Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Смях над мрачни страници

Снимка: Радио Шумен

На голямата сцена на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ днес бе представено най-новото заглавие в афиша - „Алеко. Смях над мрачни страници”.

Спектакълът, който ползва изразни средства на драматичния и кукления театър, е дело на режисьорите Максима Боева и Любомир Колаксъзов. За сценичната реализация те работят по различни текстове на Алеко Константинов. Сценографията, куклите и костюмите са на Борис Далчев. Композитор е Милен Апостолов. За пластиката в спектакъла отговаря Стефания Георгиева. Участват актьорите от трупата на шуменския театър Валентин Ченков, Веселин Бърборков, Джанер Якуб, Ивана Бобойчева, Светлин Иванов и гост-актьорите Димитър Димитров Живко Гущеров и Ростислав Дамянов. Проектът се финансира от Общински фонд „Култура” на Община Шумен.

Изборът в спектакъла образът на бай Ганьо да бъде решен със средствата на кукления театър коментира Любомир Колаксъзов.

"Ние искахме да излезем от клишето или познатия образ, който сме виждали в сцените. Защото бай Ганьо не е човекът, на когото сме свикнали да се смеем за това как яде, как ухажва жените или как се държи в политиката. той е нещо по-голямо. Ние смятаме, че този образ не може да бъде направен само от човек. Той трябва да бъде преувеличен, да стане голям", посочи той.

Максима Боева коментира условията за работа по спектакъла в Шумен.

"Имахме условията да не направим един спектакъл някак набързо, естрадничко, за бърза употреба. А имахме време да направим нещо, което е художествено стойностно. Малко са театрите в България, които предоставят такива условия, особено на млади творци", каза тя.

Премиерата на спектакъла е в понеделник, 14 октомври, от 19 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Веско Стамболов (снимка: Росен Донев)

Престижна награда

Голямата награда "Акад. Марин Големинов" е връчена на пианиста Веско Стамболов, съобщи БТА. Националната награда за принос в музикалното изкуство за 2020 година беше връчена снощи при отбелязването на 112 години от рождението на композитора Големинов. Веско Стамболов е професор по пиано във Висшата консерватория "Лисеу" в Барселона, носител и..

публикувано на 29.09.20 в 13:12

Песни и танци на двора

С концерт под наслов „За музиката с любов“ ще бъде отбелязан по традиция Международният ден на музиката в СУ „Сава Доброплодни“ – Шумен. В навечерието на празника възпитаниците на музикалните и хореографските паралелки в училището ще подарят на своите почитатели богата музикално-танцова програма с изпълнения на пиано, акордеон, китара,..

публикувано на 29.09.20 в 11:13

Зад завесата на демокрацията

Калин Станков Тодоров ще представи в Русе днес най-новата си книга „Зад завесата на демокрацията“. Срещата с него е от 11 часа в Канев център. Авторът гостува по покана на ректора на Русенския университет член-кореспондент на БАН проф. Христо Белоев. Представянето на изданието е в рамките на 75-годишнината на Русенския университет „Ангел Кънчев“...

публикувано на 29.09.20 в 09:44

Концерт на открито

Тази вечер в Търговище ще се състои концертът на общинските творчески състави - Духовия оркестър, Професионален фолклорен ансамбъл "Мизия" и Женски хор "Златна лира". Началото е в 17.00 ч. на сцената пред Община Търговище. При лоши метеорологични условия концертът ще се състои в залата на Центъра за младежки дейности и инициативи при спазване..

публикувано на 28.09.20 в 11:35

"Суматоха" в Русе

Магичният и иносказателен свят на Радичков отново намира своята сцена в Русе. Тази събота от 19 ч. трупата на театъра представя „Суматоха“ 32 години след премиерата ѝ в дунавския град под режисурата тогава на Елена Цикова. Актуалният прочит на привидно безсюжетната пиеса е на постановчика актьор Николай Урумов. Сега комедията е преведена на..

публикувано на 25.09.20 в 15:09

Под черницата с Вазов

Учители, ученици, културни дейци и общественици от Велики Преслав отбелязаха три годишнини, свързани с името на Иван Вазов. Рождението на поета и неговото посрещане в Преслав през 1900 година бяха повод деца и местни творци да рецитират популярни Вазови стихове и да припомнят негови спомени, писани след посещението на преславските старини..

публикувано на 25.09.20 в 08:30

164 години театър в Шумен

165-ят творчески сезон на шуменския Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ започна с традиционното дефиле по централната улица в града. „Не съм проверявал статистиката има ли друг театър с толкова сезони. Звучи много респектиращо, но и един сезон не би бил възможен, за който и да е театър, ако той няма публика“, казва директорът на шуменската..

публикувано на 24.09.20 в 19:33