Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Не забравяйте здравните вноски

Уеб сайтът на НАП предлага различни електронни услуги, които спестяват време
Снимка: Архив

Близо 1 400 абитуриенти от Шуменска област, които завършиха средното си образование, трябва да се осигуряват сами за здраве докато станат студенти редовно обучение или започнат работа. Това напомнят от НАП. До 26 август те трябва да подадат декларация образец 7, с която еднократно декларират, че ще се осигуряват сами за здраве, както и да платят здравната си вноска за месец юли. Изключение правят тези млади хора, които веднага след края на учебната година са започнали работа и се осигуряват от работодателите си.

Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП или по телефона на  цената на градски разговор от цялата страна на номер 0700 18 700. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Търговище

Отличия за образование и култура

Годишните награди за образование и наука, култура и изкуство на община Търговище получиха  21 културни дейци, учители, ученици и състави от Търговище. Наградите трябваше да бъдат връчени на официална церемония по повод Деня на народните будители, но тя бе отменена заради усложнената епидемична обстановка. В категорията „Сценични изкуства“ носителите..

публикувано на 29.10.20 в 15:46
Държавен фонд

Удължават сроковете

Сроковете за прием на заявления и отчитане по схемите за държавни помощи се удължават, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“. Причината е  усложнената епидемиологична обстановка в страната.  Така ще се ограничи струпването на голям брой хора в офисите на областните дирекции.  Срокът за прием на документи за компенсиране разходите на земеделски..

публикувано на 29.10.20 в 15:32
Българският лекарски съюз откри сметка за подпомагане на семействата и близките на починали от COVID-19 медици

Търсят доброволци за болниците

Кампания за координиране набирането на доброволци, студенти по медицина, които да подпомогнат дейността на изпадналите в нужда лечебни заведения в страната, стартира Българският лекарски съюз. „В момента здравната система започва да дава първите симптоми на пълно и безвъзвратно изтощение“, заяви д-р Иван Маджаров, председател на Български лекарски..

публикувано на 29.10.20 в 15:23
община Търговище

30 000 за вода във Вардун

30 000 лева ще бъдат осигурени за доставка и монтаж на ВиК оборудване за търговищкото село Вардун, решиха общинските съветници на днешното заседание. На сесията бе утвърдена бюджетната прогноза за постъпленията от местните приходи и на разходите за местни дейности за следващите три години, както и изменението и допълнението на наредбата за определянето..

публикувано на 29.10.20 в 14:03

Отменят церемония

Церемонията за връчването на отличието ,,Будител" в Силистра се отменя, съобщиха от общината. Наградата се присъжда всяка година за принос в духовното развитие на община Силистра. Решението за отлагане на събитието е във връзка с разпоредбите на Министерство на здравеопазването, РЗИ- Силистра и на Общинския кризисен щаб в Силистра, свързани с..

публикувано на 29.10.20 в 13:29

50 хиляди за болницата

Община Шумен ще преведе като субсидия 50 000 лева на МБАЛ Шумен. Това решение Общинският съвет взе с 32 гласа „за“ и 1 „въздържал се“. Сумата, която администрацията предлагаше да бъде предоставена на областната болница бе 30 000 лева, което се равнява на средствата, които лечебното заведение дължи към местната хазна за данък върху даренията, получени за..

публикувано на 29.10.20 в 13:17

Полицейска академия за деца

Детско полицейско управление отвори врати в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в Смядово. Членовете на полицейската академия са 20 ученици от пети клас на учебното заведение. В рамките на проекта доброволците ще се запознаят с различните структури в полицията, законите и основната дейност на полицейските служители.  Първото им занятие ще бъде свързано с..

публикувано на 29.10.20 в 12:54