Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Рибарско наследство

Младежи от област Силистра и окръг Кълъраш започнаха демонстрационни пътешествия по туристически маршрути, свързани с наследството на рибарските общности по река Дунав. Те са част от проект „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“. Туристическите маршрути са авторска разработка на Регионалния исторически музей в Русе, партньор по проекта, който се изпълнява от пет организации с водещ партньор Българо-румънската търговско-промишлена палата.

Повече за интересните пътешествия, в които може да се включи всеки, чуйте от репортажа на Жулиета Герова.


Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Никой не тъжи за ваканция

Как учителите посрещнаха новината, че остават без пролетна ваканция? Учебният процес ще бъде спрян само за официалните празнични дни около Великден. На този въпрос отговори преподавателката по български език Дора Ангелова от шуменското Трето основно училище „Димитър Благоев“. Успяха ли да наваксат с материала след четири седмици дистанционно обучение и..

публикувано на 10.04.20 в 15:00

Как Швеция гради стаден имунитет

В момента почти всички западни страни, изправени пред опасностите на пандемията от COVID-19, са стигнали до една и съща стратегия за справяне с кризата - блокиране, затваряне и самоизолация, докато всичко отшуми. Едно изключение обаче се откроява ясно. Швеция изглежда твърдо решена да върви по избрания си път в борбата с вируса . Началните..

публикувано на 09.04.20 в 14:40

Таксита искат рамо от държавата

Таксиметрови шофьори от Пловдив излязоха на протест, а причините за недоволството им са драстично спадналите обороти на жълтите коли, липсата на клиенти и опасността от масови фалити на таксиметровите фирми. Те настояха за помощ от държавата под формата на ваучери за гориво и облекчени условия за работа. За финансови облекчения настояват и колегите им..

публикувано на 09.04.20 в 14:29

Интервю пред родилната зала

Акушер-гинеколозите в страната работят, спазвайки наложените мерки заради предпазване от пандемията, редуцирани са АГ консултациите, но   продължават да проследяват особено стриктно бременни с оплаквания и след инвитро процедури. Това каза за Радио Шумен акушер-гинекологът от Тутракан д-р Любомир Бойчев. „Няма доказателства, че заразена с..

публикувано на 08.04.20 в 15:06

Малчуган дари 2 лева за бедни деца

2 лева дари за бедните деца 4-годишно момче от Силистра. Детето пожелало да помогне с джобните си средства, след като разбрало, че баща му ще направи парично дарение на Центъра за обществена подкрепа в Силистра. От социалното звено и Женското дружество „Екатерина Каравелова“ отправиха апел за дарения на храни, адаптирани млека и памперси,..

публикувано на 08.04.20 в 10:00
Йордан Дъбов

Много малко хора по света разбират от кафе...

Йордан Дъбов е кафетърсач , обучава баристи, а през 2010 г. открива своя пекарна, специализирана в търсенето и изпичането на specialty coffee.   Потърсихме го, защото на 7 април освен Ден на здравните работници е и Ден на сладкишите, приготвени с кафе .  Стоян Стоянов започна разговора с  изключителния познавач на кафето с въпросите за..

публикувано на 07.04.20 в 18:19
Д-р Димитър Костов

Пазителите на живота

Днес празнуват лекарите, зъболекарите, сестрите и акушерките, фармацевтите и всички здравни работници. Хора, които през последните години чуха доста хули за себе си и професионалната си квалификация, отнасяха обидните думи и ритниците на недоволните си пациенти. Празнуват хората, които поемат новия живот в ръцете си, бдят до леглата за реанимация,..

публикувано на 07.04.20 в 14:26