Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Да чакаш две години за дърва

Снимка: СИДП

Преди началото на зимния сезон хората се запасяват с дърва за огрев. Оказа се обаче, че ако сте подали заявление за доставка от Горското стопанство в Шумен, трябва да чакате 2 години.

Проверката на Радио Шумен бе провокирана от сигнал на наша слушателка за забавени доставки на дърва за огрев.Според Калушка Бойчева, тя има подадени молби за дърва и през 2018 г., и през 2019 г., но те все още не са изпълнени.

Защо са тези забавяния с години? Въпроса зададохме към Североизточното държавно предприятие.

"Доставките към града се бавят, защото с всяка изминала година се увеличава броят на хората, които искат да се отопляват с дърва добити от шуменското стопанство. През 2014 г., 2015 г. и 2016 г. има рекорден брой записани, които искат да получат дърва от ДГС-Шумен. През 2014 г.  са подадени 1111 заявления за 10 129 пространствени кубически метра дърва за огрев. През следващата година заявленията са 1668 за 14 197 кубика, а през 2016 г. са 1189 за 10 547 кубически метра. На стопанството се спуска определено годишно изпълнение, което не може да се надхвърля и оттам идва забавянето. Към момента дървата си за огрев получават хората, които са подали заявления през пролетта на 2017 г. ". Това отговориха от СИДП.

Приоритетно Горското стопанство снабдява с дърва хората от селата, тъй като в малките населени места няма борси за дърва и въглища, докато в града те са няколко и работят целогодишно. Кметът на всяко населено място изпраща в стопанството списък с желаещите, като изпълнението на заявките върви по този списък, уточниха още  от предприятието.

Чуйте целия репортаж на Миглена Стоянова.ВИЖТЕ ОЩЕ
Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов идва в Шумен

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов ще посети Шумен на 2 юни. По време на визитата Каракачанов заедно с кмета на града Любомир Христов, областния управител Стефан Желев и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев ще почетат паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. От 10.00 часа..

публикувано на 01.06.20 в 17:02

Вдигат четири нови завода в Шумен

Четири нови предприятия се очаква да бъдат изградени до края на годината в Индустриалния парк в Шумен. Това съобщи днес изпълнителният директор на Парка Николай Тончев. Три от тях ще бъдат в зона С, а четвъртото – в новата подзона. "Едното предприятие, което ще започне да се изгражда, е в областта на металообработката и ще произвежда стоманени..

публикувано на 01.06.20 в 14:54

С термометър на входа

Детските градини в община Велики Преслав посрещат своите възпитаници с термометри на входа. Не се допускат родители в сградите, малчуганите се събуват при влизане и прибират обувките в торбички. Според подадените декларации, днес половината от децата следва да се върнат в градините. Родители коментираха тази сутрин, че са чакали отварянето на..

публикувано на 01.06.20 в 14:16

Три десетилетия пазител на реда

30 години служба в МВР празнува инспектор Ивайло Иванов от Областната дирекция на МВР в Шумен. Така той е сбъднал детската си мечта да стане полицай и да служи на хората. 49-годишният Ивайло Иванов, днес оперативен дежурен в областната дирекция, прекрачил за първи път вратата на полицейското управление в града преди 30 години. "Помня и ще помня винаги..

публикувано на 01.06.20 в 11:39

Двама забравиха за карантината

Двама души в Шуменска област не са спазили наложената им домашна карантина, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Проверките са били извършени на 29 май. На посочените от тях адреси не са намерени 22-годишен мъж от село Тодор Икономово и 59-годишна жена от село  Каравелово, които не спазвали наложената им от РЗИ 14-дневна карантина след..

публикувано на 01.06.20 в 10:37

Юмруци в носа

Досъдебно производство за нанесена телесна повреда е започнато в полицейското управление в Шумен. След възникнал скандал около 20:30 ч. на 30 май в частен дом в село Царев брод 51-годишен мъж нанесъл удар в областта на лицето на 66-годишна жена. След преглед в МБАЛ- Шумен било установено, че е със счупено носни кости. Мъжът бил задържан в..

публикувано на 01.06.20 в 10:31

Пиян без книжка катастрофира

Неправоспособен водач, участник в катастрофа в село Тушовица, бил установен да шофира след солидна почерпка с алкохол, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Произшествието станало около 22 ч. на 30 май. 39-годишен местен жител бил зад волана на лек автомобил Опел „Астра“, управлявал по „Никола Вапцаров“ и се блъснал в паркиран на улицата..

публикувано на 01.06.20 в 10:26