Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спасяват история край магистралата

10
Снимка: Радио Шумен

Преди два дни премиерът Бойко Борисов дойде край Шумен, за да разгледа археологическите разкопки в района на новостроящия се участък на АМ "Хемус". От два месеца екип с ръководител д-р Андрей Аладжов проучва късно римско селище, в което се откриват културни пластове още от праисторията. На обекта се трудят 80 работници, 12 археолози, един реставратор и един художник.

Миглена Стефанова разговоря с археолога Андрей Аладжов за специалното място, на което е изградено и едно от сателитните селища на столицата Плиска.Чуйте интервюто.

До 20 август остават археолозите на разкопките по новостроящия се участък от автомагистрала „Хемус“ между Белокопитово и Буховци. През есента проучвателите отново ще се върнат там, за да доизследват късноримския обект. Два месеца по-късно машините ще тръгнат да асфалтират трасето, където са разкрити следи от цивилизация преди повече от 4000 години.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов протака оставката

С намаляване броя на депутатите от 240 на 120 ще се намали съвсем политическата представителност на гражданите. Така политическият анализатор Емил Георгиев коментира предложения от ГЕРБ днес проект на нова Конституция. По думите му, създаването на Съдебен съвет на прокурорите е като „дървено желязо“, защото прокурорите трябва да се извадят от..

публикувано на 14.08.20 в 15:05

Помогни или потърси помощ

Мобилното приложение ,,Дари кръв‘‘ е разработено от Българската организация за доброволно кръводаряване. ,,То улеснява и кръводарителите, и нуждаещите се от кръв, защото е своеобразен двоен регистър‘‘, каза за Радио Шумен председателят на Българската организация за доброволно кръвопреливане Стефка Попова-Лазарова. Тя обясни, че в него се включват..

публикувано на 14.08.20 в 13:58

Данчо Тигъра - готвач под наем

Прегърни готвача! Що за идея е това, би се запитал всеки, който попадне на страница в социалната мрежа, но не познава Йордан Кръстев. Затова пък приятелите му го знаят като Данчо Тигъра - заради татуировките му. Сега е по-популярен с големия тиган,в който най-често приготвя паеля. Мъж с вкус към живота и вкусната храна. Не само, че готви на приятели и по..

публикувано на 14.08.20 в 13:30

Протестите в България и Беларус

Повече от 30 дни в България продължават протести срещу премиера Бойко Борисов и срещу главния прокурор Иван Гешев. У нас те са мирни, случаите на проявено насилие от страна на полицията или протестиращите са по-скоро изключение. В Беларус след преизбирането на настоящия президент на страната Александър Лукашенко също има протестна вълна. Там..

публикувано на 13.08.20 в 16:07

За сила и тонус в жегите

Високите температури през лятото често влияят негативно на човешкото тяло, затова е добре да знаем как най-правилно да се справяме с тях. Повече вода и лека храна препоръчват диетолозите. А какво съветват фитнес-инструкторите за силовите и по-интензивни тренировки през горещите дни? За да научим това от първа ръка, влязохме в една от фитнес залите..

публикувано на 12.08.20 в 14:44
Проф. Ивайло Дичев

Проф. Ивайло Дичев: Разликата между столица и провинция изчезна

„Протестът е по-скоро градско явление. В малкия град хората се познават и ги е страх, че ако ги види някой, който е от другата страна на протеста, може да се скарат, ако ги види работодателят им, може да ги уволни. Но това, което виждаме в последната протестна вълна, е, че разликата между столица и провинция просто изчезна. Виждаме, че места като..

публикувано на 11.08.20 в 12:07

Празник за сетивата

На днешния ден православната църква чества св. Лаврентий-закрилникът на готвачите. За първи път празникът се отбелязва в България на 10 август през 2005 г. с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.   Въпреки че, днес човек може да се нахрани на бързо с нещо пакетирано купено от магазина, съвсем друго е да..

публикувано на 10.08.20 в 15:48