Деца пазят българските традиции

Над 400 участници от цялата страна се очаква да се включат днес в IV Национален детско-юношески фолклорен фестивал „Мисионис пее и танцува“. Проявата се организира от клуба за народни танци „Джумалийци“, с подкрепата на Община Търговище. Откриването е от 10 ч. в Драматичния театър в Търговище. В 15,30 ч. ще има творческа среща, на която ще се обсъждат въпроси, свързани с фолклорното изкуство. В 16,30 ч. т от сградата на Многопрофилната болница ще тръгне дефиле, което ще продължи до сградата на Община Търговище. Там в 17 ч. на открита сцена ще са награждаването и галаконцертът.

Освен на сцената на театъра, съставите и индивидуалните изпълнители ще се изявяват и в концертната зала на Центъра за младежки дейности и инициативи. На 9 ноември клуб „Джумалийци“, отново с подкрепата на Община Търговище, организира и VIII Национален фолклорен фестивал за любителските клубове по танци „Джумалийско надиграване”.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Товарен автомобил блъсна възрастен мъж

76-годишен велосипедист е в болницата в тежко състояние след като е бил блъснат от товарен автомобил, съобщават от полицията в Търговище. Инцидентът е станал минути след 9 часа тази сутрин по пътя София – Варна, близо до разклона за село Лиляк. Извършва се оглед на мястото на катастрофата. Движението на МПС в участъка се регулира от екипи на..

публикувано на 13.12.19 в 10:15

Пожар заради непочистен комин

Огнеборци от Омуртаг спасиха къща от опожаряване, информират от Областната дирекция на МВР – Търговище. Пожарът възникнал в покривната конструкция на къща в село Паничино вчера по обед. Огънят унищожил 50 квадрата от покрива.  Пожарникарите изнесли извън къщата мебели и домакинско имущество, за да не бъдат повредени при гасенето на пламъците. В..

публикувано на 12.12.19 в 11:22

Къща горя преди зазоряване

Сигнал за възникнал пожар в къща в с. Овчарово, община Търговище, е получен вчера в 05,30 ч. на тел. 112 в оперативната дежурна част на Районното управление на МВР в Търговище. Къщата е собственост на 46-годишна жена от селото. В резултат на пожара са унищожени около 150 кв. м жилищна постройка, мебели, бяла и компютърна техника. По време на..

публикувано на 11.12.19 в 12:46

Грабеж в счетоводството

Неизвестен извършител чрез използване на техническо средство е повредил балконска врата на първи етаж на сграда на звено „Социални услуги   за пълнолетни лица с умствена недостатъчност“ в с. Медовина, община Попово, и е проникнал в стая на счетоводството. Той разбил метален сейф, откъдето е откраднал 6362 лв., после отнел от шкаф незакрепена..

публикувано на 11.12.19 в 12:36

Кола горя на паркинг

Служители на пожарната в Търговище са реагирали на получен сигнал за възникнал пожар в двигателя на лек автомобил “Опел“ със софийска регистрация, паркиран на паркинг в близост до Търговище. В резултат на инцидента е унищожена ел. инсталацията на автомобила. Вероятната причина за възникването му е техническа неизправност на моторното превозно..

публикувано на 11.12.19 в 12:22

Детска площадка от дарения

Събрани са парите за изграждане на детска площадка в двора на Основното училище "Христо Ботев" в село Камбурово в община Омуртаг. Средствата са осигурени изцяло с дарителска кампания. В средищното училище се обучават 144 деца от 11 населени места от общините Омуртаг и Антоново. „Непрекъснато работим, за да подобрим средата за обучение и..

публикувано на 11.12.19 в 09:58

Пити и зърно на празника

Традиционния празник на плодородието се открива днес в 11 ч. в търговищкото село Съединение. Събитието е организирано от кметството на селото, а инициативата е на читалищното ръководство, съобщи секретарят на читалището Асие Беделова. Най-активни в подготовката на празника и осъществяването му са жените от местния пенсионерски клуб. Ще бъдат..

публикувано на 11.12.19 в 09:06