Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Крути мерки за биосигурност

Снимка: БТА

Нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти предвиждат изменения в Наредба № 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти. Това съобщават от Министерството на земеделието, храните и горите. 

Във връзка с африканската чума по свинете бяха преразгледани и оценени действащите към момента изисквания. С цел подобряване на биосигурността ще бъде намалена бройката на отглежданите свине в личните стопанства от пет на три, като предназначението на животните ще бъде само за угояване.

Необходимо е да се обособят ограждения за биологична сигурност, както и да се осигури постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция. Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки. При фамилни и индустриални ферми трябва да има обособени места и/или съоръжения за съхранение на фуража, които трябва да са покрити и заградени.

Собствениците на люпилни и животновъдни обекти с индустриален характер за отглеждане на птици и свине и фамилна ферма за свине се задължават да имат изготвени индивидуален план за биосигурност. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обстановката се успокоява

Нормализира се зимната обстановка на територията на Русенска област след падналия първи сняг в региона. Това съобщиха от областната администрация. Всички пътища са проходими при зимни условия. Няма проблем с придвижването както на леки и лекотоварни автомобили, така и на тежкотоварни над 12 тона. През целия ден над 40 снегопочистващи машини са били на..

публикувано на 30.11.20 в 20:49

Вторият срок стартира по различно време

Вторият учебен срок ще започне по различно време за различните класове. Това гласи заповед на министъра на образованието Красимир Вълчев, публикувана днес.  Според документа вторият срок за учениците от 7 до 12 клас ще започне на 4 февруари 2021 г., а за учениците от 1 до 6 клас - в зависимост от решението на съответното училище.  За приключване на..

публикувано на 30.11.20 в 17:06

Пътищата са проходими при зимни условия

Закъсали камиони пречат на движението в Разградска област. Тежкотоварен автомобил е аварирал на пътя Кубрат – Разград, след изхода от Кубрат – на така наречената „Малка шипка“. Камион пречи на движението и по пътя Разград – Ясеновец – преди жп прелеза. Два ТИР-а са аварирали преди Пчелина по пътя Разград – Попово. На пътя Разград – Исперих, до разклона..

публикувано на 30.11.20 в 16:58

Пътищата в Североизтока проходими

Пътят Разград – Попово при разклона за село Балкански е временно затворен за движение заради аварирал автобус, съобщават от Областната дирекция на МВР. Возилото пътувало по линията Разград – София. На заледен участък в района на бившия военен лагер автобусът поднесъл и паднал в канавката. Няма пострадали пътници. Обходният маршрут за леките автомобили..

публикувано на 30.11.20 в 09:54

Помощ за учещи - без документ от учебното заведение

Поради постъпили запитвания за помощта за родители с деца до 14 години, които учат дистанционно, Агенцията за социално подпомагане е решила за семействата, които не са получили уведомление от детската градина или училището, да се прави служебна проверка в съответната община дали детето е записано в тези институции. Така няма да се ограничава достъпът..

публикувано на 29.11.20 в 16:18
Зима

Седмична прогноза

В понеделник ще бъде облачно. Валежите ще са от дъжд и сняг. Вятърът ще се ориентира от север – северозапад. Максималните температури ще са от 3 до 8 градуса. През периода вторник – четвъртък ще има променлива, временно значителна облачност. Слаби превалявания от дъжд и сняг ще има главно по крайбрежието. Вятърът постепенно ще отслабва...

публикувано на 29.11.20 в 15:09

Водата поевтинява

Водата в Шумен ще поевтинее с над 3% от 1-ви януари. Това решение е взела Комисията за енергийно и водно регулиране. Причината е, че  ВиК - Шумен не е изпълнило изискванията за качество на предлаганата услуга и Комисията ще наложи санкция с понижение на тарифите. Водата ще поевтинее в още 16 области на страната. От 1 януари с над 6% повече..

публикувано на 29.11.20 в 14:31