Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Безплатни изследвания за СПИН

Снимка: БТА

Анонимни и безплатни изследвания за ХИВ организира Районната Здравна Инспекция в Шумен.

Те ще започнат от 19 август и са част от четвъртия етап на Националната антиспин кампания.

Лабораторията на Здравната инспекция ще приеме всеки, който иска да провери здравния си статус до 30 август.

Статистиката на медицинските специалисти показва, че от началото на годината до средата на май в България са открити 101 HIV–серопозитивни. Така носителите на вируса са общо 3 127. В над 90% от новооткритите случаи, заразяването е станало по сексуален път.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отрицателни проби в Шумен

От изследваните вчера проби за COVID-19 няма положителни. Това съобщиха от МБАЛ - Шумен. От лечебното заведение допълниха, че се очаква респираторът, дарен преди дни от Юрий Трънчев, днес да бъде въведен в експлоатация. Новият апарат ще послужи за лечението на тежки случаи в ОАИЛ в шуменската многопрофилна болница.

публикувано на 10.04.20 в 09:47

Раздават хранителни пакети в Каолиново

В община Каолиново започна раздаването на индивидуални пакети с 16 хранителни продукти от първа необходимост. Служителите в кметствата по населените места и доброволци на БЧК ще предоставят хранителните пакети до домовете на всеки един от правоимащите, които са общо 1367 в цялата община. Раздаването на продуктите е в изпълнение на приетите..

публикувано на 10.04.20 в 06:26

„Вкъщи с Общински младежки съвет“

Общинският младежки съвет в Шумен стартира онлайн поредица от уебинари, част от инициативата „Вкъщи с Общински младежки съвет“. Предвидени са четири онлайн обучения по теми като неформално образование, развиване на нови умения и медийна грамотност. Първият уебинар стартира на 11 април с гост-лектор Александра Мирчева. Тя ще води обучение на..

публикувано на 09.04.20 в 17:11

Кметът призова за Възкресение у дома

Кметът на Шумен Любомир Христов е провел среща със служители на Българската православна църква в града, на която са били обсъдени общи мерки за запазване на здравето на миряните по време на Цветница и Великден. „Не бива да допускаме струпване на много хора на едно място и в непосредствена близост, което да застраши живота и здравето на гражданите“,..

публикувано на 09.04.20 в 16:33

Стотици върнати от КПП-тата

289 души са били върнати от контролно-пропускателните пунктове на Шумен от началото на тази седмица. Това съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Те не са имали основателна причина да влязат в областния център. От полицията уточниха, че обстановката е спокойна, няма колони от чакащи автомобили. Водачите са подготвени за преминаване с..

публикувано на 09.04.20 в 16:20

Започна сеитбата на царевица

2000 дка с царевица ще бъдат засети до Великден в района на Велики Преслав. 1300 дка е царевицата за зърно, останалата е за силаж, обясни председателят на местната кооперация „Напредък” Йордан Спасов. Стопанството е закупило две нови сеялки, с които започна сеитбата. Механизаторите са подготвили общо 5000 дка за пролетни култури, от които 2700..

публикувано на 09.04.20 в 16:02

Подкрепа за незрящи

Трима шуменци със зрителни увреждания ще получат целево финансиране от фонд „Социална закрила“ към Министерството на труда и социалната политика. Парите от фонда ще бъдат преведени на лицензирана фирма, която до една седмица ще предостави помощно-техническите средства – два комплекта за текстообработка и видеоувеличител. „Комплектът за..

публикувано на 09.04.20 в 13:28