Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И "Не подкрепям никого"

Снимка: Архив

В сайта на Общинската избирателна комисията в Шумен са  публикувани утвърдените образци на бюлетините за гласуване за кмет на община Шумен, за общински съветници и кметове на малките населени места. Новост в бюлетините за местните избори е опцията „Не подкрепям никого“. Чрез отбелязване на това квадратче гражданите могат да изразят протестния си вот, като тези гласове ще бъдат отчетени за действителни и ще влияят на избирателната активност, обясни за Радио Шумен говорителят на Общинската избирателна комисия Дилян Нанев.

"Квадратчето "Не подкрепям никого" е на всички бюлетини, като идеята е да не се пренася гласът на този избирател към дадена партия и да не се разпределя. Хората, които са отбелязали квадратчето "Не подкрепям никого", са казали ясно, че не желаят техният глас да тече към никоя от партиите пропорционално. Квадратчето е валиден вот", посочи той.

Общо 200 800 бюлетини ще бъдат отпечатани за гласуване за кмет на община Шумен и за общински съветници на предстоящите местни избори. Одобрен е и тиражът на бюлетините за избор на кметове в 15 села от общината, обясни още Дилян Нанев.

Той  добави, че обучения на членовете на секционните избирателни комисии ще се проведат на 16, 21 и 23 октомври в зала проф. Венета Вичева на община Шумен. До момента в Общинската избирателна комисия са постъпили две жалби и един сигнал, по които комисията се е произнесла.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Шуменски окръжен съд

Историята на един символ

Съдебната палата е една от най-красивите и внушителни сгради в Шумен, тя е един от символите на града. Строежът й е започнал през 1905 г. и е завършен през 1925 г. От 1931 г. е собственост на Министерството на правосъдието и в нея се помещава Окръжен съд – Шумен до 1944 г., когато е сменено предназначението, а съдът е изместен в друга сграда на..

публикувано на 03.06.20 в 13:45

Деца рисуваха природата

Над 320 творби участваха в 25-тото издание на Националния конкурс за детско творчество „Природата - моето вдъхновение“. В надпреварата, организирана от дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“,  учениците представиха рисунки, приложни творби, презентации, стихове и разкази по темата. Най-масово участваха учениците от разградската..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

Спецакция в Каолиново

Полицейска операция по противодействие на битовата престъпност и контрол по движение по пътищата се провежда в Каолиново. Полицейски служители от Районното управление и от сектор "Пътна полиция" към Областната дирекция на МВР - Шумен извършват проверки на хора от криминалния контингент, проверяват се адреси в града и кварталите "Кус" и "Боймир"...

публикувано на 03.06.20 в 13:15
Язовир

Тревога за водата в Шумен и Търговище

Малко над 37% е наличният полезен обем в язовир "Тича", а 49,96% е процентът на запълване от общия обем, съобщават от МОСВ. Данните са към 29 май. Постъпващият в язовира приток продължава да бъде значително по-малък от разхода, поради което ползването от язовира е редуцирано, като заявките на водоснабдителните дружества са намалени - з а ВиК -..

публикувано на 03.06.20 в 12:52
Шуменски окръжен съд

Задържан съдебен заседател

23-годишният Симеон П. е задържан до 72 часа с постановление на Окръжната прокуратура в Шумен. Мъжът е издирван с Европейска заповед за арест, издадена от съда в италианския град Лоди за кражба и неправомерно използване на чужда кредитна карта. След задържането му на 2 юни в полицията в Шумен, се оказало, че 23-годишният мъж е съдебен заседател, за..

публикувано на 03.06.20 в 12:25
Шуменски окръжен съд

Видео разпити по интернет

Монтажът и тестването на най-новата придобивка в Шуменския окръжен съд приключи. Става дума за система за видеоконференция в зала 9. Тя включва камери с висока резолюция, три петдесет и пет инчови телевизора, пулт за управление. Окръжният съд е в Шумен е сред двайсетте, които се сдобиха с модерната техника. Наличието й ще улесни работата на..

публикувано на 03.06.20 в 11:57

Матура по избор

Втората задължителна матура се провежда днес. Държавният зрелостен изпит започна в 9 ч., а времето за работа е четири астрономически часа. За днешната проверка учениците сами избират учебния предмет. В Шуменска област най-много – 649 души – са предпочели теста по биология и здравно образование. 212 младежи са избрали предметите от философския..

обновено на 03.06.20 в 10:56