Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Петиция до областния управител

Снимка: Pixabay

Гражданска петиция до областния управител на Шуменска област изготвиха членовете на Регионалната и на Териториалната структура на  Съюза на слепите в Шумен. В документа са систематизирани основните проблеми на хората със зрителни увреждания.

Поводът на изготвяне на документа е днешният Международен ден на белия бастун. Ние отчитаме свършеното за осигуряване мобилността на хората със зрителни проблеми, каза за Радио Шумен председателят на Териториалната организация на слепите в Шумен Нели Коларова.
"Мога да ви кажа, че сме много доволни от озвучаването на светофарите. Вижда се, че се правят подобрения. А това всичко е и за нашия град, който придобива малко или повече европейски вид", посочи тя.
В петицията до областния управител на Шумен са поставени и някои искания за подобряване мобилността на хората със зрителни увреждания в градска среда. "Едно от нашите искания, което е по-различно от другите, е тротоарите да бъдат отделени с маркировъчна боя от шосето, като в същото време да има една водеща линия от релефни плочки, която да води хората с белия бастун в правилната посока", каза Нели Коларова.
Хората със зрителни проблеми искат такива релефни плочки да водят към важни сгради като обществени институции, аптеки, поликлиники и болници - все заведения, които се посещават от незрящи хора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилен интерес към ваксиниране

"Зелен коридор" за имунизиране на възрастни хора на и над 65-годишна възраст организира РЗИ - Шумен във връзка с изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19. Днес от 10 до 16 ч. в града работи имунизационният кабинет на ул. „Калоян“ № 1 /до сградата на РУО/. До обяд чакащите бяха направили списък, в който имаше близо 30 души. Част от..

публикувано на 17.04.21 в 13:46

Нови 6 жертви

Повече приети пациенти с коронавирус, отколкото изписани отчитат от шуменската болница за последното денонощие. Според д-р Йорданка Маринова от здравното заведение, приетите са 29, а изписаните 17. От вчера до днес на обяд са починали 6 души, като най-младият пациент е жена на 43 години, а най-възрастният отново е жена на 91 години. В..

публикувано на 17.04.21 в 13:19
Иван Бончев

Почина ветеранът Иван Бончев

На 100 годишна възраст тази сутрин ни напусна почетният гражданин на Шумен Иван Бончев, съобщиха от общинската администрация. Дълбоки съболезнования по повод кончината му изказват кметът Любомир Христов и ръководството на Община Шумен. Той   ще остане в паметта на шуменци като виден общественик, ветеран от Втората световна война, един от..

публикувано на 17.04.21 в 12:19

MEGGLE затваря в Шумен

Производствените мощности в Шумен на германска компания за производство на млечни продукти ще бъдат затворени от 1 октомври, а договорите на 95 служители ще бъдат прекратени. Това съобщават от фирмата. Причина за решението е нова стратегия за преструктуриране на всички пазари, на които групата оперира. „Като социално отговорна компания, през..

публикувано на 16.04.21 в 15:13

Шуменските мотористи отличници

Мотоциклетистите в Шуменско са изрядни. Това показват резултатите от специализираната операция, която се проведе от 9 до 14 април. Полицейските екипи са поверили водачите на 43 двуколесни моторни превозни средства и 11 пътници. Всички водачи са били правоспособни, притежавали са съответната категория за управление на мотор и са били с..

публикувано на 16.04.21 в 15:07
Паметник

Наградите на Шумен в образованието

Постоянната комисия по просвета, образование и наука към Общинския съвет в Шумен определи носителите на Наградата на Шумен в системата на образование и наука за 2020 г. На свое заседание с тайно гласуване членовете решиха „Ученик на годината“ в хуманитарната и природо-математическата област  да бъде Тонислав Троев от СУ „П. Волов“. За..

публикувано на 16.04.21 в 11:13

Опасна ламарина на покрива

През последните 24 часа дежурните противопожарни екипи са реагирали на шест сигнала за пожари и произшествия, съобщиха от шуменската полиция. В 10:50 часа на 15 април е приет сигнал за опасно надвиснала ламарина от покрива на Детско отделение към МБАЛ - Шумен. На място бил пратен екип, който обезопасил мястото и отстранил надвисналата..

публикувано на 16.04.21 в 10:54