Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото у нас депо за опасни отпадъци

7
Снимка: Радио Шумен

Площадка за събиране на опасни отпадъци от бита заработи днес в Шумен. Тя е финансирана по Българо-швейцарската програма за сътрудничество, а годишният капацитет на депото е 35 000 тона. Четирима работници отговарят за събирането и съхраняването на отпадъците. Назначени са и трима шофьори.

Площадката е изградена в последната отбивка вляво на бул. „Симеон Велики“, малко преди изхода на града в посока Варна.

„Основната цел е опасните отпадъци да не отиват в казаните за битова смет, а оттам в нашето депо, тъй като там могат да замърсят реките и водите“, обясни Боян Тодоров, зам.-кмет по строителство и екология в Община Шумен.

Това е първата завършена площадка за опасни отпадъци от бита в България. Втората все още се строи в Разград. Шуменското съоръжение струва малко над 1.8 млн. лв.

"На площадката може да отиде всеки гражданин и да занесе своите отпадъци, а мобилните пунктове ще обслужват както Община Шумен, така и останалите седем общини от Регионалното сдружение за управление на отпадъците“, добави Живка Атанасова, гл. експерт по екология.

Графикът на мобилните пунктове ще бъде обявен по-късно в сайта на Община Шумен, както и пълният списък с опасните битови отпадъци, които могат да бъдат предавани от днес на площадката в Шумен. Там можете да транспортирате основно бои, лакове, разтворители, грундове, негодни перилни и почистващи препарати, препарати за растителна защита, спирачни, антифризни течности, лекарства с изтекъл срок на годност, живачни термометри, лампи, акумулатори, излезли от употреба батерии, както и продукти, свързани с грижите за домашните любимци.

Шуменци да разчистят домовете и гаражите си до 7 декември, това е призивът на гл. експерт по екология в Община Шумен. Събраните опасни битови отпадъци дотогава ще бъдат извозени и предадени със средства по Българо-швейцарската програма.

На въпрос на репортер на Радио Шумен дали след това услугата ще повиши общинската такса смет, Атанасова отговори, че е рано да се правят прогнози за корекции. Тя обаче напомни, че таксата не е променяна от 2013 г.

Съоръжението ще работи в понеделник от 8:30 до 17:00 ч., от вторник до петък от 8:30 до 18:00 ч. с обедни почивки от 13:00 до 13:30 ч. В събота депото ще приема опасни отпадъци от бита от 9:00 до 13:00 ч.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволците в готовност

Да бъде създадена организация за участието на общинското доброволно формирование за оказване на помощ при гасенето на пожари в горските територии и земеделските земи разпореди със заповед кметът на община Шумен Христо Христов. Ежедневно ще се актуализира информацията за броя на доброволците, които са на разположение за евентуално действие. В..

публикувано на 18.07.24 в 16:32

Мерки заради безводието

Поливането, миенето на улици, автомобили, пране на килими и други с питейна вода на териториите на селата Ивански, Салманово, Друмево, Вехтово, Кладенец, Костена река и Струйно, се забранява със заповед на кмета на община Шумен Христо Христов. Седемте села са с нарушено водоподаване.  При доказана необходимост, „ВиК – Шумен“ да въведат режим на..

публикувано на 18.07.24 в 16:25

Конкурс за директори

Конкурси за избор на директори на 13 училища в Шуменска област обяви началникът на РУО Шумен Кремена Маринова.  В Шумен се търсят директори за НУ „Илия Блъсков“, за ОУ „Димитър Благоев“ и за две професионални гимназии – по икономика и тази по механотехника, електроника, телекомуникации и транспорт „Христо Ботев“. Обявен е конкурс за директор на..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Цветя за Левски

С тържествен ритуал в Шумен бяха отбелязани 187 години от рождението на Апостола и 146 години от Освобождението на града. Слово прочете началникът на Държавния архив – Шумен д-р Антония Панева, а деца от детско-юношеския театър „Бис“ към ЦПЛР-ОДК „Анастас Стоянов“ с ръководител Диана Колева представиха литературната композиция „Наша е..

публикувано на 18.07.24 в 13:07

Мъж задигна бус и удари две коли

58-годишен мъж от Шумен задигнал товарен автомобил, ударил две паркирани коли и избягал. Това съобщават от шуменската полиция. Между 22:30 и 01:15 часа на 17 юли неизвестен влязъл през незаключена врата на товарен автомобил "Пежо Боксер“, оставен на паркинг на ул. “Марица“ в града. Стартирал двигателя с ключ, който бил на таблото, потеглил и ударил..

публикувано на 18.07.24 в 11:43

Заловиха крадец за нула време

Извършител на грабеж бил установен за броени часове и задържан в полицейското управление в Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. В обедните часове вчера е получен сигнал, че неизвестен издърпал със сила от 69- годишна шуменка торбичка, в която имало мобилен телефон, портмоне с 80 лева и хранителни продукти. Извършителят избягал в неизвестна..

публикувано на 18.07.24 в 11:15

Сигнал за простреляна котка

Полицията провери сигнал за простреляна котка в Шумен, съобщиха от Областната дирекция на МВР.  Жена е сигнализира за котка на ул. “Климент Охридски“ със следи от кръв, взела я в дома си и я изкъпала. Отново я изнесла на улицата, оставила я на тротоара, но котката умряла.  При аутопсията на животното е установено, че смъртта е настъпила от..

публикувано на 18.07.24 в 11:07