Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Политическа дъвка

EPA/BGNES

Очаква се днес Европейската комисия да препоръча отпадането на мониторинговите доклади за България. Днешният доклад за страната ни и за Румъния по механизма за сътрудничество и проверка вероятно ще е последен. По този повод народният представител от БСП Крум Зарков заяви в Шумен днес, че това отпадане за нас не е повод нито за радост, нито за гордост“.

"Ще прочетем внимателно доклада в детайли. Има индикации, че Еврокомисията ще препоръча отпадането на мониторинговия механизъм. За съжаление, не намираме повод нито за радост, нито за гордост от това нещо. Трябва да се има предвид, че това, че Комисията препоръчва да отпадне, съвсем не означава край на механизма. Тепърва по въпроса трябва да се изкажат Европейският парламент и Съветът. А се страхуваме, че някои от страните членки съвсем няма да споделят ентусиазма на Европейската комисия. Още повече, че механизмът отдавна изчерпва своето ефикасно действие. Той се превърна в политическа дъвка и затова Жан-Клод Юнкер обеща, че този механизъм ще отпадне. Така той направи въпроса политически, а не съотносим към обективни критерии", посочи Крум Зарков.

"Надявам се тази препоръка да не ни напомни множеството препоръки за влизане в Шенген. Българските граждани знаят много добре какво е състоянието на съдебната ни система и колко проблеми имаме още с борбата с корупцията. И всички трябва да работим, за да преодолеем тези проблеми, без значение как ще продължи този механизъм", допълни Зарков.ВИЖТЕ ОЩЕ

Осмарските баш винари

Свещеникът на село Осмар Пламен Марчев спечели две от четирите награди на традиционните винени дегустации в селото. Бялото вино на отец Пламен и червеният пелин бяха отличени от професионално жури с две първи награди. Осмарският  ловджия Драгомир Балтов взе приза „Баш винар” с домашното си червено вино от мерло и още пет сорта..

публикувано на 26.01.20 в 10:06

Слънчева и топла неделя

Над по-голямата част от района през деня ще е предимно слънчево. Привечер от югозапад ще започне да се заоблачава. Ще духа слаб вятър сутринта от западна четвърт, а следобед ще се преориентира от югоизток. Преобладаващите максимални температури ще са между 8 и 13 градуса, за района на Шумен около 13 градуса.

публикувано на 26.01.20 в 07:24

Тенисисти събраха 1550 лв. за малкия Ангел

1550 лв. бяха събрани по време на благотворителен детски турнир по тенис в Шумен. Парите ще отидат за едногодишния Ангел Петров , който има нужда от продължителна рехабилитация в чужбина. Организатор на състезанието е тенис клуб „Шуменец“. Срещите се играха в спортната зала на военното училище в града. Младите тенисисти подкрепиха..

публикувано на 25.01.20 в 14:59

Българското национално радио на 85 години

Българското национално радио навърши 85 години. На 25 януари 1935 година Цар Борис III подписва указ, с който осъществяваното дотогава на обществени начала радиоразпръскване става държавна собственост. По традиция годишнината се чества с тържествена церемония, на която биват връчвани и годишните награди на БНР "Сирак Скитник" - по..

публикувано на 25.01.20 в 08:38

Слънчева събота

Термометърът тази сутрин в Шумен показва минус 6 градуса, в Русе минус 4, в Търговище минус 3, в Разград - 0 и в Силистра - 1 градус. И днес времето ще е слънчево, ще духа слаб вятър от югозапад. Преобладаващите максимални стойности ще са между 8 и 13 градуса, за Шумен около 13.

публикувано на 25.01.20 в 07:32

Допълнителна стипендия

Месечна стипендия в размер на 100 лв. ще получават студентите, които следват във важни за българската икономика направления като педагогическите, физическите, химическите и инженерните науки и които имат високи резултати на матурите след 12 клас. Това съобщиха от Министерството на образованието и науката. Съгласно решение на Министерския съвет,..

публикувано на 24.01.20 в 14:10

Удължават срока за лов

До 16 февруари се удължава срокът за групов лов на дива свиня. Тази заповед на министъра на земеделието Десислава Танева предизвиква противоречиви реакции сред ловците. На 7 януари министърът на земеделието издаде заповед, с която груповият лов на дива свиня бе сертифициран до края на януари. Днес Танева е подписала нов документ, който удължава..

публикувано на 24.01.20 в 12:02