Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От двете страни на Дунав

Снимка: Евгени Динев

Академична дискусионна сесия „Културата има значение! – трансгранично сътрудничество за управление на културно-историческото наследство” се провежда в силистренския филиал на Русенския университет. Тя е част от проекта „Мемофиш. Памет и бъдеще. Истории за дунавската цивилизация“.

Целта на проекта е да изучи рибарските общности, каза за Радио Шумен управителя на Сдружение „Паралел-Силистра“ Диана Николова.

"Ние искаме да видим какво може от тези рибарски традиции да бъде представено по начин, по който да привлече на посещение любители рибари или туристи велосипедисти, които да дойдат в региона и да се насладят на природните красоти тук. Бавно, стъпка по стъпка, се развива този туризъм. Посоката е неминуема и от двете страни на Дунав и е хубаво да се познаваме", посочи тя.

По време на академичната дискусия в Силистра днес ще бъдат представени европейските политики за съхраняване и управление на културно-историческото наследство, като фокусът  ще бъде поставен върху примерите от Дунавския регион.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иширково пее и танцува

Фолклорен събор „Добруджански славей пее“ и „Иширково пее и танцува“ организират през септември община Силистра и кметството в село Професор Иширково.  Той няма конкурсен характер. В програмата може да се участва с до 3 изпълнения - групово или солово. Условието е изпълненията да не надвишават общо 10 минути.  Срокът за подаване на заявки е..

публикувано на 27.08.24 в 09:58

Цветна гирлянда по Дунав

Голяма цветна гирлянда пуснаха в Дунав от остров Чайка край Силистра, съобщава БТА. Ритуалът се извършва традиционно в памет на покойни местни моряци и деятели на водните спортове. Инициативата се нарича "Плуване към спомена", а с едноминутно мълчание беше почетена паметта на повече от 140 души. Даден бе и рибен курбан.  Организатори на проявата..

публикувано на 26.08.24 в 13:42

Арестуваха домашен насилник

Досъдебно производство за нанесена лека телесна повреда е образувано в РУ-Тутракан. Това съобщават от силистренската полиция. На 25 август около 09:45 часа в село Малък Преславец след подаден сигнал полицейски екип е установил 49-годишен, който наранил 29-годишна жена. Преди това двамата живеели на семейни начала. 

публикувано на 26.08.24 в 09:43

Къщичка на доброто

Благотворителна инициатива под наслов „Къщичка на доброто“ ще се проведе в Силистра. Организатори са Общинският съвет по наркотични вещества, Превантивният център по зависимости и  отдел „Образование, култура и спорт“ към общината. Целта на акцията е да подпомогне семейства в неравностойно положение.  От днес до 29 август от 10:00 ч. до 15:00 ч. на..

публикувано на 26.08.24 в 09:18

Храмов празник

С тържествена Света литургия храмовия си празник отбелязва днес, на 25 август, Арменската Апостолическа Църква "Света Богородица" в Силистра. Литургията ще започне в 11:00 часа и ще бъде водена от духовенството на храма.  След празничната служба църковното настоятелство организира курбан за здраве, на който са поканени всички миряни.  Събитието..

публикувано на 25.08.24 в 10:52

Празник на водните лилии

Празник на водните лилии ще се проведе днес в местността „Блато Малък Преславец” край река Дунав.  Това е 15-тото му издание и се организира от кметството и читалището в село Малък Преславец и Община Главиница.  40 състава с около 500 участници от 22 читалища ще представят фолклорна програма на сцената на събитието. Домакините обещават и чудесни..

публикувано на 24.08.24 в 09:04

Момиче пострада тежко при катастрофа

15-годишно момиче е пострадало при пътно произшествие около 22:00 часа снощи по пътя между Тутракан и село Шуменци. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР- Силистра.  Детето е пътувало в лек автомобил „Ситроен“, шофиран от 58-годишен водач, който изгубил управлението и колата се преобърнала извън пътното платно.  При удара момичето..

публикувано на 23.08.24 в 10:14