Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Чудовището" на Владимир Зарев

Снимка: Личен архив

В Русе представят новата книга на Владимир Зарев „Чудовището“. След успешни премиери в столицата и на други места в страната, националното литературно турне на писателя продължава в дунавския град.

Владимир Зарев ще се срещне с русенската публика от 18 ч. в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Според редактора на изданието Стойо Вартоломеев, „Чудовището“ е роман за старостта, която настъпва, и за младостта, която не иска да си тръгне. Книгата често препраща към „Записки от подземието“ на Достоевски и двуполюсната противоречивост на човека.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, сред които огромна популярност получава романа „Разруха“ с 12 издания у нас и има успех в немскоезичния свят.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Кино в длан

До 31 май е срокът за изпращане на филми за шестото издание на фестивала „Кино в длан“, напомнят организаторите от Народното читалище „Добри Войников“ в Шумен. „Няма да се откажем, защото вярваме, че изкуството е по-силно от епидемията и животът може и трябва да продължи нормалния си ход“, заяви председателят на журито Александър Донев...

публикувано на 24.02.21 в 10:50

"Косвени щети" по текст на нобелов лауреат

Спектакълът „Косвени щети“ ще се играе на 24 февруари от 19 ч. в камерната зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“. Той е реализиран по романа „Войната не е с лице на жена“ на носителката на Нобелова награда Светлана Алексиевич. Това е първият независим театрален проект на режисьорката Максима Боева, която е добре позната на шуменската..

публикувано на 22.02.21 в 15:54

Кукерски фестивал онлайн

Националният фестивал на кукерите ще се проведе за 15-ти път в силистренското село Калипетрово. Заради усложнената обстановка проявата ще бъде онлайн. Фестивалът има за цел да издирва, съхранява и популяризира кукерските обичаи. Право на участие имат младежки и "възрастни" състави от цялата страна. Всеки колектив представя снимки на кукери в..

публикувано на 22.02.21 в 13:10
Здравка Евтимова

Здравка Евтимова в Русе

Здравка Евтимова ще бъде в Русе на 20 февруари, събота. Визитата ѝ е организирана от Международното дружество „Елиас Канети“. Срещата с авторката на романите „В студената ти сянка, лейди“, „На две крачки от мен“, „Четвъртък“, на сборниците с разкази „Разкази от сол“, „Разкази за приятели“, „Сълза за десет цента“, ще бъде от 16:00 часа в зала „Слави..

публикувано на 18.02.21 в 17:53

Василенко и Редкин представят Лист и Рахманинов

Пианистите Виктория Василенко и Сергей Редкин ще бъдат солисти на концерта на Симфониета Шумен под диригентството на Станислав Ушев. Началото му е днес от 18:35 часа в зала "Проф. Венета Вичева". В програмата са включени Вторият клавирен концерт от Ференц Лист и Третият концерт за пиано и оркестър от Сергей Рахманинов. Ще бъдат изпълнени още фрагменти от..

публикувано на 18.02.21 в 13:54

Онлайн конкурси

Два онлайн конкурса организира Народно читалище "Тодор Петков 1963" в Шумен. Рисунки на тема "България - горда наша родино!" по повод националния празник на България - 3 март, ще се приемат от 22 до 26 февруари. Очакват се творби на деца от 4 до 12 годишна възраст. За деца от 5 до 10-годишна възраст е пък вторият онлайн конкурс, който е..

публикувано на 17.02.21 в 12:15

Комедия от Молиер на сцената

Премиерата на „Мосю Журден“ - най-новият спектакъл в афиша на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, ще бъде в петък от 19 часа. Постановката е на режисьора Съби Събев, по текст на Молиер. Сценичната среда е дело на Димитър Димитров. На сцената са Васил Драганов в главната роля и 9 от актьорите в трупата на шуменския театър. Още чуйте от..

публикувано на 16.02.21 в 17:59