, който предишни години е бил диригент на Симфониета – Шумен, на Държавната опера – Русе, Музикално-драматичния театър..

публикувано на 20.01.20 в 09:10

„Слово и щрих“

Сборникът „Слово и щрих“ ще бъде представен на 21 януари в Художествена галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Поети и художници представят в изданието произведения от пленер, проведен в село Салманово. В инициативата се включват поети като Аксиния Михайлова, Антонин Горчев, Красимир Вардиев, Стоян Терзиев, Надежда Романова, Румен Иванчев и други...

публикувано на 17.01.20 в 16:21

„Разград и войните на Османската империя XV – XIX век“

Уредникът в Регионалния исторически музей в Разград Иво Стоянов е автор на книгата „Разград и войните на Османската империя XV – XIX век“. Редактор на изданието е проф. Вера Бонева. Книгата на Иво Стоянов ще бъде представена на разградската общественост на 7 февруари. Изданието се обръща към регионалната история на региона, към историята на..

публикувано на 17.01.20 в 16:11

Slipknot в България

Една от най-големите метъл банди в света Slipknot ще свири за първи път пред българска публика. Концертът ще бъде част фестивалът Hills of Rock 2020 в Пловдив. Бандата ще е хедлайнър в третия ден от фестивала на 26.07.2020. Slipknot са сформирани в Де Мойн, щата Айова в САЩ през 1995 г. И от тогава са първенци на метъл сцената. Те пристигат в..

публикувано на 17.01.20 в 12:53