Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чудесата на лечебната физкултура

Снимка: Личен архив

Новоизградената зала за лечебна физкултура в Търговище бе създадена по инициатива на младата специалистка по кинезитерапия Весела Кръстева. Нейната цел е да възстанови лечебната физкултура в града.

Тя работи с ортопеди от клиниката в Търговище и екип специалисти от Горна баня по най-новите методики. Учебната година вече започна и много от децата са обхванати, но в групите все още има свободни места. Създадена е група и за възрастни, които имат нужда от раздвижване заради работата си на бюро или компютър.

Всички желаещи могат да се свържат със специалистите чрез интернет страничката на Кабинета по кинезитерапия на Весела Кръстева или на телефон 0893 590 512.

Чуйте интервю на Сълза Стаменова с Весела Кръстева.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Лятно училище под шатра

Нови класни стаи отвориха врати в шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“. Това са шатри, разположени в двора на учебното заведение. А в тях се провеждат летните занимания на децата, при които са установени пропуски в онлайн обучението. Постепенно обаче към тях се присъединяват и ученици, които според учителите нямат нужда от допълнително..

публикувано на 09.07.20 в 10:21

За възродителния процес с болка

Покрай българския преход, битката ни за физическо оцеляване и актуалната коронавирусна криза често забравяме за онези събития от най-новата ни история, които с право могат да се определят като срамни за иначе толерантните българи. В звуковия файл може да чуете един разказ, който се оказа, че липсва във фонда на Радио Шумен и може би сега е времето с..

публикувано на 08.07.20 в 10:32

Лавандула на безценица

Жътвата на лавандула е в разгара си. И тази година се очаква да е тежка за производителите заради ниските изкупни цени на лавандуловото масло. През есента на 2019 г. търговията се срина до 50 – 60 лева за килограм, докато през 2018 година цената беше над 250 лв/кг. В същото време в региона се увеличават площите, засети с етеричномаслената култура...

публикувано на 06.07.20 в 12:06

Камери и охрана срещу незаконното изхвърляне на боклуци

Нерегламентирани сметища – има ги във всяко населено място у нас. Факт, който съвсем не ни изпълва с гордост, а с възмущение и гняв, защото всички ставаме свидетели как едни невъзпитани, недобросъвестни и безотговорни хора без свян и притеснение изхвърлят боклука си на места, които са удобни за тях, но не са определени за това. Нерегламентирани..

публикувано на 06.07.20 в 10:12

Шуменец в гурме битка на Острова

Талантливият гурме готвач Асен Анев от Шумен, който вече пета година живее и работи в Лондон, се включи в битката „Национален готвач за 2020 година в Англия”. Той разработва авторско тристепенно меню, с което се надява да впечатли журито. С какви рецепти възпитаникът на шуменската Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии се..

публикувано на 03.07.20 в 11:35

Америка след Тръмп

Преди дни младият експерт по международни отношения д-р Станислав Бачев издаде поредната си книга “Параметри на постамериканския световен ред”. Д-р Бачев е роден в Шумен. Завършва история в Шуменския университет “Епископ Константин Преславски”. Доктор е по политология от Варненския свободен университет “Черноризец Храбър” и преподавател във Висшето..

публикувано на 02.07.20 в 09:36

Вълнения в духовия оркестър

Във времето, когато културата у нас беше поставена под карантина, се случиха процеси, които на не малко места в страната предизвикаха обществено вълнение. След смяната на ръководството на Капанския ансамбъл в Разград, и Духовият оркестър в Търговище остана без своя директор и диригент. В средата на май маестра Красимира Коларова е отстранена от поста с..

публикувано на 01.07.20 в 16:09