Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Евроинспектори на проверки за чумата

4
Снимка: архив

През изминалата седмица одитен екип от Генерална дирекция „Здраве и безопасност на храните“ към Европейската комисия е извършил в Русенско проверки както на предприетите предпазни и превантивни мерки, така и на извършените дейности във връзка с овладяване на епизоотичната ситуация, породена от африканската чума по свинете. Докладът на европейските експерти се очаква да бъде оповестен, веднага след като дейността им в страната приключи. Това стана ясно по време на заседание на Областната епизоотична комисия днес.

Извършени са проверки на над 90 от почти 800 стопанства, където са отглеждани прасета за лични нужди, като опасенията са били за укрити животни. Към момента само в Бяла и Ново село са констатирани подобни случаи. Общо броят на нерегламентирано отглежданите прасета е три. Веднага са предприети мерки за тяхното евтаназиране, а на собствениците са наложени глоби съгласно действащата нормативна уредба в размер между 500 и 1000 лв. До края на ноември ще бъде извършена проверка във всяко едно от стопанствата от тип „заден двор“ в региона.

Беше посочено и че от свинекомплекса в Бръшлен са завели съдебен иск за разликата в оценката при изплатените обезщетения, като сумата се равнява на около 2 милиона лева.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Молебен за здраве

Молебен и водосвет за здраве и благоденствие събра част от жителите на Новград, съобщават от Областната администрация в Русе. Традицията се спазва от незапомнени времена, споделиха възрастни хора. По тази причина дори и тази пролет тя не беше нарушена. На тържествената служба отец Михаил освети курбан. При спазване на всички противоепидемични..

публикувано на 26.05.20 в 13:23

Конкурс за приятели

До 29 май включително продължава онлайн конкурсът за детска рисунка на тема „Казва се приятел пръв, но защо е той такъв“. Той е организиран от Държавния куклен театър в Русе и Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ по случай Деня на детето 1 юни. Двете институции активират и съвместната си дейност със стартиране на театър на открито при спазване на..

публикувано на 26.05.20 в 10:29

Писменото ни богатство в дигитална изложба

Дигитална изложба разкрива елементи от писменото богатство на българския народ и приноса му за обогатяването на европейското културно наследство. Експозицията е достъпна в сайтовете на Областната администрация Русе и на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Инициативата стартира от днес – Денят на българската просвета и култура и на славянската..

публикувано на 24.05.20 в 17:56

Визита на посланика на Пакистан

Делегация от посолството на Пакистан в България посети днес Русе. Кметът на крайдунавската община Пенчо Милков и неговите заместници се срещнаха с временно управляващия Посолството на Пакистан у нас Н. Пр. Маруан Алекс Аийаш и със служители в посолството. Представителите на двете страни заявиха желанието си за съвместна работа в бъдещи..

публикувано на 22.05.20 в 16:18

Нова учителска стая

Обновени са учителската стая и кабинетът, в който се изучава китайски език в русенското Средно училище „Васил Левски“. Официалното откриване се състоя днес, 22 май. Новата учителска стая е подарък за всички педагози, които не са прекъсвали работа по време на извънредното положение в страната. В нея липсват дневниците и познат ата учебна документация..

публикувано на 22.05.20 в 16:13

Стягат детските градини

Директорите на детски ясли и градини в община Русе създават организация за започване на прием на деца от 1 юни. Това гласи заповед, подписана от зам.-кмета по хуманитарни дейности Енчо Енчев. Информацията от проучване на ръководителите на детски заведения сред родителите, дали искат децата им да се върнат обратно в яслите или..

публикувано на 22.05.20 в 15:39

Още един оздравял от Ясеновец

Изписан е оздравелият от коронавирус пациент от УМБАЛ „Медика Русе“, съобщава БТА. След повече от 3-седмично лечение 41-годишният мъж вече е в стабилно състояние, афебрилен и без дихателна недостатъчност. Пациентът е изписан след два последователни отрицателни резултата при PCR тестване и остава под домашна карантина 28 дни. Мъжът от..

публикувано на 22.05.20 в 14:27