Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Остана ли съща системата?

Снимка: БГНЕС

816 са постъпилите заявления в дирекцията „Социално подпомагане“ – Шумен по Закона за личната помощ. Издадените направления са 796. От тях едва 266 са подадени в общинската администрация в Шумен, която е доставчик на услугата „личен асистент“.

„Предоставянето на асистентска грижа в момента е изгодно само за хората, които са получили право на асистент за над 100 часа месечно“ – каза за Радио Шумен Капка Панайотова от Центъра за независим живот. Според нея, хората с увреждания ще излязат отново на протести заради ощетяващия ги в момента Закон за личната помощ.

"Това, което се случи, е, че системата остана същата. Личната помощ трябваше да изглежда по съвършено различен начин. Вариантът е да започнем отново целия процес. Категорично условие, за да започне такова нещо, е не дали имаме, или нямаме пари, а дали има, или няма политическа воля. Вероятно ще има протести, защото е недопустимо това, което се случва - хем дават лична помощ, хем лична помощ няма", посочи тя.

Заради ниското заплащане – 3.37 лв. на час, няма и кандидати, които да работят като лични асистенти, каза още Капка Панайотова от Центъра за независим живот.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 200 ефективни присъди за година

755 дела за извършени престъпления са приключени през миналата година в Шуменска област, сочат данните на Териториалното статистическо бюро. Обвиняеми са били 689 души. От тях 216 са получили ефективна присъда, 299 са осъдени условно, 164 са освободени от отговорност, а 7 са оправдани. През 2019 година в област Шумен най-голям е броят на общоопасните..

публикувано на 05.08.20 в 14:38

Няма да нулират паралелки за осмокласници

244 са свободните места в VIII клас в училищата от Шуменска област след приключването на третия етап на класиране. „Те ще се запълват до 14 септември, когато се утвърждава държавният план-прием“, каза за Радио Шумен временно изпълняващият длъжността началник на Регионалното управление на образованието Юлиян Тодоров. По думите му няма опасност от..

публикувано на 04.08.20 в 16:15

Нов салон в най-голямото основно училище

Модерен физкултурен салон ще бъде изграден в III ОУ „Димитър Благоев“ в Шумен. Средствата са осигурени от държавния бюджет. Учебното заведение е едно от включените в списъка, утвърден от Министерството на образованието и науката за изграждане и оборудване на физкултурни салони.  В началото на годината правителството одобри допълнително 25 млн. лв...

публикувано на 04.08.20 в 13:06

Агресия срещу медицинска сестра

36-годишна жена от силистренското село Правда е нападнала медицинска сестра, която оказвала помощ на болен пациент. Това съобщават от Областната дирекция на МВР – Шумен. Инцидентът станал вчера следобед в спешното отделение на Многопрофилната болница в Шумен. Жената дърпала за косата сестрата, заради което е задържана за срок до 24 часа в полицейското..

публикувано на 04.08.20 в 10:38

Сблъсък на три коли

Верижна катастрофа между три автомобила стана преди минути на улица „Съединение“ в Шумен, пред сградата на дирекция „Социално подпомагане“. При опит на ауди да завие наляво, фоксваген ударил изчакващия опел, а опелът се забил в маневриращия автомобил. 27-годишната водачка на първата кола е откарана в болница с линейка заради стреса от катастрофата,..

публикувано на 04.08.20 в 10:25

Пожар край магистралата

50 тона фураж са изгорели при пожар в ниви край автомагистрала „Хемус“ между Шумен и Каспичан вчера. Това съобщават днес от Областната дирекция на МВР – Шумен. Пламъците обхванали площ от около 80 000 кв. м. В гасенето на пламъците са се включили огнеборци от Велики Преслав и Нови пазар. Спасени от опожаряване са 50 декара слънчоглед и..

публикувано на 04.08.20 в 10:14

На бунт заради липса на вода

Жителите на каолиновското село Климент заплашват да блокират главния път Шумен – Силистра, ако не бъде решен проблемът с водата. През изминалата седмица няколко поредни дни хората в населеното място бяха с нарушено водоподаване. Кметът на общината Нида Ахмедов заяви, че ръководството прави всичко възможно. „Основният проблем е в Сини вир –..

публикувано на 03.08.20 в 14:03