Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

28 млн. лв. за обезщетения

Снимка: Pixabay

Правителството ще отпусне 28 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за изплащане на обезщетения и прилагане на мерките за ограничаване и ликвидиране на африканската чума по свинете.

С парите ще се изплащат обезщетения на свинекомплексите, в които са установени огнища на заболяването. Част от средствата са предназначени за подпомагане на стопаните, които доброволно усвоиха месото от животните си, както и за дезинфекция и стимулиране намирането на умрели и отстрелване на диви свине.

„След 1 септември Българската агенция по безопасност на храните ще започне изплащането средствата за извършване на дезинфекция в личните стопанства. Стопаните, които доброволно усвоиха месото от прасетата, ще получат по 300 лева на двор. Изплащането ще става съгласно утвърдените списъци от Областните епизоотични комисии“, съобщи днес министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева.

„През последните две седмици няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете при домашни прасета. За целия месец август са регистрирани 5 огнища, а за сравнение през месец юли те бяха 28“, каза още министър Танева.ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Спиране на тока

С прекъснато електрозахранване ще са няколко шуменски села днес заради ремонтни дейности. От 08:30 ч. до 17:00 ч., ток няма да има в смядовското село Черни връх, а от 0 9:00 ч. до 17:00 ч. , спирания ще има в част от селата Мадара и Стоян Михайловски, а от 09:00 ч. до 14:00 ч., в каолиновското село Средковец. Планово спиране на тока от..

публикувано на 22.10.20 в 06:40

159 новозаразени в Североизтока

159 са новите случаи на коронавирус в Североизточна България. Най-много заразени през изминалото денонощие има в областите Русе - 54 и Шумен - 47. В Търговищко са регистрирани 43, в Силистренско - 8 и в Разградско – 7. 1472 са новите случаи на коронавирус у нас за последното денонощие при направени 8738 PCR теста, по данни на Националната..

публикувано на 22.10.20 в 05:52

Слънчев четвъртък

Между 4° и 9° бяха температурите тази сутрин в Североизточна България, в Шумен 5°. Днес ще е предимно слънчево. По крайбрежието в следобедните часове ще духа слаб вятър от юг-югоизток. Максималните температури ще бъдат между 18° и 23°, за Шумен около 22°. През следващите два дни съществена промяна във времето не се очаква. Дневните..

публикувано на 22.10.20 в 05:46

Маските на открито задължителни при струпване на хора

Издадена беше заповедта на здравния министър, която предвижда задължително носене на маска или друго покритие на носа и устата на открити обществени места от утре, 22 октомври, съобщава Министерство на здравеопазването. В заповедта се уточнява, че маската е задължителна на открито, когато има струпване на хора и невъзможност за..

публикувано на 21.10.20 в 21:58

Сами по улиците - без маски

Точно и ясно трябва да се регламентира кога трябва да се носи маска на открито. Това е заявил министър-председателят Бойко Борисов на заседанието на правителството днес, по повод заповедта на здравния министър за маските на открито, която влиза в сила от утре. "Трябва да бъде описан всеки един детайл! Точно и ясно трябва да се обясни на..

публикувано на 21.10.20 в 12:21

И кладенците на светло

Собствениците на кладенци трябва да ги регистрират до 27 ноември. За в одовземните съоръжения, които се ползват за лични нужди, не се дължи такса. Но тези, които ги ползват за стопански цели, дължат такса регистрация. В пакета от документи трябва да се посочи с какво средство се черпи водата, каква дълбочина има кладенецът, кой е собственикът,..

публикувано на 21.10.20 в 11:18

Слънчево до събота

Днес ще е слънчево с временни увеличения на облачността, по-значитени – по крайбрежието. Ще духа слаб, до умерен вятър. Във вътрешността той ще е от югоизток, по Черноморието – от североизток. Максималните температури ще са между 16 и 21 градуса. За района на Шумен – около 19. От четвъртък до събота ще е предимно ясно и слънчево, почти тихо, с..

публикувано на 21.10.20 в 06:34