Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Днес е Голяма Богородица

Снимка: Радо Стойков

Днес православната църква чества Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица - един от 12-те най-големи християнски празници. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуска земния живот и отива в Божието царство при своя син Исус. Нейната смърт била тъй лека и блажена, че приличала на заспиване, оттук и думата "успение" - заспиване.

Днес се провеждат тържествени литургии във всички църковни храмове. Освещават се хлябове, които жените раздават след това за здраве на живите и в памет на мъртвите.

Храмов празник днес ще бъде отбелязан и в църквата "Успение Богородично" в кубратското село Медовене. Тържествената литургия ще отслужи отец Евгений Дечев от 11:00 ч. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Търсят най-красивия балкон

Започна десетият конкурс „Да на красотата“ в Разград. Конкурсът е утвърдена традиция, организира се от Община Разград и Федерацията на жените. Той ще е в пет раздела: най-добре поддържан двор, най-добре поддържан балкон, най-добре поддържан двор на фирма, най-добре поддържана лятна градина на търговски обекти от общественото хранене и..

публикувано на 04.06.20 в 15:30

7000 лева дължат наематели

Неизрядни наематели на общински жилища в Разград дължат повече от 7000 лева на Общината. Това сочат данните от началото на годината. От администрацията са завели дело срещу един от некоректните длъжници, съобщава за БТА заместник-кметът Мирослав Грънчаров. За миналата година са заведени три съдебни процедури срещу неизрядни платци с натрупани..

публикувано на 04.06.20 в 13:19

Четирима заразени в Разград

Четири нови случая на заразени с COVID-19 са установени в Разградска област. Това показва информация към вчерашния ден, предоставена от директора на Регионалната здравна инспекция д-р Ася Генева. Единият от заболелите – мъж на 56 години от областния град, е приет за лечение в Русе на 2 юни. 69-годишна разградчанка, лекувана в отделението по..

публикувано на 04.06.20 в 13:09

Акция "Колан"

Специализирана операция по безопасност на движението ще се проведе на територията на Областната дирекция на МВР – Разград, информират от полицията. Акцията започва в 15 ч. днес (4 юни) и ще продължи до 15 ч. на 10 юни. Пътните полицаи ще следят за използването на обезопасителни колани, детски системи за безопасност и каски. От направен анализ на..

публикувано на 04.06.20 в 12:51

Мъж под карантина - в Общината

Поставен под 14-дневна карантина мъж, завърнал се от Турция, е засечен в сградата на Община Завет. За това съобщават от Областната дирекция на МВР – Разград. Сигналът е подаден от заместник-кмета на Завет в ранния следобед вчера. При извършената проверка е установено, че 60-годишният мъж от село Брестовене е поставен под домашна карантина на 2 юни с..

публикувано на 04.06.20 в 12:48

Ранен при трудова злополука

56-годишен работник е пострадал при трудова злополука във фирма в Гаровата промишлена зона на Разград. Това съобщиха от полицията. Произшествието станало вчера следобед. При работа с мотокар се скъсал обезопасителния колан на товара и той паднал, при което пострадал работникът от село Благоево. Мъжът е с разкъсно-контузни рани на главата, настанен е..

публикувано на 04.06.20 в 12:37

Закопчаха баща и син лихвари

Баща и син от разградското село Китанчево са задържани за 24 часа за извършвана от тях лихварска дейност. Утре Окръжната прокуратура в Разград ще повдигне две обвинения на 46-годишния баща - за лихварство и за пране на пари, а синът му, който е на 30 години - като помагач в лихварската дейност на бащата. Досъдебното производство е образувано..

публикувано на 03.06.20 в 16:29