Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Стопаните с отстъпка от акциза за газьола

До 84 млн. лв. общо ще получат тази година земеделските стопани по схемата "Помощ под формата на отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство". Това реши на редовното си заседание Управителният съвет на ДФ "Земеделие. Ставката на литър гориво ще бъде определена на по-късен етап, на базата на бюджета и сбора от индивидуалните годишни квоти на земеделските стопани.

Заявленията за ползване на отстъпката ще се подават от 9 до 27 септември. Документи ще се приемат в общинските служби по земеделие към областните дирекции "Земеделие" по постоянен адрес на физическите лица или по адрес на управление на юридическите лица.

Държавната помощ се предоставя на земеделски производители в секторите "Растениевъдство" и "Животновъдство" под формата на намалена акцизна ставка на газьола, използван за механизирани дейности в първичното селскостопанско производство.

Право на финансова подкрепа по схемата имат всички, които са регистрирани като земеделски производители и имат заверена регистрационна карта за годината на кандидатстване и предходната на нея. Друго условие е кандидатите да имат и валидно заявление за подпомагане по схемата за единно плащане на площ и схемите за обвързано подпомагане за животни за годината, предхождаща годината на кандидатстване по схемата за държавна помощ. През 2019 г. може да бъде заявен за възстановяване акциз по фактури за закупен газьол (дизелово гориво) през 2018 г.

Земеделските стопани, отглеждащи видове и категории животни, които не попадат в обхвата на схемите за обвързано подпомагане за животни, трябва да имат регистриран животновъден обект по Закона за ветеринарномедицинската дейност.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Създават виртуална вселена

Фейсбуксъздава продуктов екип, който да работи върху „метаверс“ (metaverse), дигитален свят, в който хората могат да се движат между различни устройства и да общуват във виртуална среда, заяви изпълнителният директор Марк Зукърбърг. .Вицепрезидентът за разширена и виртуална реалност на Фейсбук (Facebook Inc.) Андрю Босуърт също посочи, че..

публикувано на 27.07.21 в 08:47

Адреси без ток

Спирания на тока ще има от 08:30 ч. до 09:30 ч. и от 16:00 ч. до 17:00 ч. днес в района на Каспичан, информират от електроразпределителното дружество. Само за час от 16:00 ч. без електричество ще бъде и Плиска. За времето от 09:00 ч. до 17:00 ч. ток няма да има в село Новосел и в част от село Могила, а от 08:30 ч. до 17:00 ч. в част от село Струйно...

публикувано на 27.07.21 в 08:17

10 новозаразени в Североизтока

10 са новите случаи на COVID-19 в Североизтока. По 3 новозаразени са регистрирани в областите Шумен, Търговище и Силистра. В Разградско има само един случай на коронавирус, а в Русенска област няма заболели. 193 са новите случаи на коронавирус у нас или 0,92 процента от направените 20 910 теста пред последното денонощие, показват данните на..

публикувано на 27.07.21 в 07:53

Жълт код за високи температури

Жълт код за високи температури е обявен за днес в 16 области в страната, сред които и Русе, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология. Очакват се температури до 38 градуса. В следващите дни се очаква да се увеличат и областите с висока пожароопасност. При такъв риск пожарите се разпространяват бързо и са трудни за..

публикувано на 27.07.21 в 07:29
Манастир

Празник в „Патлейна”

Преславският манастир „Свети Пантелеймон” чества днес храмов празник. Повече от 200 миряни присъстват на С ветата литургия, която се отслужва от Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан . В началото й игуменът на манастира отец Константин беше ръкоположен за архимандрид. Малко преди 11 ч. ще бъде отслужен и..

публикувано на 27.07.21 в 07:18

Слънчево и горещо

Между 16 и 24 градуса бяха температурите в 6 ч. тази сутрин в Североизточна България. Атмосферното налягане е 993 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 84 %. Днес ще e слънчево и горещо. Вятърът ще е слаб от югоизток, по крайбрежието от север-северозапад, следобед ще духа бриз. Максималните температури ще са между 28 и 33 градуса,..

публикувано на 27.07.21 в 07:10

Затваряме граници за няколко страни

Oт днес Бългapия зaтвapя гpaницитe cи зa чyждeнци oт Maлтa, Aндopa и Гpyзия. Влизането се ограничава заради влошаената епидемиологична обстановка в тези страни. Това е поредна група от държави, чийто граждани вече не могат да влизат у нас. Такова ограничение вече важи за Великобритания, Испания, Кипър и други страни. Мерките не важат..

публикувано на 26.07.21 в 11:21