Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тротинетки на мушката

Снимка: БТА

Броят на електрическите тротинетки продължава да расте, а у нас все още липсва регламент за използването им. Това каза за Радио Шумен инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност. Според него, това са превозни средства извън закона и към момента няма на какво основание водачите им да бъдат санкционирани.

До два месеца се очакват правила за електрическите тротинетки. Това заяви тази сутрин в ефира на Българската национална телевизия заместник-председателят на комисията по транспорта в Столичния общински съвет Зарко Зарков. По думите му, вече се подготвят промени в Закона за движение по пътищата, за да има регламент по какъв начин да се придвижват тротинетките във всички области на страната.

Чуйте интервюто на Христина Димитрова с инж. Богдан Милчев. ВИЖТЕ ОЩЕ

Коронавирус - няма причина за паника

Епидемията от новия коронавирус ще се самоограничи, така както се е случвало и с други епидемии. Такива са прогнозите на вирусолозите. „Възможно е хора, които са били на азиатския континент и се почувстват неразположени, да се изследват, но да се правят изследвания на всички, които пристигат от чужбина, е абсурдно“, каза още доц. Атанас..

публикувано на 27.01.20 в 14:56

Снежен човек на хартия

Снежни човеци, снежни топки и часове, прекарани навън. Най-голямото щастие – да издърпаш шейната на върха на висок баир и да се спуснеш от там. Такива бяха зимите и игрите в нашето детство. За съжаление глобалното затопляне и тази зима лиши децата от тези удоволствия, поне до момента. През повечето дни навън е студено, трябва да носиш дебело яке,..

публикувано на 27.01.20 в 11:51
Част от първа страница на първия брой на вестника.

В гнездото на стършелите

„Кажи ми на какво се смееш, за да ти кажа какъв си. Хуморът не е проста работа“. Това каза за слушателите на Радио Шумен главният редактор на в-к „Стършел“ Михаил Вешим. С него разговаря Мина Денева.

публикувано на 27.01.20 в 09:18

Мръсен въздух - какво да правим?

Чистотата на въздуха, особено в по-големите градове, не отговаря на нормите. В Североизточна България най-сериозни са замърсяванията с фини прахови частици в Русе и в Шумен. „Замърсяването с фини прахови частици не е безобидно за човешкото здраве, но не е и повод за паника“. Това каза за Радио Шумен директорът на Пневмофтизиатричния диспансер в..

публикувано на 27.01.20 в 08:45

Десетки хиляди на воден режим

Близо 11 000 жители от 50 населени места в област Търговище от много години са на воден режим. В зависимост от сезона и наличните количества вода във водоизточниците графиците се променят - от няколко часа дневно до веднъж месечно. Най-тежко е положението общинския център Омуртаг, където водата се пуска два пъти дневно. На воден режим са и..

публикувано на 23.01.20 в 15:57

Кафенета в жълти жилетки

Хотелиерите и ресторантьорите от Шумен ще се присъединят към националния протест на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. „Над 90 обекта, заявиха участие в символичните стачни действия, които ще започнат от 25 януари“, заяви за Радио Шумен Десислава Иванова, която е председател на шуменската асоциация на хотелиерите и..

публикувано на 23.01.20 в 14:23

Шанс за хора с увреждания

Хората с увреждания от Община Шумен вече имат възможност по-активно да се включат в пазара на труда. Това е нов проект от Сдружение „Национална пациентска организация и Българската стопанска камара. Двете организации имат богат опит в дейности, инициативи и проекти, посветени на подпомагането на лица с увреждания и на тяхната интеграция. Фокусът на..

публикувано на 23.01.20 в 09:18