Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Оратница" за първи път в Разград

4
"Оратница"
Снимка: "Оратница"

"Оратница" ще свирят за първи път в Разград в рамките на тазгодишното издание на Есенния панаир. От 21:00 ч. на сцена „Ронда“ в Градския парк групата ще предложи своите съвременни авторски интерпретации на български и балкански фолклор, поднесени в близост до традицията на дъбстепа, дръм енд бейса, поп и уърлд музиката.

Тъпан, кавал, вокал, кахон, диджериду и барабани формират звученето на Оратница. Групата е сформирана през 2009 г., когато музикантите в нея свирят на шапка по морето. С подкрепата на мениджъра им Тим Гюбел реализират концерти и албуми, участия във фестивали в Германия, Словакия, Гърция, Норвегия, Русия, Малайзия, Сърбия. След концерта в Разград им предстоят изяви в София, Пловдив, Швейцария и Испания.

Публиката в Шумен, Русе и Варна също разпознава Оратница, заради концерти в последните години в тези градове от североизтока на страната. Членовете на Оратница при създаването на групата са Християн Георгиев (кавал), Георги Маринов - Хорхе (диджериду), Иван Господинов - Попа (вокал) и Петър Йорданов - Бъни (кахон).

Още може да чуете от разговора с Християн Георгиев, който днес празнува рожден ден.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Вино и любов

Конкурсът „Любовта е пиянство и/или пиянство от любов" обявиха Община Силистра и литературното сдружение „Реката и приятели”. Той се провежда по повод 14 февруари – Ден на Св. Валентин и на Св. Трифон Зарезан и преминава под патронажа на кмета на общината Юлиян Найденов. Конкурсът е анонимен, а право на участие имат автори над 18 години. Те трябва..

публикувано на 27.01.20 в 12:44

Почит към жертвите на Холокоста

Денят за почит към жертвите на Холокоста е днес. Обявен е с резолюция на Общото събрание на ООН от 1 ноември 2005 г. В него отдаваме почит към убитите 6 000 000 души от нацисткото правителство по време на Втората световна война.  Датата 27 януари е исторически обоснована, тъй като на този ден през 1945 г. са освободени концлагеристите от лагера в..

публикувано на 27.01.20 в 12:34

Роза Боянова и Николай Гундеров за "Обратна гравитация"

Роза Боянова ще представи в Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" в Шумен стихосбирката си "Обратна гравитация". С нея ще бъде поетът, режисьор и драматург Николай Гундеров, който е редактор на изданието. Корицата на книгата е дело на Иво Рафаилов. Текстовете в книгата са разпределени в 5 цикъла: "Изкушения", "Резервни части за събуждане на..

публикувано на 24.01.20 в 16:36
Исторически музей в Попово

Конкурс за директор

Община Попово обявява конкурс за директор на Историческия музей в града. Изискванията към кандидатите са за висше образование /магистър/ по „История и археология“ или „Социология, антропология и наука за културата“, както и за 3-годишен стаж по специалността. За предимство ще се считат опитът в музейното дело и присъдени научни степени...

публикувано на 24.01.20 в 14:18

Обратна гравитация

Роза Боянова гостува днес в шуменската Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” с последната си поетична книга „Обратна гравитация”. Авторката и стихосбирката ще бъдат представени от режисьора Николай Гундеров . Роза Боянова е носителка на националната литературна награда за дебют „Владимир Башев” и националната награда за лирика „Иван..

публикувано на 24.01.20 в 09:08

„Материален свят“ в Русе

Изложбата на арх. Александър Симов „Материален свят“ ще бъде открита от 17:30 ч. днес (24.01.) в русенската Художествена галерия. Авторът представя за първи път своите творби пред русенската общественост. Художникът казва: „Аз съм един архитект, отегчен от безмислени проекти. Картините ми са отражение на динамичния и объркан 21-ви век. Цветовете са..

публикувано на 24.01.20 в 08:22

Балет в театъра

Балет „Арабеск“ гостува днес (23.01.) в Шумен със спектакъла си „Кармина Бурана и Болеро“ по музиката на Карл Орф и Морис Равел. Хореограф на първата част от него е директорът на трупата Боряна Сечанова, която е осъвременила версията на сценичната постановка, направена преди това от Маргарита Арнаудова. Според нея, иронията в „Кармина Бурана“..

публикувано на 23.01.20 в 16:22