Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

21 младежи се заклеха

7
Снимка: Радио Шумен

21 курсисти от различни краища на страната положиха клетва по повод завършването на начална военна подготовка в НВУ „Васил Левски“ днес. 10 от тях са от Шумен, а останалите от Търговище, Омуртаг, Разград, Варна и Кюстендил. Сред курсистите има и 6 девойки.

Отличник на а курса стана Калоян Сотиров от Кюстендил.

За Радио Шумен деканът на Факултета по "Артилерия, противовъздушна отбрана и комуникационни и информационни системи" полк. Дилян Димитров каза, че военната клетва е един от най-големите празници във всеки гарнизон.

."Хората, които идват при нас, са силно мотивирани и искат да станат част от въоръжените сили на България. Те просто искат да изпълнят дълга си в защита на отечеството. Много от тях пожелаха да продължат кариерата си във въоръжените сили. Преди час имахме откровен разговор и обсъдихме възможностите за тяхната реализация", посочи полк. Димитров.

Началната военна подготовка за първи път се провежда през 2014 г., когато завършилите тогава са 42-ма души – студенти. Към момента в нея могат да се включат младежи, навършили 18 години. Военното обучение трае 4 седмици на казармен режим.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Затруднено движение по АМ "Хемус"

Две катастрофи са станали на АМ "Хемус" в района на Нови пазар, в посока София. Това съобщават от ОД на МВР Шумен. При инцидентите има трима леко пострадали, които са откарани за преглед в шуменската болница. Движението в участъка е затруднено и се регулира от екипи на пътната полиция. Причините за катастрофите се изясняват.

публикувано на 24.10.20 в 13:56

Затварят дискотеките и нощните клубове

Затварят се дискотеките, пиано-баровете, нощни барове, нощните клубове и другите подобни нощни заведения за развлечения на закрито в Шуменско. Това реши на извънредно неприсъствено заседание Областният кризисен щаб, заради трайната тенденция за повишаване на новозаразените с коронавирусната инфекция в региона. 76 са новите случаи от област Шумен с..

публикувано на 24.10.20 в 11:07

Медиите в помощ на РЗИ

РЗИ - Шумен отправи апел към медиите да бъде изграден екип от журналисти, който да обработва постъпващата информация и да отговаря на един от телефоните в инспекцията. Според д-р Пепа Калоянова, колегите ѝ са на ръба на силите си и няма допълнителен ресурс за обработването на данните, а интересът на хората към темата е изключително голям...

публикувано на 23.10.20 в 16:26

Катастрофа край Хитрино

Пътен инцидент е станал до разклона за село Хитрино, съобщават от полицията. Сблъскали са се лек автомобил и камион. В болницата за преглед е откаран пътник от лекия автомобил. И двамата шофьори са правоспособни, тествани са за алкохол, пробите им са отрицателни. От полицията умоляват водачите да преминават в участъка с повишено внимание...

публикувано на 23.10.20 в 16:00

МБАЛ - Шумен на ръба

9 лекари са с коронавирус до момента. Петима от тях са болни, а останалите четирима под карантина. „Лошото е, че заразените медици са от ОАРИЛ и от Първо вътрешно отделение. Точно тези лекари, които са необходими за обслужване на пациентите с коронавирус“, заяви директорът на Многопрофилната болница в Шумен д-р Димитър Костов. "107 доказани, девет..

публикувано на 23.10.20 в 15:33
Шумен, паметник

Строги мерки в Шумен от Димитровден

Забранява се провеждането на сватби, фирмени и семейни тържества на открито и закрито в Шуменска област до края на ноември. Новата противоепидемична мярка влиза в сила от 26 октомври – понеделник. С решение на Областния кризисен щаб се преустановяват изложбите и базарите на животни и животински продукти. Без публика ще се провеждат всички..

публикувано на 23.10.20 в 14:31

Стадион за милиони

Близо 2.960 млн. лв. ще струва строителството на тренировъчната зала и тренировъчното игрище на стадион „Панайот Волов“ в Шумен. Офертата вече е публикувана в Агенцията за обществени поръчки. Реконструкцията предвижда футболното игрище с размери 15/25 м да бъде покрито с изкуствена тревна настилка, ще бъдат изградени и трибуни с 216 места...

публикувано на 23.10.20 в 14:03