Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Няма двойкаджии сред пожарникарите

4
Снимка: Радио Шумен

Средно по 8 пожара на ден са гасили шуменските огнеборци от началото на годината. Общият брой на инцидентите е 647. Само за изминалата седмица са потушени 49 пожара. Това обяви комисар Иван Иванов от Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

„Имахме изключително тежка година. През февруари и март в пикови моменти се борихме с до 28 пожара на ден. Цялата налична техника беше на терен. После дойдоха наводнения и дъждове. Сега отново проблем са пожарите в тревна растителност. Лошото е, че вече имаме и 11 пожара в горски фонд. Изгорели са 90 декара гора“, обясни комисар Иван Иванов.

През годината шуменската пожарна постигна сериозни успехи в сферата на професионалната подготовка. Похвали от комисар Иванов заслужи отборът по пожарноприложен спорт. „Това е републикански преглед, който е критерий в какво състояние е всяка една регионална дирекция. Там заехме четвърто място от 29 отбора. Подобна призова позиция не сме имали от 1994 г.“, разказа той.

Шуменската пожарна бележи видим напредък и в направлението работа с деца. На Световното първенство „Млад огнеборец“ в Швейцария шуменчетата заеха четвърто място. Това е най-доброто класиране за детски отбор от България в международно състезание. 

Учебният център в сградата на шуменската пожарна обаче остава недовършен, а обществената поръчка за ремонта му е прекратена. Подготвя се нова с краен срок март 2020 г.

Най-големите проблеми в шуменската пожарна са кадрови. Липсват служители с инженерно образование, които да извършват проверки по противопожарен контрол и превантивна дейност. За да се попълни щатната бройка, трябва да бъдат назначени шестима служители.

От три месеца пожарникарите в областта се подготвят за национална комплексна проверка, която се прави веднъж на пет години. „Обикаляме региона и изпитваме всички служители. Най-високи точки получават колегите от Шумен и Нови пазар. След това се нареждат тези от Смядово, Каолиново, Велики Преслав и Върбица. Те са на добро ниво, но ние гоним много добро ниво. Двойкаджии нямаме“, пошегува се комисар Иван Иванов - шеф на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Къща горя в Мадара

220 кв. м покривна конструкция, бяла и черна техника и домашно имущество са изгорели по време на пожар в къща в Мадара снощи. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пламъците е получен на 1 август в 22:10 часа. На място е изпратен противопожарен екип от Шумен . За гасенето са използвани 24 000 литра вода. Причините  за пожара се..

публикувано на 02.08.24 в 12:04

Обновяват парк "Кьошковете"

До два дни парк „Кьошковете“ в Шумен ще бъде почистен от излишната растителност, а до края на другата седмица ще има ново осветление. Това заяви кметът Христо Христов, който инспектира възложената на общинските предприятия работа за обновяване на парка.  Около 50 пейки са възстановени. Пребоядисана е парковата мебел, след което деца ще ги украсят по свой..

публикувано на 02.08.24 в 11:43

Юмруци в лицето

Двама мъже са задържани за побой и грабеж, съобщават от шуменската полиция. Инцидентът станал на 1 август около 01.00 часа в село Изгрев. Двама мъже нападнали 25-годишен от търговищкото село Черковна, нанесли му юмручни удари в лицето и му отнели 200 евро и 200 лева. След проведени издирвателни мероприятия от служители на РУ - Шумен..

публикувано на 02.08.24 в 10:07

Събират строителни отпадъци

В Шумен, кварталите и селата на територията на общината са разположени контейнери за събиране на инертни строителни отпадъци от домакинствата. В тях може да се изхвърлят тухли, бетон, тротоарни и паркинг елементи и части от тях, гипсови елементи, керемиди и цигли, мазилка, фаянсови и теракотни плочки, санитарни елементи, сгурия, цимент и..

публикувано на 02.08.24 в 09:16

Дивдядово празнува днес

Шуменският квартал „Дивдядово“ ще отбележи своя празник днес - 2 август. По традиция тържеството ще се състои на площад „Тончо Жечев“, известен като хорището. Веселбата започва в 18:30 часа. Тазгодишният празник ще се проведе под мотото „На вечерник в Дивдядово – да съхраним традициите заедно“. Програмата включва много изненади, както и изпълнения..

публикувано на 02.08.24 в 09:09

Лунен фестивал в Кочово

За шеста поредна година в шуменското село Кочово ще се проведе Moon Music Festival. Форумът дава сцена за изява както на утвърдени имена от музикалната сцена, така и на изпълнители   с потенциал. Целта му е да предложи на публиката качествена българска музика с акцент върху групи от региона.  Фестивалът започва в петъчната вечер на 2 август и ще..

публикувано на 02.08.24 в 08:51

Празник на творчеството

Празник на творчеството „Таланти в социалните услуги“ организира община Шумен. Събитието е днес от 10:00 часа в пространството на вилата на общината на Шуменското плато. Над 60 участници от социалните институции ще участват в програмата с музикално-танцови изпълнения, рецитации и забавни ролеви игри. Празникът ще бъде обагрен с дефилета, рисунки..

публикувано на 02.08.24 в 08:39