Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

По пътя на регатата ТИД 2019

Снимка: БГНЕС

Участници от 3 континента се включиха в тазгодишната гребна регата ТИД. Преход от 2516 км по вода започва от германския град Инголщат и завършва в румънския град Сфънту Джордже.

100 чужденци и 70 българи участват в най-дългата регата. За първи път от 64 години обаче лодките акостират не на кея в Русе, а на 6 км нагоре по течението, защото се прави реконструкция на крайбрежната зона. Любимият на всички конски плаж е ликвидиран, а на негово място неизвестно кога ще има яхтено пристанище.

"Не може да има никакво сравнение между новото и старото място", коментира Йонко Кожухаров, организатор на българското участие в регатата. Достъпът до града и удобствата, с които са разполагали каякарите, са поставяли Русе сред най-добрите дунавски столици като Виена, Братислава и Белград.

"Следващата година ще знаем, че всичко трябва да си подготвим сами и да не разчитаме на чужда помощ", добави още Кожухаров.

В чужбина, например Германия и Австрия, условия за къмпинг и бази, на които може да отседне походът, има на всеки 10 км. "При нас тези традиции са позабравени.", казва Кожухаров. В момента мястото край Русе не е най-подходящото за бивак и участниците в регатата търсят ново.

Община Русе ще продължава да посреща регатата ТИД, но достъпът до града ще остане затруднен. Близо 200 души спират в района на хижа "Приста" да пренесат лодките по пясъка на реката и да се качат километър нагоре по склона, за да се изкъпят. Има химически тоалетни, но вода за пиене, пране и миене няма. А идеята на регатата е такава - всичко необходимо да бъде в лодката.

"Не си ли с нас да тръгнеш с лодките по брега, няма как да разбереш проблемите, които ги имаме ние във водата", споделя Йонко Кожухаров. Опитът по различните места учи какво трябва да се прави и какво не. В момента проблем за каякарите е шумът през нощта. От спешния телефон 112 особена реакция няма.

Регатата продължава до 4 септември.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пак обгазиха Русе

Изпускане на пушек от предприятие в Индустриалния парк в Русе са засекли тази сутрин камерите в общината. Това информират от местната администрация. Изпускането на дима е станало малко преди 6 ч. и е продължило около минута и половина. Малко преди 8 ч. са получени и първите сигнали за отчетлива миризма на бакелит в центъра на Русе и в..

публикувано на 23.09.20 в 15:42

Чакат чешките електробуси

Договорът за доставката на 20 чешки електрически автобуси беше подписан в Община Русе днес. Превозните средства са закупени по проекта за подобряване качеството на атмосферния въздух чрез доставка на електрически транспортни средства за шосеен транспорт. На подписването присъства и посланикът на Чешката република у нас Лукаш Кауцки...

публикувано на 23.09.20 в 15:36

25 деца под карантина

58-годишна жена, обявена на 22 септември като нов случай на коронавирус в Русе, е учителка в Детска градина „Звездица 2“ в областния град, съобщиха от РЗИ. Последният й работен ден е бил 18 септември, а първите й симптоми датират от 20 септември, като те се изразяват в отпадналост и повишена температура до 38°C. Жената решава да си направи..

публикувано на 23.09.20 в 10:27

Гладиаторски битки с кауза

Битки с благотворителна кауза ще се проведат в лесопарк „Липник“, с. Николово,  през почивните дни (на 19 и 20.09.). В продължение на два дни на специално изградена арена мъже и жени ще водят битки, подобни на тези от риалити формата „Фермата“. Първият ден ще се проведат 8 игри (4 за мъже и 4 за жени), от които ще отпаднат половината..

публикувано на 18.09.20 в 11:34

Още трима без симптоми

46-годишен мъж от Русе и две жени на 64 и 55 години съответно от Русе и от село Голямо Враново са тримата новозаразени с коронавирус в Русенска област. Това са данните на Регионалната здравна инспекция. И тримата са в добро общо състояние, без сериозни оплаквания и за момента са оставени под домашна изолация. От проведените епидемиологични..

публикувано на 18.09.20 в 10:11
Община Шумен

Частен за общински имот

Замяната на частен имот с общински ще бъде възможна, след като се направи промяна в Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, за настаняване под наем и за продажба на общински жилища. Законовият текст ще дава възможност на собственици на частни имоти да ги заменят с общински, но след като кметът на Общината прецени, че този..

публикувано на 17.09.20 в 16:19

Още двама заразени в Русенско

Два нови случая на коронавирус са регистрирани в Русенско за последното денонощие. Става дума за жена на 34 години от областния град и 10-годишно момче от Сливо поле. Жената е в добро общо състояние и без сериозни оплаквания, като за момента се намира под домашна изолация. По данни на общопрактикуващия лекар на 10-годишното дете, то е..

публикувано на 17.09.20 в 15:26