Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Съдбата на Бюрото по труда

Да бъде предоставена с решение на Министерския съвет сградата на ул. "Цар Иван Александър" № 108 в Шумен на Бюрото по труда предлага народният представител Иван Иванов. В противен случай институцията трябва да бъде преместена в бившето Пето основно училище, което от години се руши и е в окаяно състояние. По думите на шуменския депутат, за основен ремонт на школската сграда са нужни милиони левове, каквито едва ли скоро ще бъдат намерени. Това стана ясно по време на парламентарния контрол в Народното събрание.

В отговор на питането за съдбата на Бюрото по труда в Шумен министърът на труда и социалната политика Бисер Петков отговори, че съществуват два варианта – бюрото да бъде преместено в бившето Пето основно училище или да бъде запазена възможността учреждението да ползва помещенията и същевременно държавата да си запази един имот, който е държавна собственост.

„Моите усилия ще бъдат в тази посока, но другите действия бяха предприети като един допълнителен вариант за решаване на проблема, ако другото решение не бъде постигнато по причини, които не зависят само от МТСП“, каза социалният министър.

Радио Шумен припомня, че недвижимият имот на ул. "Цар Иван Александър" № 108 е собственост на „УНИВЕРС“ ЕАД в ликвидация, дружество, чийто едноличен собственик на капитала е Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Съгласно обявление от 22 април 2019 г. на частен съдебен изпълнител, партерният етаж от сградата е обявен за публична продан заради неизплатени борчове от 330 000 лева. Така се стигна до казуса – търси се нов дом за Бюрото по труда.

До момента не се е появил купувач за партера, но ситуацията е достатъчно притеснителна, призна министър Бисер Петков. Той е договорил с МРРБ оставането на Бюрото по труда на адреса до пълното решаване на проблема.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Детска градина

Посрещат светулките на 1 юни

54% от възпитаниците на шуменската детска градина „Светулка“ ще започнат да я посещават отново след отварянето ѝ в понеделник. Данните са от проучване, обхванало всички родители, съобщи директорът Надежда Минчева. Тя допълни, че ще бъдат взети всички мерки срещу евентуално разпространение на коронавирусна инфекция. Въпреки че голяма част от..

публикувано на 29.05.20 в 09:27

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес в Североизточна България заради ремонти по мрежата, обслужване на съоръженията, подмяна на електромери и профилактика. В Шуменска област от 13,30 ч. до 20 ч. ток няма да има в част от село Пет могили и в местностите Байчов кладенец и Под манастира край Шумен. От 8 ч. до 17 ч. ще е спряно..

публикувано на 29.05.20 в 06:33

Нови превалявания с гръмотевици

Между 8 и 11 градуса са температурите в Североизточна България тази сутрин, като най-хладно е в Разград – 8 градуса, 10 градуса са отчетени в Шумен и Русе, 11 – в Силистра. До обед облачността над Североизточна България ще е разкъсана, намаляваща до слънчево. Около и след обед ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на много места се..

публикувано на 29.05.20 в 05:44

Приемат заявки

Заявки за включване в проекта за патронажна грижа в Шумен може да се подават по телефона, съобщават от общинската администрация. Проектът, който Общината ще изпълнява е за хора, които се нуждаят от почасови услуги, включително и към хора с увреждания или в невъзможност от самообслужване, застрашени в най-голяма степен от COVID-19. В услугите са..

публикувано на 28.05.20 в 15:39

С маска на матурите

83 зрелостници от Шуменска област не са допуснати до матура, каза за Радио Шумен Юлиян Тодоров, който временно изпълнява длъжността началник на Регионалното управлeние на образованието в Шумен. Така на първата задължителна матура в понеделник, на 1 юни, се очаква да се явят общо 1234 дванайсетокласници. Изпитът е по български език и..

публикувано на 28.05.20 в 15:26

Гласуваха глътка въздух за бизнеса

Да отпаднат или да бъдат намалени таксите за наем на общински имоти в Шумен в рамките на извънредното положение. Това решиха общинските съветници днес.  Предложението дойде от Даниела Русева - съветник от местна коалиция ДБГ. За да бъде редуцирана цената на наема на общински помещение, търговците трябва да докажат спад в оборотите спрямо същия период..

публикувано на 28.05.20 в 15:09

Нови почетни граждани

Проф. Добрин Добрев и полк. Димо Димов са новите почетни гражданини на Шумен. Това решение взеха общинските съветници днес след тайно гласуване. 34-ма подкрепиха предложението за почетното звание на първия директор на комплекс “Създатели на българската държава” полк. Димов. В урната бяха намерени бюлетини с 1 глас „против“ и 4 „въздържал се“. По-малко..

публикувано на 28.05.20 в 14:31