Стопихме се с още 611 души

Снимка: Pixabay

Отрицателен е естественият прираст в Шуменска област през 2018 година. Това показват данните на статистиката.

Най-много е намаляло населението в община Смядово, следвано от общините Хитрино и Каспичан, а най-малко - в общините Никола Козлево, Върбица и Каолиново. Област Шумен е на десето място в страната по отрицателен естествен прираст. С най-малки по стойности коефициенти са София и Сливен.

Съществено влияние върху броя и структурите на населението оказва и механичният прираст, който се формира като разлика между броя на заселилите се и броя на изселилите се. По този показател Шуменска област е с положителен механичен прираст. Намира се на второ място у нас след Кърджали и преди столицата.

В резултат на влиянието на естествения и механичния прираст през 2018 г. населението в региона е намаляло с 611 души.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Военни създават нова гора

7 декара с топола залесиха служители на Военното окръжие – Шумен, заедно с лесовъди и работници на Държавното горско стопанство – Шумен. Съвместната акция е по повод 140 години от създаване на военните окръжия в страната и е част от програмата за отбелязване на кръглата годишнина в Шумен. Идеята за създаването на нова гора в землището на село..

публикувано на 12.12.19 в 13:50

Статистиката: Заплатите растат

Средната брутна годишна работна заплата в Шуменска област за 2018 г. е 11 028 лв., при 13 755 лв. средно за страната. По този показател регионът заема 11-о място сред 28-те области на страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен. С най-високо средно възнаграждение през годината е област София (столица) с 19 026 лв., а с..

публикувано на 12.12.19 в 13:43

Водата поскъпва отново

Нови цени на водата ще има в Североизточна България от 1 януари. Предложението е на Комисията за енергийно и водно регулиране и е на база на утвърдените бизнес планове на дружествата. За Шумен се предвижда 1 кубик вода с данък добавена стойност да е 3,52 лв. Социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изчислена съгласно данни на Националния..

публикувано на 12.12.19 в 13:18
Община Смядово

Коледно чудо за дете

1 000 лева от общинския бюджет на Смядово ще бъдат отпуснати за лечението на 12-годишно момиче, което е с диабет и е получило усложнения. Това съобщи за Радио Шумен кметът Иванка Петрова. Детето е от Украйна, от три години живее и учи в Смядово, няма единен граждански номер и здравни осигуровки, а семейството нe разполага с нужните средства за..

публикувано на 12.12.19 в 09:25
Еко Коледа в Шумен

Еко Коледа в Шумен

Участниците в благотворителния   конкурс „Еко Коледа" на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен бяха наградени днес. Седмото издание на инициативата се проведе от 11 до 29 ноември. В него се включиха 23 детски градини, 21 училища и  3 центъра за деца от Шуменска и Търговищка област. Творби представиха и ученици от Габрово. Всички..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

Наемат хора с увреждания

Законът за хора с увреждания задължава работодателите с 50 до 99 работници и служители да назначат един човек с трайни увреждания. А квотата за фирма със 100 и над 100 работници и служители е две на сто от средносписъчния състав. Проверките на инспекцията по труда в Шуменска област са установили, че работодателите се стремят да спазват това свое..

публикувано на 11.12.19 в 15:58
Шуменски университет

Университетът вдига рейтинг

В тазгодишното издание на рейтинговата система на висшите училища в България Шуменският университет има добро представяне. Това каза за Радио Шумен зам.-ректорът на Шуменския университет по акредитация, оценяване и поддържане на качеството на обучението и на академичния състав доц. Стефка Калева. "Един анализ на представянето на 20 направления, с..

публикувано на 11.12.19 в 15:48