Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Половин тон вреден боклук

Снимка: vesti.bg

Шуменският Общински център за събиране и съхраняване на опасни отпадъци от бита отчете половин тон вредни боклуци,  извозени за първата седмица на октомври. Събрани са от трите мобилни пункта при обиколката им в 5 общини.

Най-много ненужна техника са предали жителите на Шумен. Близо 300 кг са опасните отпадъци, сред които основен дял има излязлото от употреба електронно и електрическо оборудване. При първата акция най-активни са били жителите на Смядово. Те са предали на мобилните пунктове 110 кг отпадъци, като 1/3 от тях са негодни батерии и акумулатори. Във Велики Преслав са събрани значително количество стари луминесцентни лампи и лекарства с изтекъл срок на годност. В село Мадара хората са се отървали от 81 кг бои, мастила и лепила.

Безвъзмездното предаване на опасни отпадъци намалява вероятността те да станат източник на нерегламентирани сметища, отбелязват специалистите.

Венец, Каолиново, Хитрино и Плиска са част от населените места, в които мобилните пунктове работят през тази седмица, съобщи. гл. експерт по екология в Шумен Живка Атанасова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Матура по избор

Втората задължителна матура се провежда днес. Държавният зрелостен изпит започна в 9 ч., а времето за работа е четири астрономически часа. За днешната проверка учениците сами избират учебния предмет. В Шуменска област най-много – 649 души – са предпочели теста по биология и здравно образование. 212 младежи са избрали предметите от философския..

обновено на 03.06.20 в 10:56

Отмъщение на пътя

Сигнал за кражба на мобилен телефон бил приет в полицейското управление в Каолиново от 56-годишен мъж от Шумен в ранния следобед вчера. По негови данни кражбата станала в центъра на село Пет могили. По време на разпитите било изяснено, че малко преди да бъде извършена кражба на мобилния телефон водач на лек автомобил Сеат „Леон“ препречил пътя на..

публикувано на 03.06.20 в 10:33
Индустриален парк - Шумен

Две кръстовища и осветление

Две кръгови кръстовища ще бъдат изградени до края на годината по главния път Русе – Варна в района на Индустриалния парк в Шумен. Това съобщи изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. Целта е облекчаване на трафика предвид факта, че през следващите месеци поне четири нови предприятия ще изградят свои производства в зоната, допълни той...

публикувано на 03.06.20 в 09:37

Шуменските пчелари - сред водещите

Шумен е сред петте области в страната с най-много одобрени проекти по Националната програма по пчеларство. Това стана ясно по време на заседание на Консултативния съвет по пчеларство. Заместник-изпълнителният директор на Държавния фонд „Земеделие“ Евдокия Кръстева обяви, че до момента са изготвени договори за финансиране на 1761 проекта за над 6..

публикувано на 03.06.20 в 09:26

Доброволци спипаха топ бракониер на "Тича"

Поредна акция на Централната рибно-опазваща организация беше проведена тази нощ но язовир "Тича", при която бе задържан  един от топ бракониерите на Шумен. Това съобщи Стефан Гочев от организацията. "След няколко часа наблюдение от доброволците на ЦРОО на язовир "Тича" с оглед получена информация, съвместно с полицейски екипи е спрян за проверка..

публикувано на 03.06.20 в 09:01

Бавно затопляне

Сутринта облачността над Североизточна България ще е разкъсана, на много места намаляваща до слънчево. Следобед отново ще се образува купесто-дъждовна облачност и в отделни райони ще превали краткотраен дъжд. Вятърът от северозапад и запад ще отслабне до почти тихо, но в по-късните часове на деня отново ще има слаб вятър, този път от юг. Очакваните..

публикувано на 03.06.20 в 06:33

Планово без ток

И днес населени места от общините Шумен, Велики Преслав, Нови пазар, Хитрино, Каолиново, Смядово, Попово, Търговище и Омуртаг ще остават без електрозахранване заради подмяна на електромери. Прекъсванията ще са от 13,30 ч. до 17,30 ч. и ще са с продължителност около 30 минути. Спиранията ще продължат поетапно до 20 юни. В Шуменска област са..

публикувано на 03.06.20 в 06:09