Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Затягат реда в Омуртаг

4
Снимка: Радио Шумен

„Напрежението след протестите в Омуртаг спадна". Това каза Метин Исмаилов, зам.-председател на Общинския съвет в града. "Взети са всички мерки, за да няма нови нарушения на обществения ред", уточни комисар Мариан Михайлов, зам.-директор на полицията в Търговище.

Те участваха в среща, организирана по искане на общински съветници и кметове на населени места в Общината. Три пъти в края на миналата седмица жители на Омуртаг протестираха заради катастрофа, в която загина 17-годишно момче.

Протестите, организирани от роднини и приятели на загиналия, затвориха за около час главния път София – Варна в петък. На следващия ден напрежението ескалира и към сградата на Община Омуртаг полетяха камъни. Катастрофата, предизвикала недоволството, се случи на 15 август по пътя Котел – Омуртаг. Опечалените твърдят, че 32-годишният шофьор в другата кола е бил пиян. Те заявиха, че се правят опити да се прикрие вината му, тъй като той е общински съветник и местен лидер на ДПС.

„Положихме огромни усилия да държим достатъчно информирани всички роднини на пострадалите. Но на един от протестите близките ги нямаше. Тук имаше млади хора, които най-вероятно разполагаха с погрешна, неточна или въобще не разполагаха с някаква информация“, каза Мариан Михайлов. Той добави, че се води разследване кой е организирал протестите и отказа да отговори на въпроса има ли информация, че политически сили са опитали да се възползват от семейната трагедия.

По време на срещата обаче бе поставен въпросът защо точно областният управител на Търговище Митко Стайков е трябвало да успокоява протестиращите. „Не мога да си позволя да коментирам поведението на областния управител“, обясни заместникът му Панайот Димитров. „Той бе човекът, който не подклаждаше, а успокояваше ситуацията. Отдайте го на силната емоция, на силното моментно състояние на братята роми. Не одобрявам техните действия и всякакви други изстъпления от рода на чупене и трошене. Полицията достатъчно добре си свърши работата. Областният управител е органът, който трябва да всява ред и спокойствие в обществото и да се грижи за спазването на този ред“, допълни Димитров.

„Дошъл съм да успокоя хората и да ви припомня, че в Търговище сме известни със своята толерантност“, каза народният представител Танер Али. „Това е трагедия, която завърши със смъртен акт. Убеден съм, че всички страни съжаляват за случая. Всеки се опитва да бъде полезен с каквото може за пострадалото дете, което е още в болница. Ние сме готови като народни представители да съдействаме за транспортирането му до София, където има по-добри специалисти. Няколко неща обаче и мен ме притесниха, защото на втория ден протестът не бе спонтанен. Това притеснява и всички кметове. Не бива протестът да се политизира. В такъв момент трябва да оставим компетентните органи да си свършат работата“, коментира Танер Али.

Хората от селата са изплашени и не смеят да пътуват до Омуртаг, оплакаха се кметовете на по-малките населени места. Те са недоволни от факта, че през летните месеци в селата няма достатъчно полицейско присъствие. А това е времето, в което се връщат гурбетчии. Работещите на Запад обаче карали безразсъдно и с голямо самочувствие бързите си коли.

„Нека се радваме, че тези хора не стоят сега пред вратата на кмета, за да го молят за работа и не протестират, че са гладни. Трябва обаче да има и някакъв ред. Има си закони, има си правила, въпросът е дали се спазват“, обясни Танер Али.

Настоящата трагедия ще даде повод да бъдат назначени нови служители в полицията в Търговище, обеща народният представител. Всички материали по делото за катастрофата са предадени на Окръжната прокуратура Търговище.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов президент на Ротари клуб

Предприемачът Николай Димитров е новият президент на Ротари клуб – Търговище, след традиционната годишна ротация в организацията. Той пое щафетата от досегашния президент Светослав Кънчев, който му предаде ротарианските символи: огърлицата, камбаната и клубните знамена.  Кънчев благодари на своите приятели, че са приели присърце каузата за..

публикувано на 10.07.24 в 09:27
Община Търговище

Отчитат бюджет 2023

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Търговище ще има днес. То е от 17.00 ч., в зала № 74 на местната администрация.  Поканени са представителите на бизнеса, неправителствения сектор, общинските съветници, кметове на кметства и всички граждани.  Материалите по публичното обсъждане са публикувани в сайта на община Търговище в раздел..

публикувано на 10.07.24 в 08:59

Индустриален парк за милиони

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен и в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище...

публикувано на 09.07.24 в 15:44

Търсят широко ляво обединение

Единственият път пред БСП е на обединението, категорични бяха социалистите в Търговище при среща с председателя на парламентарната група и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов. Той запозна Областния съвет в града със стъпките, предприети от новото ръководство за единение както вътре в партията, така и в търсене на широко ляво..

публикувано на 09.07.24 в 09:34

Подкрепа за областния лидер в Търговище

Декларации в подкрепа на областния лидер Хамди Илиязов разпространяват структурите на ДПС в Търговищко. Те са в отговор на публикация в социалните медии от хора, които твърдят, че са от структурите от Търговище и свалят доверие от областния председател.  „Те не са застанали с имената си. Посочват, че прилагат подписка от 33-ма души, но тази..

публикувано на 08.07.24 в 12:49

Хор "Родна песен" – в Китай

Хор "Родна песен" при Образцовото народно читалище "Напредък 1864" в Търговище получи покана за участие в Седемнайсетият Международен китайски хоров фестивал и конкурс China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли в Пекин. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на диригента на хора Красимира Коларова...

публикувано на 07.07.24 в 13:26

4000 на фолклорна среща

4000 участници от 520 състава в цялата страна ще се представят в рамките на 6-ото издание на Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. В  три поредни дни - 5, 6 и 7 юли,  на 4 открити сцени изпълнители от всяка точка на България ще представят фолклора на своя регион. Събитието се организира от община Попово и Сдружението за..

публикувано на 05.07.24 в 11:46