Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

IQ тест за кандидатите за власт

Снимка: banker.bg

Кандидатите за кметове и общински съветници в страната да се подложат на тест за интелигентност – за това призоваха от „Менса България“. Организацията ще очаква кандидат-кметовете и кандидат-съветниците утре в столицата, като тестът е насрочен за 11 ч., каза за Радио Шумен Христо Радков, заместник-председател на Управителния съвет на „Менса България“.

"Менса България" кани кандидатите особено на по-големите населени места, където се изискват повече личностни качества, да се подложат при нас на тест. Дали ще откликнат, или не, не знам. Ако кандидатите за кметове на малки населени места решат да се подложат на тест, да заповядат, но там не винаги е важна бързината на мисълта. Ако в едно село кметът има трактор, вероятно той ще е много по-полезен от други хора", посочи Радков.

Тестът е с продължителност 30 минути, а резултатите излизат половин час по-късно.

Преди изборите за Европейски парламент „Менса България“ също беше поканила кандидатите за депутати да се подложат на тест за интелигентност, но тогава нямаше откликнали.ВИЖТЕ ОЩЕ

Електронно записване за ваксиниране

От 17 ч. днес ще може по електронен път да се запазват дата и час за ваксиниране срещу COVID-19. Това ще става в сайта на Националната здравно-информационна система . Работата на електронния регистър беше демонстрирана от представители на "Информационно обслужване" пред министъра на здравеопазването Костадин Ангелов.  Системата работи със седмица..

публикувано на 04.03.21 в 15:46

Без промяна на пролетните ваканции

Министерството на образованието и науката няма да променя утвърдения график на ваканциите. Пролетната ваканция за учениците от 1 до 11 клас ще бъде от 3 до 11 април, включително, съобщиха пресцентъра на МОН. За дванадесетокласниците пролетната ваканция ще е от 8 до 11 април, включително. Миналата седмица от Отрасловия съвет в системата на средното..

публикувано на 04.03.21 в 15:08

Учениците от 6, 9 и 12 клас се връщат в класните стаи

Учениците от 6, 9 и 12 клас се връщат в класните стаи за период от две седмици, съгласно ротационния план на обучение, изготвен от просветното министерство. Към подготовка в електронна среда преминават децата от 5, 10 и 11 клас, които до 2 март бяха в присъствена форма на обучение. До края на седмицата се очаква крайното решение относно..

публикувано на 04.03.21 в 07:27

Мъгливо утро

От 50 до 100 метра е намалена видимостта в Шуменска област и в района на Търговище, заради мъгла. На автомагистрала „Хемус“ също има мъгла. В района на силистренското село Средище пътните настилки са влажни, информират дежурните от Областното пътно управление. Там също има мъгла, видимостта е ограничена до 100 – 150 метра.

публикувано на 04.03.21 в 07:16

Адреси без ток

Спирания на електрозахранването са планирани днес (4 март) в Североизточна България заради ремонти, профилактика и обслужване на съоръженията. В Шумен от 8 ч. до 17 ч. ток няма да има в Дирекцията на Природния парк „Шуменско плато“, Военното формирование 28870, Община Шумен и Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. В Нови пазар от 9 ч. до 17..

публикувано на 04.03.21 в 06:27

Слънчево и топло

Тази сутрин в 5 ч. най-ниска температура в Североизточна България беше измерена в района на Търговище -2°. В Шумен е 0°, Разград 3°, а в Русе и Силистра по 4°. Атмосферното налягане е 999 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха - 98 %. През деня ще бъде предимно слънчево, преди обяд с намалена видимост на места. Ще духа слаб до умерен..

публикувано на 04.03.21 в 06:18

59 новозаразени в Североизтока

59 са новите случаи на COVID-19 в Североизтока през изминалото денонощие, по данни на Едининя информационен портал към полунощ. В Област Русе са регистирани 18 новозаразени, в Шумен – 17, в Силистра - 14, а в Разградско - 9. В Търговищка област има само един заразен с вируса. В страната 1154 са новите случаи на коронавирус за последните 24..

публикувано на 04.03.21 в 05:49